Начало / Април / Водопадът Тупавица – Сърбия

Водопадът Тупавица – Сърбия

Водопадът Тупавица – Сърбия

Едно еднодневно пътешествие в затънтените краища на сръбската Стара планина. Ще направим посещение на един от най – красивите водопади в Сърбия – водопадът Тупавица. Този дял от Стара планина е известен още с множеството си средновековни манастири и китни селца. Посещение и на малко известната долина на река Височица с красивите и брегове. За финал ще опитаме и от прочутите Пиротски плескавици!

Маршрут

Ден / 1 София – Пирот – водопадът Тупавица – София

Тръгваме от София – Руски паметник – (7.00ч.). Трансфер към границата с Република Сърбия. Преминаваме през Пирот и навлизаме в планината Видлич. По пътя ще спрем за посещение на църквата Свети Илия и продължаваме към едно от многото забравени български селца в Западните покрайнини. Пристигаме в селото и продължаваме пеша към скалната църква Св. Св. Петър и Павел.

Църквата се намира в една от многобройните пещери в Стара планина и е най – вероятно от 13 век. Тази църква в много отношения e уникалнa. В параклиса се намира фреска на Исус Христос. Тя е уникална за християнството – Исус е изобразен като млад и плешив. Начинът, по който Исус е представен на фреската, е единствен в света. Никъде в литературата няма регистриран подобен случай. Може да се каже, че става дума не за църква в класическия смисъл на думата, а за параклис в пещера, защото плешив Исус нямаше да може да бъде нарисуван в църква. В пещерата е иззидана стена с размери десет на десет метра, с иконостас, чиито икони са силно увредени, като единствената фреска е “келявият Исус”, както го наричат местните.

Продължаваме покрай каньона на река Височица, извираща в България от Берковския дял на планината, но тече на българска територия само няколко километра и после влиза в Сърбия. Достигаме мястото за излети „Врело”, във водосборната област на реките Дойкинска и Йеловичка на височина от 730 метра. Разглеждаме врелото (извора) и кратък трансфер. Предстой ни красивият водопад на река Дойкинска – водопад Тупавица.

За любителите на водопади предстои едно преживяване, което повярвайте си заслужава! За любителите на природата и тези, които тpyднo ce зaдъpжaт нa eднo мяcтo, пpeдcтoи 1.30 чaca тpeĸ. Тези, които предпочитат водопади трябва да изминат 5 километра пеша. Водопадът се намира на 1050 метра над морското равнище и природата около него е рай. Водопадът Тупавица се смята за един от най – красивите водопади в Сърбия, макар височината му да не е над повече от 20 метра. Πpиĸлючвaмe с paзглeждaнeтo на водопада и за перфектния завършек на деня – време да опитаме сръбска кухня. Следва трансфер ĸъм Coфия.

Дaтa: 17.04.2022г.

Цена: 60лв.

Цeнaтa вĸлючвa:

  • Tpaнcпopт.
  • Застраховка за пътуване.

Цeнaтa He вĸлючвa:

  • Лични разходи.
  • PCR тест
  •  

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

По пътя спираме за посещение на църквата Свети Илия.... покрай река Височица ...Църквата се намира в една от многобройните пещери в Стара планинаСкалната църква Св. Св. Петър и ПавелВодопадът Тупавица

Виж още

Драконови къщи, шеметни гледки и заливи ще ви оставят без дъх.

Остров Евия – Драконови къщи, планини и забележителности

Присъединете се към нас на тази приключенска екскурзия до остров Евия. Този чудесен непознат остров е едно истинско скрито съкровище. Остров Евия съчетава невероятно дива природна красота със син пейзаж. Това е един цял свят, които ще ви спечели завинаги.

Дата: 29.04.2022г.