Начало / Екскурзии / Връх Циганско градище (Гифтокастро)

Връх Циганско градище (Гифтокастро)

Връх Циганско градище (Гифтокастро)

Отново сме извън утъпканите пътеки. Това е една интересна и нестандартна екскурзия до един изключително малко посещаван връх в Родопите; Връх Циганско градище, висок (1827м.). На гръцки върхът е известен, като Гифтокастро, което означава Цигански замък, Циганска крепост. На самия връх се намира и тракийско светилище, разположено на самата гранична бразда (62-ра гранична пирамида) и е било посветено на бог Дионис. При разкопките са намерени редица монети и част от оброчна плоча.

Историческата истина за светилището на връх Цигански градище е претворена в легенда за Божествена кула (с която циганите искали да достигнат до Бог), която поради неразбирателство на построилите я хора се срутила. От тази легенда идва и името на местността „Циганско градище“, което е идентично и за българи и гърци. По времето на Османската империя местността се е наричала „Ченгене хисар“, което отново ни връща към споменатата легенда.

Маршрут

Ден 1 / София – Водопада Трахонио

Тръгваме от София – Руски паметник – (6.00ч.). Ще се отправим към Гърция. Напускаме България и трансфер ĸъм Драма и Паранести. Преминаваме големия мост над водите на река Нестос, които впечатлява всеки преминал от тук и продължаваме към водопада Трахонио.

Пътят става тесен и продължава със завои в зеления пейзаж. Пътуваме между склоновете на Родопите, които са покрити с гъста растителност от елша, върба, хвойна, люляци и дива маслина. Сянката на дърветата покрива пътната настилка. Намираме се в девствената гора Хайду с вековни букови дървета с височина над 30 метра, които образуват един впечатляващ пейзаж.

Следваме пътя до планинско село, което е на 1300 метра надморска височина. От края на селото започва горският път, който ще следваме. За да стигнем до водопада, трябва да се отбием по една пътека, през дъбовата гора, водеща към монументалния водопад Трахонио. По пътя ще спрем на място за да се насладите на по – малък водопад Стреворамата, който образува зрелищната гледка.

Продължаваме по пътя през гъста гора от бук, клен, липа и бреза. Достигайки до водопада, зрелището е уникално. Водите падат вертикално от височина 40 метра. Без значение колко снимки ще направите и колко часа ще седнете, за да се насладите на водопада, никога не е достатъчно, за да задоволите вашите сетива. Всеки път, погледът към него предлага различни емоции и мисли. След когато сме видели този уникален спектакъл, е време да се върнем обратно. Може би водопада е отворил апетита ви!
След водопада (по желание) посещение на гръцка таверна. Нощувка на хотел в района.

Ден 2 / Връх Циганско градище (Гифтокастро)

Гифтокастро е най – високият връх на планината Хайду, който се простира географски между префектурите Драма и Ксанти, близо до гръцко – българската граница и е част от планината Кула в Централни Родопи.

Трансфер към мястото за изкачване на планината. Пристигаме в горско селище, построено на надморска височина от 1350 метра. От тук започва нашето изкачване. Ще вървим по черен път, покрита с дървета и гори. Издигаме се бързо до 1600 метра надморска височина. След това се озоваваме на хребета на планината Кула. Пътят завършва пред връх Гифтокастро, на около 300 метра от гръцко – българската граница. Следваме границата и след 20 минути стигаме до най – високата точка на планината Кула и целия район на Тракия, връх Гифтокастро 1827 метра. От Гифтокастро може за да се насладим на планинското великолепие на целия района.

Слизаме от планината за да се насладите на уникални ястия от местната кухня в живописна таверна.

Следва трансфер обратно към София.

Дата: 21.07.2018г.

Цена: 196лв.

Цената включва:

Транспорт.
Една нощувка в хотел.
Пътни и магистрални такси.
Медицинска застраховка „Пътуване в чужбина“.

Цената не включва:

Разходи от личен характер.

Виж още

Водопадът Тупавица

Водопадът Тупавица – Сърбия

Едно еднодневно пътешествие в затънтените краища на сръбската Стара планина. Ще направим посещение на един от най – красивите водопади в Сърбия – водопадът Тупавица. Този дял от Стара планина е известен още с множеството си средновековни манастири и китни селца.

Дата: 28.04.2018г.                                Цена: 60лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *