Начало / Екскурзии / Пелопонес – Полуостров Мани и Малеас

Пелопонес – Полуостров Мани и Малеас

Полуостров Мани и Малеас

Южна Лакония и полуостров Мани и Малеас са е едно „магическо“ място, благословено от Бога и почти забравено за туризъма. Лакония е земя, прославена от подвизите на нейните герои. Тя е самата история, тя е планини, долини и море. Красота и суровост. Тя e уникалност, която трябва да преживеете и усетите поне веднъж! Рай, който обезателно трябва да посетите …

Програма

1 ден 

02 юни, събота

Отпътуване от София – Руски паметник (6,00ч.) по маршрут ГКПП Кулата – Солун – Атина – Нафплио. На влизане в Пелопонес преминаваме през Коринтския канал. Това е една от най – големите забележителности в цяла Гърция. Първата символична копка за неговото прокопаване е направена със сребърна лопата още през 1 – ви век лично от император Нерон, но е завършен едва през (1893г.), след дванайсет годишен усилен труд. В Коринт, ще се възхищаваме на Сароническия и Коринтския залив. От тук нашия път минава през портокаловите плантации на Арголида до една от най – известните и романтични дестинации! Пристигаме в Нафплио. Настаняване в хотела. Един горещ душ в хотела и добрия вкус на традиционна гръцка храна, ще ви накара да забравите дългото пътуване.

2 ден      

03 юни, неделя

Разбира се няма начин да напуснем Нафплио, без да се изкачим на Паламиди с височина от 220 метра и 857 стъпки, за да се насладите на уникалната гледка на Нафплио от горе. А изгледа е наистина шокиращ, плодородната Арголида се простира лениво в краката ви.

Предстои ни един от най – впечатляващите маршрути в Гърция. По пътя ще посетим скалния манастир Елонa, един от най – красивите и известни манастири в Аркадия.

Следва трансфер надолу към брега до средновековния град Монемвасия, наричана Гибралтар на Средиземно море. Днес Монемвасия е остров, който е свързан със сушата чрез мост. На острова е запазен средновековен крепостен град, който се състои от две части – горен и долен и впечатлява със своята красота и средновековна архитектура. Ще се разходим по тесните улички и ще се изкачим до замъка за да се насладите на изгледа. Късния следобед се отправяме се към една от най – южните точки на Лакония, където се намира и нашия хотел.

3 ден    

04 юни, понеделник

Трансфер към северната част на полуостров Малеас. Пейзажа е фантастичен. Пътя минава високо в планината и след това се спуска надолу към северната страна на Малеас.

Предстои ни пещера, богата на разнообразие от форми и цветове, класирана на второ място по рода си в Европа. Посещението на пещерата е преживяване, което обещава на посетителите незабравими образи. В двора на пещерата има кафене, на топло място, направено със страст и предлагащо релаксация.

Следва пешеходен маршрут по един от най – известните пътища с несравнима природна красота водещ до фара на нос Малеас. Малеас означава шум, врява. Това е легендарният нос, който предизвиква страх и ужас за моряците и се смята за един от най – опасните носове на Средиземно море. Специалната енергия на мястото привлича много хора и днес.

Носа на фара Малеас се намира на най – южния ръба на континенталната част на Гърция! Заради силни ветрове, които почти винаги духат в региона, на кръстовището на Малеас винаги ветровете заплашват така, че са превърнати в кошмар на моряците. Strabon, географ от древността, казва: „Ако сте решили да преминете нос Малеас забравете, че сте имали семейство“. След фара се връщаме до нашия хотел.

4 ден      

05 юни, вторник

Днес ни предстои маршрут покрай изолирани плажове с кристално чисти води и уникални скални и земни образования. Трансфер към „Вкаменената гора”, там ще преоткрием какво е било преди хиляди години. Почва пълна с черупки и други вкаменени морски животни, дървета превърнати в камък в продължение на милиони години. Човек може да се насладите на коренови възлите, стъбла и вкаменени мекотели, които се намират по протежение на брега.

Продължаваме към най – югоизточната точка на континентална Гърция! Маршрута е за тези, които искат да направят нещо по – различно! Пътя минава в непосредствена близост до някои стръмни скали. За да стигнем до там ще трябва да ходим по пътека, която се оказва доста страховита, особено когато има силен вятър. Гледката е невероятна! Можем да видим остров Елафонисос на запад, планините на Мани и нос Тенарон далече зад себе си. На юг е остров Китира. Пред нас високите скали създават подслон на манастира Агия Ейрни, построен в края на една скала и църквата Агиос Георгиос, построена в руините на стар манастир.

В следобедните часове продължаваме към Мани. Зашеметяващи пейзажи ще зарадва любителите на пътя, докато пешеходците ще намерят много оправдания за походи.

5 ден    

06 юни, сряда

Днес ще направим обиколка на Мани. Обиколката на полуостров Мани, гapaнтиpa eднo нeзaбpaвимo пpeживявaнe нa вceĸи пътeшecтвeниĸ. Щом навлезете в Мани, усещате, че сте попаднали в по – особена област. Пейзажа става гол и скалист с характерните каменни къщи кули, или крепости, носещи отпечатъка от насилието в живота на хората тук в миналото. Аурата на историята, разпръсната в атмосферата на Мани, създава у пътешествениците неповторимото усещане.

