Начало / Август / Връх Дамавaнд в Иран

Връх Дамавaнд в Иран

Връх Дамаванд е изгаснал вулкан разположен в региона Alborz в Иран и е висок 5671 метра. Той изглежда като Фуджияма в Япония, но е много по – висок. Върхът има кратер с диаметър около (150 – 200м.) и е изграден от жълти серни скали и пемза. Връх Дамаванд е не само най – високият в Иран но и най – високият връх в Близкия Изток. Също така той е най – високият вулкан в Азия и Европа и вторият по височина в северното полукълбо. Вулкана Дамаванд е планина – символ за Иран. Според Заратустра върху склоновете му Azi Dahak, е прикован дракон за да остане там в продължение на векове. Това не трябва да ни плаши. Вулкана е фантастично приключение за катерачи. Пътуването ни ще има за цел изкачване на върха.

Маршрут

Ден 1 / София – Истанбул

Тръгваме от София. Трансфер до Истанбул.

Ден 2 / Истанбул – Техеран

Полет до Иран и трансфер от летището до Техран и настаняване в хотел. Дискусия на правилата които трябва да се спазват в Иран относно: строгите норми на облекло и поведение, дрехи, храна, социалните взаимоотношения и изисквания към туристите. В свободното време ще отидем на вечерна разходка, за да се потопим в атмосферата на този уникален град.

Ден 3 / Техеран – Лагер 1 Polour (2270м.).

Трансфер от Техеран до първия лагер Polour (2270м.). Лагерът Polour е нов, създаден от Иранската катерачна федерация. Комплекса близо до лагера „Haraz Road” в село Polour, е най – доброто място за отдих на ирански и чужди катерачи, които възнамеряват да изкачват връх Дамаванд по южния класически маршрут.

Дсн 4 / Лагер 1 – Заслона Polour (3040м.)

Първи ден на изкачване. Пътуваме към планината с наети джипове от лагер 1 – Polour, към лагер 2 до заслона Polour (3040м.).

Ден 5 / Заслона Polour – Лагер 3 (4220м.)

Следва пешеходен преход до лагера Bargah Sevom (Новата хижа). Тръгваме рано сутринта пеша с бавено и равномерено темпо, за да достигнем лагер Bargahe Sevom (4220м.).Нощувка в лагера.

Ден 6 / Bargahe Sevom (4220м.) – Връх Дамавaнд (5671м.) – Лагер 3

Изкачване на връх Дамавaнд (5671м.). Рано сутринта се отправяме към върха, по протежение на пътя, сме придружени от миризма на сяра, от вулканичните пукнатини. Ще ни трябват от 6 до 7 часа бавно и спокойно ходене за да можем да достигнем върха. Усилията за катеренето ще ни възнаградят с фантастични гледки към планинската верига на Елбрус и Каспийско море. След това се връщаме обратно 3 часа, към лагер 3 Bargah Sevom – втора нощувка в Новата хижа.

Ден 7 / Лагер 3 – Лагер 1 – Абе Garm Larigan

Спускаме се надолу до Лагер 2 и Лагер 1. Ако имаме достатъчно време, след изкачването, добра идея е да отидем на Абе Garm Larigan, където може да се потопим в минералните води от извора Damavand и да прекараме нощта там.

Ден 8 / Абе Garm Larigan – Техеран

Трансфер до Техеран – тура завършва. Заслужена почивка в хотела.

Ден 9 / Техеран – Истанбул – София

Трансфер до летището на Техеран и полет до Истанбул. Отпътуване за България.

Забележка: Първия и последния ден от програмата, в зависимост от времето на полета, при необходимост – може да се наложи да бъдат направени промени.

Дата на тръгване: 01.08.2018г.

Цена: 2520лв.

Цената включва:

 • Пътуване с автобус от София до Истанбул и обратно.
 • Самолетен билет от Истанбул до Техран и обратно.
 • Разрешение такса за чуждестранни туристи.
 • Всички трансфери от Техран до Дамавенд и обратно.
 • Нощувки в хотели и лагерите в Иран.
 • Транспорт на багажа и съоръжения: Включено транспортиране на багажа (до15кг. на човек) с мулета от Лагер 2 от базовия лагер в (Новата Хижа) Лагер 3.
 • Планински водач.
 • Топла храна в лагерите, закуска, обяд, вечеря, безалкохолни напитки и съоръжения за готвене.
 • Обяд в планината през деня.
 • Хотелски резервации в Техеран

Цената не включва:

 • Виза за Иран.
 • Непредвидени разходи по време на тура.
 • Бакшиши.
 • Трансфера от автогара до аерогарата в Истанбул.
 • Спален чувал, лично облекло и екипировка.
 • Екстри в лагерите като пране и телефонни обаждания.
 • Транспортни и други разходи за разглеждане на град Техран.
 • Медицински осигуровки.

Екипировка: Подходящи топли зимни дрехи, топло яке с дишаща мембрана, полар, дъждобран, зимни катерачни обувки, котки, щеки, маратонки и чехли, топла зимна шапка (шлем), 2-3 тениски, подходящи панталони, 4 чифта чорапи за трекинг и 2 чифта топли чорапи, шапка срещу слънце и слънцезащитни очила, челник, батерии, нож, кибрит, прибори за хранене и тоалетни принадлежности и др.

Практическа информация: В Иран съществуват строги норми на облекло и поведение. Дамите следва да носят дрехи с дълги ръкави, главата да е покрита с шал през цялото време, а върху панталоните да се носи дълга дреха (тип туника), която да покрива краката до коленете. Мъжете да не носят къси панталони. Носете си пари в брой – евро или долари. Кредитни карти не могат да се използват.

Виза: 15-дневна туристическа виза се получава при пристигане на летище Имам Хомейни в Техеран. Цена: около 50 евро, потвърждава се на място. За да се възползвате от процедурата виза на място, моля да ни изпратите цветно сканирано копие на вашия паспорт предварително по и-мейл. Важно: паспортът ви трябва да е валиден минимум 6 месеца след напускане на Иран и не трябва да съдържа израелски печати!

Височина болест: Човешкото тяло изисква известно време за приспособяване към внезапно увеличение на надморската височина, в противен случай съществува риск от главоболие, виене на свят и гадене. Доста малко хора, които изкачват връх Дамаванд, стават жертва на височина болест. За избягване на височината болест, информирате за борбата с планинската болест. И с най – бавно темпо като се правят чести почивки да се доведе изкачването до край. Една нощувка в Bargah Sevom лагер се препоръчва за разлика от бързо изкачване на върха. В момента няма бутилки кислород, на разположение на Хижата (Bargah Sevom), можете да се носят свои собствени като ефективен инструмент в предотвратяването и борбата с надморската височина болест.

Виж още

Оман

Живописния Оман

Разнообразието на пейзажите, див животински свят и културно и историческо наследство, които Оман предлага, означава, че тук наистина може да намери по нещо, което да задоволи вкуса на всеки един от нас. Със своето целогодишно слънце и гостоприемни хора, Оман е най - добре пазената тайна в Близкия изток. Дата: 14.04.2018г.                          Цена: 2860лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *