Начало / Август / Връх Солунска глава – Македоня

Връх Солунска глава – Македоня

Връх Солунска глава – Македоня

Планината Караджица в Македония е наричана Якупица (Якубица). Намира се в централна Македония, на запад от град Велес. Най – високият и връх е Солунска глава (2538м.). На юг планината гранични с Битолско – Прилепското поле, на изток и запад е ограничена от реките Вардар и Треска, областта Поречие, а на север от Скопската котловина и Вардар.

Маршрут

Ден / 1 София – Осоговски манастир – град Велес

Тръгваме от София – (7.00ч.) – Руски паметник. Трансфер към Република Македония. По пътя ще спрем да разгледаме манастира „Свети Йоаким Осоговски“. Йоаким Осоговски прекарва живота си като отшелник, в пост и молитва в пещера близо до манастира. Чудотворните мощи на светеца са положени в църквата, построена в негова чест през 12 век. Големият манастирски комплекс е посветен на него. Известен е също като Сарандопор (името на този регион). Изграден е в края на 11 век – началото на 12 век. Катедралната църква в манастира е трикорабна, с 12 купола. Построена е през (1848 – 51г.) от известния македонски строител Андреа Дамянов. Интериорът на църквата и куполите на преддверието са изписани в началото на 20 век. Автор е местният художник Димитър Андонов Папрадишки (последен “зограф” и основоположник на съвременното македонско изкуство). Друга група зографи от Западна Македония са изписали стенописите в северозападната част на църквата. Старата манастирска църква „Рождество Христово” е построена през 11 век и възстановявана през 14 и 19 век. Всяка година в манастира се провежда лятна школа по архитектура и изкуство.

След манастира трансфер към Велес и настаняване в хотел. Ще имате възможност да разгледате центъра на града и новите забележителности.

Ден / 2   Велес – Солунска глава – Велес

Рано сутринта, трансфер до мястото за изкачване на планината. Днес ще ходим много! За катеренето на върха ще трябва малко усилие. Ще прекараме цял ден в планината. Пътеката ще ни отведе до хижа Чеплес. В началото пътеката вие през няколко дерета и при долината на Чеплеската река тръгва стръмно нагоре до хижа Чеплес. Тук ще направим кратка почивка. Следва стръмно качване около (2 часа), през карстов терен към високото плато под връх Солунска глава. От тук до върха ще ходим още 1.30 часа. През цялото време ще се възхищаваме на фантастични гледки. Гледките към източните склонове на връх Солунска глава (2538м.), приличат на тези на планината Фалакро (Боздаг), в Гърция. В подножието на върха започва стръмно изкачване. След върха слизаме обратно към хижа Чаплес и мястото на среща с транспорта. Трансфер към Велес. Завръщане в хотела, където ще се отпуснем и ще се наслаждаваме на момента.

Ден / 3 Велес – София

Трансфер към България.

Дата: 24.08.2018г.      

Цена: 165лв.

Цената включва:

  • Транспорт.
  • Планински водач.
  • Медицинска застраховка.

Цената не включва:

  • Нощувки (нощувките не са включени в цената).
  • Лични разходи.

Виж още

Оман

Живописния Оман

Разнообразието на пейзажите, див животински свят и културно и историческо наследство, които Оман предлага, означава, че тук наистина може да намери по нещо, което да задоволи вкуса на всеки един от нас. Със своето целогодишно слънце и гостоприемни хора, Оман е най - добре пазената тайна в Близкия изток. Дата: 14.04.2018г.                          Цена: 2860лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *