Начало / Екскурзии / В царството на Хадес и древната река на смърта Ахерон

В царството на Хадес и древната река на смърта Ахерон

В царството на Хадес и древната река на смърта Ахерон

Tръгни на пътешествие, пълно с истории и митове, шепот на листата на вековни дървета. Към регион, който отдавна е вход към подземния свят. Представете си този пейзаж преди няколко хиляди години. Езерото Ахерусия, в което лъчите на бог Хелий се отразяват през деня, преди зората на богинята Еос, а през нощта на лунната светлина, блясъка на богинята Селена. И представете си, че този очарователен пейзаж, пълен с цветове, аромати и звуци е последното нещо, което душите на мъртвите, насочвайки се към подземния свят на живия свят, са видели за последен път.

Вероятно сте чували за Оракула в Делфи, в централна Гърция, но малцина са чували за оракула на Мъртвите, некромантеона, древен храм, посветен на Хадес, бога на Подземния свят, Хадес и неговата съпруга, богиня Персефона, Тези храмове, където некромансията е била практикувана за получаване на пророчества, са били изградени на места, за които се смята, че са входове в Подземния свят. Едно такова място е некромантейонът на Ефира, разположен в Епир, на брега на река Ахерон. Открит от археолога Сотириос Дакарис през 60-те години, некромантейонът на Ефира включва няколко подземни камери и посещението на некромантеона все още е невероятно изживяване.

21 – 25 септември 2022г.

Програма

1-ви ден/21.09.2022 сряда/:

Отпътуване от София в 21:00 часа от паркинга на Пл. „Руски паметник“ по маршрут София-Кулата-Солун-Йоанина. Нощен преход през Гърция по магистралата Егнатия Одос към Епир.

2-ри ден /22.09.2022 четвъртък/:

Пристигаме сутринта в столицата на Епир, Йоанина, разположена на езеро Памвотис. Време за кафе и закуска. Предстои ни турне по тесните улички с много магазинчета със сувенири из красивата стара част на града. Тук може да решите, че сте се озовали в близкоизточен или най-малко в турски град: петвековното турско владичество е оставило значително наследство. Разходката ни започва от главния вход на цитаделата с дебелите си крепостни стени. Минаваме през Старата синагога, построена през 1790г. Гледаме замъка свързан с управлението на Али паша по време на османското владичество. Минаваме през Византийският музей. Голям интерес представлява Залата на среброто-навремето тук се е помещавала съкровищницата на Али паша. Янина процъфтява като средище на занаятите и най-вече на майсторите на сребърни изделия.

Предстои ни друга забележителност на Янина, където ще отскочим за обяд. С лодка се отправяме през езерото Памвотис към остров Ниси. Тук има множество чудесни рибни таверни. Специалитета на острова са неповторимите жабешки бутчета. Наоколо има толкова много вкусни жаби, че те дори се изнасят за Франция. Острова е опасан с красива морска алея за разходки по която ще го заобиколим, минавайки през девствена природа. Разбира се ще разгледаме и  една малка църква, в която подгонен от пратениците на султана се укрива Али паша, но бива заловен и обезглавен.

Следва посещение на пещерата Перама, простираща се под хълм в близкото едноименно селце, от което се открива прекрасна гледка към езерото, и известна с голямото си разнообразие на сталактити и сталагмити. Връщаме се в Янина привечер за вечеря в някоя от многобройните  таверни, предлагащи гостоприемство и вкусни приготвени месни специалитети, или просто да разгледате многобройните магазинчета за сувенири в типично гръцки стил. Нощувка. 

3-ти ден /23.09.2022 петък/:

Трансфер към Манастир Свети Таксиарксис-Залонгос. Манастирът е разположен на стръмната скала на Залонго, близо до манастира Агиос Димитриос. Вероятно трябва да е построена през (1883г.), на мястото на византийския храм. Уникалното му местоположение от страната на планината, му дава въздух на мистерия. Гледаме манастира и се отправяме към Манастирна Агиос Димитриос разположен в подножието на планината Залонго, под паметника на Сулиотис и в близост до останките на древния град Касопе.

От манастира поемаме по стръмна пътека към върха на Залонго. Тук се намира големият му паметник с мощен и трогателен почит към масовото самоубийство на жени и деца от село Сули преди повече от 200 години. По време на Гръцката война за независимост срещу турците бунтовниците изгубили битка недалеч от този обект, а бягащите жени и деца били хванати между планините и противниковите сили. Избирайки смъртта от пороба или по-лошо, майките взели в ръцете децата си и прескочили скалите. Днес този паметник с каменни фигури на жени и деца стои под връх Залонго в близост до древния град Касопи.

Предстои ни древна Касопи. Останките от древния град, построен от племето на касопийците, е очарователно място за посетители, които ще разгледаме. Разположени под планината Залонго, части от стените и портите на града, както и фрагменти от частни резиденции все още стоят и предлагат уникална картина на това какъв е бил животът преди повече от две хиляди години. Но не само самия древния град е интригуващ, но и гледката към Амбракийския залив и Йонийско море са допълнителен бонус.

Касопе е бил защитен на юг и изток от силни циклопски многоъгълни стени, които са запазени на няколко места. Общата дължина на стените се оценява на (6км.), а максималната височина е (10м.), а ширината – (3-5м.). Касопе е разрушен от римските сили през 168-167 г. пр. н. е. Касопе е изоставен през 31 г. пр.н.е., когато останалите жители се преселват в новата столица на региона Никополис.

След Касопе се отправяме към реката Ахерон-името й означава река на болката. От епохата на Омир Ахерон е олицетворение на смъртта. Според древногръцката митология „придружителя на душите“ бог Хермес води душите на умрелите до мястото, където Ахерон се влива в реката Кокит. Там те се качват в ладията на лодкаря Харон, който ги отвежда на другия бряг, за да завършат пътя си в царството на Хадес.

Всяка душа, преминала през брода на Харон, трябвала да му даде по един обол /древна монета/за превоза. Предварително той искал парите. Парите, с които мъртвеца си плащал услугата обикновено се слагали под езика по време на погребение. Този, който не можел да си плати, оставал заклещен между двата свята, лутайки се по бреговете на реката в продължение на сто години.

Долината на Ахерон било мястото, където душите на мъртвите обитавали, а до езерото Ахеруса било създадено Светилището Некромантион, където се осъществявало общуването с душите на мъртвите. Древните гърци вярвали, че душите на техни близки могат да им предскажат бъдещето и затова търсели контакт с тях, чрез посредничеството на боговете. Днес мястото, обвързано с легенди е археологически обект, посещаван от голям брой туристи.

Следва трансфер към място където се намират древните руини на малко известен археологически обект. Некромантеонът не е толкова известен като другите оракули на Гърция, но си струва да се посетите заради своето очарование и завладяващия култ, който прави всичко възможно, където древните вярващи трябва да са изпитали по пътя си да се срещнат с мъртвите с треперещи колене и въртяща се глава.

Ще преминем през страховити помещения, преди да влезем в дългия коридор, където в древни времена толкова много хора сигурно са ходили със треперещи тела в очакване на среща с мъртвите. От трите сводести порти в лабиринта две оцеляват в добро състояние, а лабиринтът с масивните му стени все още е внушителна структура. Представяйки си пътя на древните, ние ще влезем през третата врата в главната зала, където халюциниращите поклонници са вярвали в срещата с жителите на подземния свят.

През малка дупка на пода на основната зала ще се спуснем по стръмна метална стълба надолу в тъмната крипта, която е бил двореца на Персефони и Хадес. Проходът дори днес изглежда зловещ-като слизането към подземния свят трябва да се усеща и стаята е зашеметяваща в противоречието на неправилния си скалист под и на перфектно замазаните каменни арки, които се извисяват над главите ни. Криптата вероятно е била издялана от скала на същото място, където в древна пещера може би е започнал култа.

Над това, преминаването към подземния свят на езически култ, в по-късни времена е построена християнска църква, която увенчава древните камъни. Тя стои като мълчалив свидетел на дългата история на земята, която се проявява върху слоеве от символни паметници на противоречащи си идеологии.

Отдалечавайки се и усмихвайки се тайно, че току-що излязохме от жилището на самия Хадес; подвиг, запазен за най-смелите хора, като Орфей, Херкулес и Одисей ще се отправим към хълма на 500 метра от Некромантеонът, където лежат руините на Древна Ефира. Преди това е била важна микенска колония с произход от XIV в. Пр. н. е. Смята се, че митичната река Стикс извира точно на това място, където е и входа на Хадес (ада). Както би могло да се очаква Оракулът на мъртвите и хората са се опитвали да се свържат с покойниците, като са задавали чрез жреците въпроси на оракула. Така в древността поклонниците с помощта на свещеници влизали в контакт с душите на мъртвите и търсели съвет и информация за бъдещето. Некромантейонът на Ахерон е единственият в древността, който позволява на посетителя да общува с подземния свят.

Следва трансфер към Ахерон, древната река на смъртта и околната среда привличат множество посетители от изворите до устието на реката. Устието се намира на Йонийско море, в село Амудия, където се образува делта. Дължината на реката е  52 километра, а от водите и се напояват около 85000 декара площи. В последните си пет километра до устието, Ахерон е плавателна и позволява да се пътува с лодки през летните месеци по очарователен маршрут с дървета. Също по делтата на реката се провеждат обиколки с кану-каяк. В последната част има 4-километрова туристическа пътека край реката, до „Персийската гора“.

Гледаме устието на река Ахерон и трансфер към нашия хотел. Нощувка.

4-ри ден /24.09.2022 събота/:

Днес денят е посветен на река Ахерон, която омагьосва с красотите си. Макар че митът описва отрицателно Ахерон, действителността е абсолютно различна, а древната история създава мистериозен фон около реката. Ахерон е много популярна дестинация за любителите на природата, които искат да съчетаят контакта с природата и различни други дейности.

Следва трансфер по път, който се изкачва нагоре към село Глики и ни отвежда до Сулиотохория. От тук тръгваме пеша. В планинската си част реката тече през една долина с името Лака Сули. В нея са възможни пешеходните разходки във впечатляващата област на Ждрелото на Ахерон-Харадра. Там скалите надминават (100м.), а широчината на реката може да е по-малка от 2 м. В много части на реката, където течението и е плавно, се образуват вододайни зони и малки езера, а от други страни реката тече бързо през вертикални и високи скали.

Пътуването по река Ахерон ще ви ще изненада с естествената екосистема, която ще срещате. Когато стигнем  до моста на Дала, където река Цангариотикос ще направи връзка с Ахерон ще продължим надолу по реката, където  Цангариотикос се търкаля през малко дере, създавайки великолепни меандри в зелена среда. От тук ще следваме пътеката нагоре до крепостта Киафа. Този маршрут е приятен, тъй като преминава по стръмните пътеки, където са се водели героични битки срещу Али паша. Гледката от крепостта Каифа е много панорамна. От тук ще видите на запад пропастите на Ахерон и равнината на Фанари. От крепостта Киафа ще разберете цялата планинска конфигурация на района.

Крепостта Киафа е една от най-загадъчните крепости в Гърция. Неизвестно кога е построена (вероятно венецианска сграда), не е лесно да се разбере за какво е служила. Крепостта Киафа с нейните бастиони създава шестоъгълен полигон. Местоположението и е ключов пост по отношение на района на Сули, тъй като тя е контролирала всички проходи, водещи до него. Това е голяма квадратна крепост с ъгли, заети от квадратни стърчащи кули. Има две големи порти, една на юг и една на север, както и подземни приюти, лагери, магазини, оръжия.

От крепостта отново ще се спуснем на долу, като следваме черен път обратно към Самоанива. Следвайки маршрута си ще стигнете до първия хълм на юг от село Сули, където се намира църквата Агиос Донатос. Продължавайки надолу и след като преминем през няколко тераси, ще стигнете до Кугки, където се намира църквата на Агия Параскеви.

Пристигайки в Сули, цялата обстановка ще ви очарова. Голата, ненатрапчива природа със селските каменни къщи, които се разстелят над тясно плато, очароват посетителя.
В Сули  ще видите много малко сгради, малка къща за гости и няколко таверни. Ще се разходим по площада, където се намира училището на селото, и паметника с бюста на Павел Явелас с думите, които той е написал на Али паша.

От тук ще следваме  пътеката , която ще ни отведе до моста на Дала и от там ще се върнем до Глики след прекрасния маршрут. Следва трансфер до нашия хотел.

5-ти ден /25.09.2020 неделя/:

Предстои ни трансфер към Парга, построена амфитеатрално около залив, който гледа към Йонийско море. Това е град с наистина уникална красота. Предстои ни обиколка на екзотичната Парга с нейните цветни къщи и живописни калдъръмени улички. Поради географското си местоположение Парга безспорно е повлияна от йонийската архитектура и венецианско строителство.

Изкачвайки се по тесните алеи и стълби ще стигнем до замъка разположен високо над града. Замъкът, построен през XIV век с помощта на норманите. През 17 век, след няколко катастрофи, той приема окончателната си форма от венецианците и от добавките на Али паша.

Поради височината си, замъка предлага невероятна гледка. Тук умората се компенсира от възможност да се пътува до едно друго време, а гледката под краката ни и панорамата на Йонийско море са уникално преживяване.

Трансфер на изток към Томарос, където  се намира светилището Додони, религиозен център на северозападна Гърция и се свързвало с поклонението на бога на боговете Зевс. Додони е бил известен с оракул, който по традиция е бил най-старият на гръцка територия, факт, потвърден от споменаванията му за Омировите епоси. Додони, както през праисторическия период, така и през цялото историческо време, е бил свещен обект и виден духовен център на елинизма на древността.

Предстои ни да разгледаме „Театър Додони”, който е един от най-големите и най-добре запазените древногръцки театри, с капацитет от около 18 000 души. Ще разгледаме и„Храмът на Зевс”, проста, малка сграда, но много важна, тъй като обгражда пророческия дъб. В корените на свещения дъб, заобиколен от поредица от бронзови триноги с котли. Около него били обитавани елините или Селоите, зевските жреци, с боси крака и заспали по произход, за да влязат в контакт с Майката Земя, от която черпят тайнствените сили на гадаене.

Ще се отправим към един от трите най-стари храма на светилището в Додона, разположен около свещения дъб на Зевс, заедно със Свещения дом и храма на Дион,той е бил посветен на Темида, съпруга на Зевс, дъщеря на Небето и Земята. Поклонението му е било широко разпространено в Епир. Разбира се няма да пропуснем да видим Светата къща, Храмът на Херкулес, Ректорът и Древният стадион.

Следва трансфер ĸъм Бългapия.

Дата: 21.09.2022г.

Цeнa: 645лв. 330 Евро

Цeнaтa вĸлючвa:

  • Tpaнcпopт.
  • Всички ношувки в хотел.
  • Πътни и мaгиcтpaлни тaĸcи.
  • Meдицинcĸa зacтpaxoвĸa „Πътyвaнe в чyжбинa“.
  • PCR тест
  • Попълване на QR код!

Цeнaтa нe вĸлючвa:

  • Bxoдни тaĸcи зa пoceщeниe нa тypиcтичecĸи oбeĸти.
  • Paзxoди oт личeн xapaĸтep.

Виж още

Остров Тасос

Великден на остров Тасос

Тасос е остров, където можете да направите нещо. Едно от тези, неща е туризъм. Има чудесни пътеки, където ще откриете защо Тасос очарова своите посетители. Туризъм на остров Тасос е един чудесен начин да изследвате неизвестното лице на острова.

Дата: 22.04.2022г.