Продължаваме покрай източната страна на полуостров Мани, край селата в близост до морето. Предстои ни трансфер до най – южната точка на Балканския полуостров и континентална Гърция. Ще се изкачим на хълма до самия морски фар на нос Тенарон (Матапан), на полуостров Мани. Нос Матапан е важно място от хиляди години. Има една пещера на върха на нос Матапан, гръцките легенди твърдят, че това е домът на Хадес, бога на мъртвите. Древните спартанци са изградили няколко храмове там, посветени на различни богове. На хълма над пещерата, лежат останките на древен храм, посветен на бог на морето Посейдон. По време на Византийската империя, храмът е превърнат в християнска църква и християнските ритуали се провеждат там и до днес.

От нос Матапан ни предстои да посетим страховитите каменни къщи кули във Ватия от където се открива невероятна гледка. Каменни села с внушителни кули, малки плажове с камъчета и зашеметяващи пейзажи ще зарадва любителите на пътя. Можете да влезете в изоставените къщи и да хвърлите един поглед – интересно е, но чувството между тези празни стени и скърцащи врати на фона на пълната тишина наоколо е леко зловещо.

След Ватия, пътя ни дърпа на запад. Трансфер към едно от най – живописните села в Мани. Къщите достигат морската вода. Малкия плаж, който се е образувал в залива, ни предлага сянка. В непосредствена близост до него, сервитьорите от близките таверни идват и си отиват набързо, носейки таблички с изискани морски дарове. Вземете си дъх …

Поемаме по пътя към, едно почти неизвестно място за хората който посещават полуостров Мани. Нашата цел е малък полуостров в пейзажа на Мани. Полуострова е предизвикателство, особено за любителите на пешеходен туризъм. Полуострова е заобиколен от морето, с изключение на една тясна ивица земя, която се свързва със сушата. Руините на вероятно средновековен замък могат да бъдат намерени там. Всъщност това е по – скоро разрушен византийски град, отколкото реален замък.

Следва трансфер на север, пейзажът започва да се променя, обемите на планините нарастват. Оставяйки Мани се опитваме да сложим в ред всички образи и думи, че сме се събрали на това пътуване. Чудим се как е възможно да ги опишем в начина на Мани. Но не …

6 ден     

07 юни, четвъртък

Следва турне в Западна Мани. Трансфер към северозападната част на Мани. Ще започнем нашата разходка по стръмен хълм след като откриваме добре поддържана пътека, която се изкачва на юг – изток. Продължаваме нагоре и достигаме седловина под коничния връх Triskono. Продължаваме изкачването на север и пристигаме на големи тераси, засадени с орехови дървета. От тук нагоре сме на билото. Гледаме залива на Месиния до Каламата и залива на Лакония до Китира. Тръгваме на запад до малка площадка, на която е построена малка църква на Светите апостоли Петър и Павел. След още 100 метра, сме на височина 1209 метра на върх Triskono. Връщаме се по същия начин.
Надморска височина 1209 метра (3 часа катерене – 2 часа надолу)

Предстои ни трансфер към областта Авия, където се намира една от най – добрите пешеходни пътеки в Пелопонес. Пристигаме до началото на маршрута и следваме знаците. Предстои ни няколко часа ходене. Вървим по калдъръм, камъни и стари мостове по „пътя на камака”. Пътят на камък, привлича туристите със своята невероятна гледка към селата на Мани и залива на Месиния. Изграждането му започва през (1904г.) и приключва през (1928г.), след 24 години работа. Той разполага с 83 завои от тях 40 са направени с архитектурно съвършенство и майсторство. Оцелялата част днес обхващат височина от 500 метра. Тридесетте завоите са при 70% наклон, докато 78 от 83 – завои се накланят на 180°.

Следва трансфер към Каламата, където ще имаме възможност да си напазаруваме от прочутите маслини и качествения зехтин.

7 ден    

08 юни, петък

Трансфер през Спарта към превърнатия в развалини град Мистра. Руините на града се намират в подножието на планината Тайгетос, недалеч от древна Спарта. Природата наоколо е невероятна. Величествената Мистра е съществувала от византийско време, построена през 1249 г. от франкски рицари., върху върха на един хълм, където могат да се видят останки от укрепления, заедно с красиви църкви и дворци. Разглеждане на древния град.

Напускаме Пелопонес и се отправяме към Халкида, днeшнaтa cтoлицa нa ocтpoв Eвия. Предстои ни турне в Халкида. Ще се поразтъпчем пo мocтa Eвpипoc нaд залива Евойкос. Островът е отделен от материка от севрният и южния Евбейски заливи, които се сливат един с друг и образуват пролива Еврип – широк само 39 метра. Той е известна забележителност с необяснимите си течения. И досега не се знае защо понякога те сменят посоката си по десетина пъти на ден, а друг път – само веднъж. Крайбрежните улици са осеяни с малки кафенета и таверни.

8 ден     

09 юни, събота

Трансфер към България. Пристигане в София вечерта.

Дата: 02.06.2018г.

Цена: 1232лв. (630евро)

Цeнaтa вĸлючвa:

o Tpaнcпopт.
o Πътни и мaгиcтpaлни тaĸcи.
o Bcичĸи нoщyвĸи в xoтeл.
o Meдицинcĸa зacтpaxoвĸa „Πътyвaнe в чyжбинa“.

Цeнaтa Нe вĸлючвa:

o Допълнителни трансфери, различни от тези, посочени в маршрута.
o Всички видове лични разходи.
o Входни такси за историческите обекти.

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Виж още

Водопадът Тупавица

Водопадът Тупавица – Сърбия

Едно еднодневно пътешествие в затънтените краища на сръбската Стара планина. Ще направим посещение на един от най – красивите водопади в Сърбия – водопадът Тупавица. Този дял от Стара планина е известен още с множеството си средновековни манастири и китни селца.

Дата: 28.04.2018г.                                Цена: 60лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *