Начало / Екскурзии / Връх Каймакчалан

Връх Каймакчалан

Връх Каймакчалан

Връх Каймакчалан се намира на границата между Република Македония и Гърция. Самият връх представлява голо каменисто било. Връх Каймакчалан и планината Ворас е третата по височина планина в Гърция след планината Олимп и Смоликас. Името на върха буквално от турски означава „разбиващ каймак“, често с името на върха се нарича цялата планина Нидже.

През Първата световна война, през връх Каймакчалан преминава позицията на българската армия, отбраняваща се от противниковите британски, френски, гръцки и сръбски войски. След войната на върха е построен сръбски параклис.

Маршрут

Ден 1/ София – Пела – Едеса

Отпътуване от София – Пл.“Руски паметник“ – 6.00 часа в посока Кулата – Промахон. Трансфер до древния град Пела, където се намират древните останки от столицата на Антична Македония. Пела е родно място на Филип II и Александър Македонски. Разкопките са започнали още през (1957г.), когато намират малка част от древния град. Разглеждане на древната столица на Македонското царство. Посещение на музея и археологическите разкопки с останки на царския дворец и храмовете Афродита, Деметра и Цибела.

Трансфер към столицата на префектура Пела – град Едеса, старобългарския град Воден. Малко са градовете в Гърция, които са надарени с толкова природни красоти като Едеса. Намиращ се в подножието на планината Вермио, с прекрасен изглед към долината, с изобилни води и богата растителност, с голямо историческо наследство, градът е идеален за малки бягства, чрез които ще забравите всекидневието и стреса.
Пешеходна разходка и разглеждане забележителностите на Едеса. Една от най – красивите части на града е махалата Варош, която е защитена със специален закон. Там ще видите хубавите стари къщи, останали от стария град след опожаряването му, и ще се разходим по тесните живописни улички, за да видите интересните църкви. Във Вароша се намира и Етнографският музей, който ни показва всекидневието от средата на 19 век до 50те години на 20 век. В края на махалата се намира и „Високата скала”, с изумителна гледка към полетата на Едеса и Пела.

Градът е много известен заради водопадите си. Вашият интерес ще се привлече от безброй канали с малки мостове, които пресичат, живописния исторически център. Те са най – големите в Гърция. Преди водопадите са били 6-7, но днес са 2 големи и няколко по – малки. Обградени са от един зелен парк с вековни чинари. Водите на големия водопад „Каранос” падат от височина приблизително 70 метра. На предпоследното ниво на парка има и една пещера със сталактити и сталагмити. Въздухът в района се дължи на водните капки и е полезен за здравето. В слънчеви дни капчиците вода и слънцето създава дъги а вечер на осветлението създава красиви изображения. Нощувка в хотел.

Ден 2 / Връх Каймакчалан – Лутраки

След обилна закуска се отправяме към третата най – висока планина в Гърция. Трансфер към планината Нидже (на гръцки Ворас) и връх Каймакчалан с височина 2524 метра. По името на върха често и цялата планина се нарича Каймакчалан, особено в Гърция. Връх Каймакчалан разполага с всички възможности да покори сърцата на пътешествениците със своите склонове. Столетни чинари, склонове с хвойна, последвани от букови гори, които са много типични за района и в по – редки случай от бреза.
Пътуването ни има за цел изкачване на върха. Предстои ни пешеходен преход до най – високата точка на планината Ворас – връх Каймакчалан 2524 метра.

Връх Каймакчалан е дълбоко свързан с българската военна история. По време на Първата световна война край връх Камакчалан българската армия води сражения със силите на Антантата. През връх Каймакчалан преминава позицията на българската армия, отбраняваща се от противниковите британски, френски, гръцки и сръбски войски. На този връх са оставили костите си за каузата на националното обединение над 3200 войници и командири основно от 11 пехотен полк на 3-та Балканска и 8-ма Тунджанска дивизии. След войната на върха е построен сръбски параклис. Гледката от планината е отлична във всички посоки и когато времето позволява може да наблюдавате залива Термайкос и върховете на планината Олимп.
Слизаме от планината и трансфер до Лутраки. Нощувка в хотел.

Ден / 3 Лутраки Позар – София

Кратък трансфер към място където се крие чудо на природата, отличен източник на натурална минерална топла вода. Никой не може да си представи, релаксацията и спокойствието, които могат да бъдат намерени тук в Лутра Позар. Можете да се насладите след планината на топла вода, като се потопите в естествените водни джобове, прилежащи към реката или да се отпуснат в озеленен басейна с питие. Има и частни басейни за да не ви притеснява нищо.

Водите от шест минерални извора с различна температура се събират заедно, за да образуват естествена река с невероятни естествени водопади. Едната половина от реката е със студена вода, а другата половина от водите на реката са с температура 37 градуса. Цялото това чудо на природата тъне сред оазис от зеленина на окръжаващата гора. Възможност за къпане в басейните на открито: в коритото на самата река или в закритите басейни на специално изградения за целта – СПА център. Районът е идеален за разходки и добра храна. В следобедните часове трансфер обратно към София.

Дaтa: 06.07.2018г.

Цена: 355лв.

Цeнaтa вĸлючвa:

  • Tpaнcпopт.
  • Πътни и мaгиcтpaлни тaĸcи.
  • Две нoщyвĸи в xoтeл със закуска.
  • Meдицинcĸa зacтpaxoвĸa „Πътyвaнe в чyжбинa“.

Цeнaтa Нe вĸлючвa:

  • Допълнителни трансфери, различни от тези, посочени в маршрута.
  • Всички видове лични разходи.
  • Входни такси за историческите обекти.
  • Всички видове допълнителни дейности.

Връх КаймакчаланВръх Каймакчалан

Виж още

Оман

Живописния Оман

Разнообразието на пейзажите, див животински свят и културно и историческо наследство, които Оман предлага, означава, че тук наистина може да намери по нещо, което да задоволи вкуса на всеки един от нас. Със своето целогодишно слънце и гостоприемни хора, Оман е най - добре пазената тайна в Близкия изток. Дата: 14.04.2018г.                          Цена: 2860лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *