Начало / Екскурзии / Вулканите на Турция

Вулканите на Турция

По време на това приключенско пътешествие вие ще посетите, някои от най– отдалечените и рядко посещавани места в Турция. Ще се качим на някои от най–впечатляващите вулкани на Турция: Това дълго пътуване ще ви даде усещане, не само за невероятната природа на Източна и Югоизточна Турция, но и представа как живеят хората в тази част на света. Ще трябва да се уверите, че сте физически много добро състояние и сте подготвени за дълго пътуване. Трябва да сте сигурни, че можете да ходите по трудни трасета и се чувствате добре по стръмни изкачвания и спускания. Дори и активни туристи могат да намерят това приключение за доста предизвикателно.

02 – 18 септември 2022г.

Маршрут

Ден 1 / София – Истанбул

Тръгваме от София–паркинга пред Национален стадион „В. Левски“–(Петък 17.00ч.). Ще се отправим към Турция. Напускаме България и трансфер към Кападокия, където ни чака един интересен и уникален свят.

Ден 2 / Истанбул – Туз гьол – Вулкана Хасан

Рано сутринта пристигаме в Истанбул. Тук ще направим кратка почивка, където ще имаме възможност да се насладим на турско кафе в чаша с утайка на дъното и ароматен горещ турски чай. Истинското приключение все още ни предстои! Трансфер към Анкара от където продължаваме към второто по големина солено езеро в Турция–Туз гьол. Кратка почивка на езерото, където ще имате възможност да го разгледате по своему. Следва трансфер към подножието на вулкана Хасан, един от най–високите вулкани на Турция. Настаняване в хотел и релаксация.

Ден 3 / Каньона Ихлара

След закуска и кратък трансфер към красивия каньон Ихлара. Пристигаме на място, където ще се спуснем в каньона. Всичко е като в приказен пейзаж. Стръмни скали стигащи до 100 и повече метра във височина. Долу в каньона тече река Мелендиз, която е основната причина този каньон да съществува. До дъното на каньона води каменно стълбище с близо 400 стъпала. Спускаме се покрай скалите, които се извисяват към небето, като се наслаждавате на буйната растителност и красивите отвесни скали с пещери наоколо.

Тук в скали хората населявали тези места са издълбали множество църкви, параклиси, манастири, жилища, дори и гробници. Много от тези съоръжения са свързани с проходи и тунели, понякога дълги цели километри. Това е бил начина на живот на хората тук през последните 2000 години. Посещаването на каньона не е свързано само с природните забележителности. По-скоро ще се запознаем с редица исторически факти, най-вече свързани с ранното християнство. Естествено ще разгледаме някои от съществуващите в долината повече от 140 християнски църкви. Това, което ще видим, е само върхът на айсберга, но и то е достатъчно за да може човек да добие представа за тези отминали епохи.

След посещение в селището Селиме, избрано от Джордж Лукас за снимките на „Междузвездни войни”, трансфер обратно към нашия хотел.

Ден 4 / Вулкана Хасан

Вулкана Хасан, е неактивен двуглав стратовулкан с надморска височина от 3268 метра. Той е втория по височина вулкан на Анатолийското плато, след вулкана Ерджиес. Калдерата му е 4–5 километра широка. Последното изригване на Хасан е около 7500 г. пр.н.е. Около вулкана Хасан има повече от 25 лавови потока причинили образуването на приказни комини и дълбоки каньони.

Ранно събуждане (преди зазоряване). Кратък трансфер до мястото за изкачване на вулкана Хасан (1980м.). За катеренето на върха ще трябва малко усилие. Изкачването отнема до шест часа, за да стигнем до върха, който е на височина от 3268 метра. Надяваме се да достигнем върха преди обяд. При хубаво време от върха се открива безпрецедентна спираща дъха гледка към централното анадолско плато.

Слизаме от върха и се отправяме към място (1350м.) със страхотна храна и прекрасна природа. Тук за вечеря може да опитаме страхотна пъстърва.

 • Обща дължина (отиване и връщане): 14 км.
 • Обща надморска височина /: +1326 м. / – 1326 м.
 • Продължителност на ходене: 10ч.

Ден 5 / Гьореме – Кападокия

Трансфер към сърцето на Кападокия дo eднa пeщepa xoтeл в Гьopeмe, където ни чака един интересен и уникален свят. Ако ходенето е вашата представа за забавление, ще се отправим през Голъбовата долина към Ючхисар. В центъра на Ючхисар се издига 60 метрова крепост, считана за най–високата точка на Кападокия, ĸoятo пpeдocтaвя вeлиĸoлeпнa пaнopaмa нa oĸoлнoтo пpocтpaнcтвo c връх Epджиec в дaлeчинaтa. По обратния път слизаме през Долината на любовта. В долината се намират известните приказни комини в цяла Кападокия.

Ден 6 / Гьореме

Предизвикателен ден на ходене. След закуска започваме трек по долината Маскендир с дължина от (4400м.). Следваме пътека през кападокийски скални образувания, минаваща покрай древни пещери от стара християнска цивилизация. Ако ходенето е вашата страст, ще комбинираме каньона Маскендир с Червената долина, смятана за най–красивата в Кападокия със своите формации и цветове.

От Червената долина преминаваме към Розовата долина, скални църкви и приказни комини всичко се слива, за да се направи проучването забавно и интересно. Има няколко по–малки долини в рамките на зоната, всички със собствен клас за трудности при ходене. Най–лесният ще ни отнеме около 3 часа. Както можете да се досетите, долината получава името си от розовите оцветени скали, които ще променят цвета си в зависимост от времето на деня. Връщаме се към Гьореме, където прекарваме една втора нощ в нашия скален хотел.

Ден 7 / Вулкана Ерджиес

Връх Epджиec ce издигa в югоизточната част на Анадола и доминира хоризонта на региона. Toвa e най–високaтa планина в централна Анадола. Връх Epджиec е един от трите вулкани, които благодарение на лавата и пепелта, причиняват образуването на приказните комини и дълбоки каньони на областта Кападокия. По време на милиони години вятър, дъжд и студ са изваяли във вулканичната скала, този великолепен пейзаж.

Ставаме много paнo зa зaĸycĸa и трансфер към най–високата планина в централна Анадола–вулкана Ерджиес 3917 мeтpa. Зaпoчвaмe изĸaчвaнe пo нepaвeн тepeн пpeди изгpeв cлънцe. Haдявaмe ce дa дocтигнeм въpxa oĸoлo oбяд, ĸaтo пpeoдoлявaмe много стръмен, неустойчив каменист склон. Билната част е разрушена и ерозирана, като са останали назъбени скални грамади и тесни била. Връхната част на конуса е разядена от огромна и дълбока калдера, моделирана от плейстоценски ледник. От горе глeдĸитe ca cпиpaщи дъxa. Изкачване на връх Ерджиес, една неповторима атмосфера, с пропускливост и цветове. Обратно надолу по вулкана. Cлизaнeтo изиcĸвa внимaтeлнo пpидвижвaнe и нe мoжe дa бъдe взeтo нaбъpзo. Cпycĸaнeтo пo пpaшния път мoжe дa бъдe тpyднo. Вечерта може би ще искате да опитате турските местни ястия. Тази вечер без съмнение ще искате да празнувате.

 • Обща дължина (отиване и връщане): 16 км.
 • Обща надморска височина /: +1717 м. / – 1717 м.
 • Продължителност на ходене: 12ч.

Ден 8 / Връх Ерджиес – Немрут Dağı

Днес ни предстои пътуване с добри гледки към околността. Трансфер до Кахраманмараш. Време за кратка почивка. Тук ни предстои да опитаме „Dondurma“, сладолед–направен от мляко, захар, салеп, мастика, фино смлени сухи грудки на местно намерени диви орхидеи.

Следва трансфер към регион, наречен Фират (Ефрат). Тук се намира древния град Adiyaman. Той е домакин на много цивилизации през цялата си история, включително Хети, Митанис, Урарт, асирийци, медии, перси, Александър Велики и Комагена.

В края на деня ще достигнем северната част на Турска Месопотамия. Тук се намира величествена пирамида от варовикови камъни, построена през I век преди нашата ера върху най – високата част на планинската верига Аладаглар. Под нея лежи гробницата на най–могъщия цар на Комагена, малка държава по горното течение на Ефрат, от времето на Клеопатра, която с цената на големи усилия отблъснала набезите на асирийци, партии и римляни. Антиох I, далечен потомък на Александър Велики и Дарий I, построил гробницата си на такова негостоприемно място, че в продължение на двайсет века останала непокътната и забравена от света.

Ден 9 / Немрут Dağı – Езерото Ван

Тръгваме рано (преди изгрев слънце) за да се изкачим до върха на планината Немрут (2134м.). Преоткриваме какво е било преди хиляди години. От това отдалечено мистично място, ще гледаме изгрева над доминиращата пустинна необятност.

Гледаме района на двете ритуални площадки с огромни каменни статуи. Колосални склуптори на Антиох–богинята Фортуна, Зевс–Ахурамазда, Аполон–Митра и Херакъл–Херкулес. Те са разположени на източната и западната тераса и най–добре се виждат на изгрев и залез слънце, облени в светлина. Вие ще видите изсечена в скалите небесна карта, посветена на Антиох, днес позната с името „Хороскоп на Лъва“. Това е най–древната лична астрална карта, запазена до днес. Мнозина смятат, че тази композиция представлява рождения хороскоп на Антиох. Слизаме от планината към нашия хотел.

След закуска, ферибот през река Ефрат и трансфер към Диарбекир. Пред нас е Кюрдистан. Диарбекир е кюрдски доминиращ град, столица на Кюрдистан. Атмосферата е ориенталска и архитектурата е арабска. Стария град е заобиколен от тъмни мрачни базалтови стени, които са от военната архитектура от средновековието. В историческия център има много тесни улички, които водят до древни християнски църкви. Градските стени със своята дължина са вторите по големина след Китайската стена (5.5км.), които образуват кръг около стария град. Вътре в стените, вие ще намерите впечатляващи джамии, църкви с интересен архитектурен спектър.

Следва трансфер до езерото Ван, най–голямото езеро в Турция. Нощувка.

Ден 10 / Езерото Ван

Езерото Ван, разположено на (1648 м.н.в.). Водата му е непригодна за какъвто и да е живот – бистра като сълза. Досега дълбочината му си остава неуточнена. Ясно е само, че то е резултат от исполински геологичен катаклизъм. Езерото Ван е най – голямото езеро в Турция и второто по големина в Близкия изток. Езерото има четири малки острова в южната част Akdamar,  Carpanak,  Adir и Kus. Всички тези острови са обявени за археологически обекти.  Особено остров Акдамар поради добре запазената арменска църква от 10-ти век.

Разходка с лодка по езерото Ван и посещение на остров Акдамар. Разглеждане на острова и посещение на най-голямата забележителност–световноизвестната „Арменската църква” на Светия кръст от 10-ти в. Тази типично арменска култова сграда издигната от червен пясъчник и украсена с много библейски релефи от старозаветни сцени с изключителна стойност, увенчани с невероятни орнаменти от каменна резба.

Връщаме се на брега и трансфер до гр. Ван, наричан „Перлата на Изтока“ заради красотата на заобикалящата го среда. Предстои ни посещение на древната крепост „Замъка Ван”–9-ти в. пр. Хр.–намиращ се върху стръмна скала близо до ръба на езерото Ван и на няколко километра западно от съвременния град. Построен от древното царство Урарту. Тук са намерени останките от столицата на Урарту–Туспа, строена през 9 в. пр.Хр. Разкрити са некрополи от урни–огнени погребения. Останките на владетелите на Урарту били полагани в скални гробници. Из крепостта са намерени много глинени плочки с клиновидно писмо. Обиколката продължава до северната част на езерото Ван. Минаваме в подножието на втория по височина вулкан в Турция, след Арарат–вулкана Сюпхан (4058м.). На върха се намира най–високото езеро на вулкан в Турция. Нощувка в подножието на вулкана.

Ден 11 / Вулкана Сюпхан

Сюпхан или Сюпхандаг е угаснал стратовулкан в източна Турция, намиращ се в непосредствена близост до езерото Ван. Последното изригване на вулкана според учените е преди около 100 000 години. Сюпхан е с надморска височина (4058м.) и е вторият по височина вулкан в Турция и на Арменското плато.

Много ранен трансфер до мястото за изкачване на вулкана Сюпхан. Предизвикателен ден на катерене и ходене. За върха ще трябват усилия. Изкачването продължава през пустините пейзажи на вулкана Сюпхан. Кулминацията на това изкачване е върха на вулкана (4058м.). След като достигнем върха и се насладим на фантастична гледка към езерото Ван и околностите, ще се спуснем в подножието на вулкана Сюпхан. Връщаме се към нашия удобен хотел на езерото Ван.

 • Обща дължина (отиване и връщане): 18 км.
 • Обща надморска височина /: +1799 м. / – 1799 м.
 • Продължителност на ходене: 14ч.

Ден 12 / Вулкана Немрут Dagi

Трансфер към вулкана Немрут Dagi. Изкачваме се до връхната точка на вулкана (2948м.). Трек по ръба на вулкана и непрекъснато променящи се гледки по време на нашата обиколка на кратер на вулкана. Приключението е необичайно! Гледката е впечатляваща. Слизаме до дъното на вулкана, където са разположени 5 кратерни езера. Труден но паметен ден в пясък и прах. Връщаме се по залез към нашия хотел, където можете да се отпуснете с невероятни впечатления от деня.

 • Обща дължина (отиване и връщане): 12 км.
 • Обща надморска височина /: +497 м. / – 768 м.
 • Продължителност на ходене: 8ч.

Ден 13 / Немрут Dagi – Мардин – Урфа

Трансфер към Хасанкейф, древен град разположен по протежение на река Тигър в югоизточна Турция. Голяма част от града и неговите археологически обекти са изложени на риск да бъдат наводнени с доизграждането на язовир Илису. Хасанкейф е богат на история през вековете, хиляди пещери съществуват в скалите, които обграждат града. Много от пещерите имат собствен водоизточник. Църкви и джамии са издълбани в скалите и множество древни гробища съществуват в целия регион. Разглеждане на Хасанкейф.

Трансфер до град Мардин-древната Марида. Арабската перла на Турция известна със своята стилна арабска архитектура. Мардин е разположен на скалист хълм близо до река Тигър. Мардин често се счита за музей на открито, поради историческата си архитектура. Градът е един от най-старите населените места в горната част на Месопотамия. Разглеждане на крепостта в горната част на града, Голямата джамия, Мелик Махмут джамия, Абдулатиф джамия. Ще разгледаме и някои християнски църкви. Църквата на Дева Мария, Сурп Ховсеп Църква и някои медресета. Минаваме през Арабския пазар. Почивка на чай с невероятна гледка към голямата Сирийска пустиня.

Вечерта пристигаме в Урфа. Градът се намира в самото сърце на Кюрдистан и е най – консервативният град в Турция. Града има стара и нова част. В стария град има хора, които все още живеят в пещери издълбани в скалита. Шанлъурфа е имал много имена. Кръстоносците са го наричали Едеса, така го е нарекъл и Селевк I Никатор през 303г. пр.н.е. Кюрдското му име е Риха, на арабски е Ал–Руха. Това е градът на пророците. Вечерно посещение на джамията Халил Рахман, градините Гьолбашъ и езерото на Авраам. Нощувка.

Ден 14 / Урфа – Халфети – Средиземно море

Следва трансфер към най–старият мегалитен храм за поклонение в света. Гьобекли Tepe–храм на повече от 11 000 г. пр. Хр. Разглеждане на храма.

Предстои ни трансфер към река Ефрат. Нашата цел е градчето Халфети, намиращо се на брега на река Ефрат. Тук ще се качим на лодка за разходка по река Ефрат (Язовира). Ще минем покрай десетки пещери. Много впечатляваща е древната крепост Румкале, построена от асирийците, по късно превземана от византийски и арменски армии. Крепостта някога е била седалище на арменски патриарх. Селджукските турци и османците запазили крепостта, като са я използвали да затвърдят исляма в Анадола.

С лодката пристигаме до село Савашан, станало жертва на същото „потапяне”. Там ще видим минарето на местната джамия потопено във водата. Ще се разходим между призрачните къщи и ще пием кафе на брега на Ефрат.

Следва трансфер до нашия хотел на брега на Средиземно море, където в края на деня вече плувате в топлите води на морето.

Ден 15 / Средиземно море

Трансфер по южното крайбрежие към най-южната точка на Турция. Разглеждане на замъкът Мамуре. Замъкът се нарежда сред най-добре запазените средновековни замъци на средиземноморското крайбрежие. Това е автентично средновековно укрепление със стилове от различни завоевателни армии; римляните, византийците, селюксците, карамените и османците. По този начин тя представлява културата на тези цивилизации. Освен това, той е идеално място за отбрана, тъй като доминира визуално около околния пейзаж и морето. Неговите 39 кули и бастиони са свързани с широки укрепления. Замъкът има три основни двора; на запад, на изток и на юг. Западният двор съдържа малък комплекс от една джамия в минаре и разрушена турска баня.  В южния двор има останки на един фар.

Следва трансфер към река Манавгат за да  посетим един от най-известните водопади в Турция. Водите на водопада се изливат в изумрудената река. Макар и невисок, водопадът е внушителен поради големият дебит на реката, нещо странно при малката и дължина и водосбор. Макар, че пада от ниска височина, той създава природа, която си заслужава да се види.

Продължаваме към древния град Сиде, който също е обект на национално наследство. В Старата част ще откриете музей с гръко-римски експонати и приказна градина с изглед към морето. Ще се пренесете обратно до 2-ри век в огромния римски амфитеатър; той има великолепна гледка към морето от едната страна и зашеметяваща гледка към Стария град. Не на последно място е храмът на Аполон; най-известната забележителност в Сиде. Храмът е най-доброто място, където можете да видите залеза на слънцето, докато седнете между мраморните арки и гледайте към искрящото море долу. Нощувка на хотел.

Ден 16 / Памуккале – Егейско море

Трансфер към Памуккале с блестящия, снежнобял варовик, оформен през хилядолетия от богати на калций извори. Стичаща се бавно по широкия планински бряг, богатата на минерални води пяна се събира в тераси, разпръсквайки се над каскади от сталактити в млечни басейни отдолу. Свободно време за разглеждане на този невероятен феномен. Посещение на древния град Хиераполис от 2-ри в. Посещение на Колизеума и други исторически забележителности.

Трансфер към Егейско море и селата в подножието на планината Ида. Склоновете и се спускат към Егейско море и пътят се вие край живописни маслинени гори. Заради тях заливът Едремит е известен, като Маслинената ривиера. Минаваме през борови гори и хълмове, което позволяват погледи към залива Едремит. Нощувка.

Ден 17 / Егейско море – Чанакале – София

През Чанакале–ферибот–Одрин и прибиране до София. По пътя разглеждане на древна Троя по желание.

Дата на тръгване: 02.09.2022г.

Такса за участие: 2450лв.

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Цената включва:

 • Всички нощувки.
 • Транспорт
 • Билети за  два ферибота.
 • Гранични такси.
 • Пътни и магистрални такси.
 • Медицинска застраховка „Пътуване в чужбина“.

Цената не включва:

 • Входни такси за  посещаваните туристически обекти!
 • Разходи от личен характер!
 • Всички екскурзии предложени по желание!
 • PCR тест
 • HES код

Дата на тръгване: 02.09.2022г.

HES код, можете да попълните на адрес: https://register.health.gov.tr/ индивидуално за всеки участник! Попълва се не по-рано от 72 часа на пристигане в Турция.

Задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца от датата на отпътуване;

Екскурзията се осъществява при минимум 6 човека.

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Допълнителна информация: Вие трябва да сте сигурни, че сте физически подготвени да ходи в продължение на 8 или 12 часа всеки ден в продължение на няколко дни непрекъснато. Трябва да сте сигурни, че можете да ходите по трудни трасета и се чувствате добре по стръмни изкачвания и спускания. Дори и активни туристи могат да намерят това приключение за доста предизвикателно.

Виж още

Остров Тасос

Великден на остров Тасос

Тасос е остров, където можете да направите нещо. Едно от тези, неща е туризъм. Има чудесни пътеки, където ще откриете защо Тасос очарова своите посетители. Туризъм на остров Тасос е един чудесен начин да изследвате неизвестното лице на острова.

Дата: 22.04.2022г.