Начало / Екскурзии / Пътешествие в Пелопонес – Южна Лакония

Пътешествие в Пелопонес – Южна Лакония

Южна Лакония е едно „магическо“ място, благословено от Бога и почти забравено за туризъма. Лакония е земя, прославена от подвизите на нейните герои. Тя е самата история, тя е планини, долини и море. Красота и суровост. Тя e уникалност, която трябва да преживеете и усетите поне веднъж! Рай, който обезателно трябва да посетите …

30 септември – 09 октомври 2022г.

Маршрут

Ден 1 / София – Солун – Атина – Егейско море

Тръгваме от София – площад „Руски паметник“ – (Събота 00.00ч.). Трансфер към Гърция по маршрут ГКПП Кулата – Солун – Атина. Настаняване в хотел на брега на Егейско море. Нощувка.

Ден 2 / Егейско море – Полуостров Метана

На влизане в Пелопонес преминаваме през Коринтския канал. Това е една от големите забележителности в Гърция. Първата символична копка за неговото прокопаване е направена със сребърна лопата още през 1–ви век лично от император Нерон, но е завършен едва през (1893г.), след дванайсет годишен усилен труд.

Трансфер към вулканичния полуостров Метана на южния бряг на Сароническия залив. Предстои ни място, изваяно от вулканични изригвания. Мястото е стръмно и диво. Поради вулканичния си произход, Метана е грубо и скалисто място, където няма течаща вода или равнини. Малкият полуостров Метана е идеален за туризъм. В това малко място много близо са притиснати 13 отчетливи върха с надморска височина над 600 метра, от които 4 са над 700 метра. Полуостров Метана съдържа около 32 вулкана, включително вулкана Метана.

Пристигането ще ни даде усещането за остров, въпреки че не е, а ако отделим малко време, той ще разкрие всичките си красоти. Ще вървим по красиви туристически пътеките, където можете да намерите кратери на вулкани, древни руини, които са пръснати по целия полуостров, традиционни села, малки параклиси и места с прекрасна гледка.

На влизане в полуострова ще се отправим към впечатляващата пещера Перистера, в която се намира малко синьо езеро, тя е на 2,5 милиона години, има дължина 250 метра и се състои от три камери.

Предстои ни разходка по призрачна пътека при вулкана Метана. Започваме поход към върха на вулкана, навлизайки в лавова пътека, заобиколена от варовикови камъни и червеникави вулканични скали с различни форми. Отначало се придвижваме към основата на вулкана, а след това рязко набираме височина.  В края на пътеката има впечатляващо образование. Стъпките ни ще ни отведат до върха, доминиран от конуса с главния кратер на вулкана с дълбочина около (50 м.), диаметър (100м.) и височина 425 метра. Продължаваме до сърцето на кратера, където ни приятна изненада !!! И от тук гледката е уникална. Наслаждаваме се на панорамата към Сароническия залив (Агистри, Егина и околните острови).

Там горе гледката на тази гигантска спяща сила предизвиква страхопочитание у всеки турист. Вулканът може да се счита за активен, но най-новата му експлозивна дейност е настъпила през 3-ти век пр.н.е. и се споменава от древните историци Страбон, Павзаний и Овидий.

Оставяйки след себе си вулкана, продължаваме по планинска калдъръмена пътека. Редуването на пейзажа по маршрута е впечатляващо: червените камъни и борове, които срещате през първите двадесет минути, са последвани от пейзаж, пълен с варовик, който се издига до върха, където се намира най-високия връх на Метана, Хелона (740м.).

 • Обща дължина (отиване и връщане): 12 км.
 • Обща надморска височина /: +549 м. / – 549 м.
 • Продължителност на ходене: 6ч.

Следва трансфер към селището Метана известно от древни времена със своите термални извори, които са резултат от вулканична дейност. Пътешественикът Павзаний разказва за горещите извори на Метана от III в. напр. Водата на изворите е богата на ценни микроелементи от метали и минерали, а температурата и надвишава 30°C, което я прави идеална за гмуркане дори през зимата, така че смейте.  Може да направим релаксираща красива разходка до малкия полуостров Agioi Anargyroi, който прилича на остров. Намира се в непосредствена близост до пристанището. Отпуснете се на една от пейките с изглед към Сароническия залив и се върнете в пристанището, за да се насладите на морски деликатеси.

Следва трансфер през портокаловите плантации на Арголида до най–прекрасния град в Пелпонес–Нафплио. Предстои ни турне по улиците на живописния град, известен със своята неповторима атмосфера, богата и древна история и първата столица на Гръцката държава. Нощувка в Нафплио на хотел.

Ден 3 / Нафплио – Спарта

Разбира се няма начин да напуснем Нафплио, без да се изкачим на Паламиди с височина от 220 метра и 857 стъпки! А изгледа е наистина шокиращ, плодородната Арголида се простира лениво в краката ви. Паламиди е завършен от венецианците през 17 век от „масон“ Франческо Морозини завоевателя.

От Напфлио ни предстои един от най–впечатляващите маршрути в Гърция. Пътят пресича каньона на река Дафнона, където намираме манастира Панагия Елона и след това се изкачва по планината Парнон, завита в красива борова гора. Елона манастир е един от най–красивите и известни манастири в Аркадия, изграден върху вертикална, внушителна червена скала и очарова посетителите, като създава невероятно впечатление. Позицията предлага отлична гледка към околността. Манастирът е основан в началото на 16 век. Църквата е построена през 1809 година. Днес е метох.
Продължаваме до Козма и платото на планината Парнон. Козма е един от най–красивите села в Пелопонес. Това е последната спирка в Аркадия по пътя към Лакония. Селото е изградено върху югоизточните покрайнини на планината Парнон на 1150 метра. Навсякъде има изобилие на вода, извори и потоци, непокътната природа в целия си блясък. Пристигаме на голям площад с дървета, фонтани и таверни, предлагащи гледка към дърветата и Сароническия залив. Тук можете да се отпуснем в малък традиционен ресторант, където можете да опитаме месни ястия. Следобед продължаваме към Спарта. Нощувка на хотел в Спарта.

Ден 4 / Спарта – Планината Тайгетос

Πланината Тайгетос е най–високата в Пелопонес и граничи с окръг Лакония и Месиния. Тя започва от платото на Мегалополис и завършва при нос Тенарон и е с дължина от (110км.) и в най–широката си част е (29км.). Главното било на планината Тайгетос е перфектен ръб и едновременно на границата между две страни. На изток, обилна вода и гори и малки плодородни равнини, а западните склонове са голи хълмове и дерета. От планината Тайгетос извира река Евротас, която се влива в залива на Лакония.

Рано сутринта трансфер към планината Тайгетос. Започваме изкачване до върха на планината Тайгетос. Това е един от най–красивите маршрути, които могат да бъдат направени в планината Тайгетос. Първата част преминава през красиви гори с невероятни гледки. Пътеката продължава нагоре до най–красивата тераса на планината Тайгетос. Тук планината се разгръща пред нас в цялото си великолепие. Останалата част от маршрута е още по–впечатляващ, тъй като преминаваме по главното било на планината. Следва стръмното изкачване до най-високата точка на планината, връх Пророк Илия (2407м.). На върха ще бъдем възнаградени с невероятни гледки. От тук ще видим Аркадия, Арголида, Месина и Лакония. Невероятни са гледките и към планините–Килини, Еримант и Панахайкон. На изток се вижда планината Парнон. Връщаме се обратно до транспорта. Трансфер до нашия хотел. Нощувка.

 • Обща дължина (отиване и връщане): 16 км.
 • Обща надморска височина /: +1393 м. / – 1393 м.
 • Продължителност на ходене: 10ч.

Ден 5 / Полуостров Малеас

Днес ще се отправим към една от най–южната точка на Лакония. Трансфер към полуостров Малеас. Пейзажа е фантастичен. Пътя минава високо в планината и след това се спуска надолу към полуострова.

Предстои ни маршрут по южната част на полуостров Малеас до нос Малеас. Това е един нос, който предизвиква страх и ужас за моряците и се смята за един от на–опасните носове на Средиземно море. Специалната енергия на мястото привлича много хора и днес.

По пътя ще минем покрай някои големи изолирани плажове с кристално чисти води и уникални скални и земни образования. Пътя минава в непосредствена близост до някои стръмни скали. За да стигнем до там ще трябва да ходим по пътека, която се оказва доста страховита, особено когато има силен вятър. Гледката е невероятна! Можем да видим остров Елафонисос на запад, планините на Мани и нос Тенарон далече зад себе си. На юг е остров Китира. Пред нас високите скали създават подслон на манастира Агия Ейрни, построен в края на една скала и църквата Агиос Георгиос, построена в руините на стар манастир.

Връщаме се, като се любуваме на полуостров Малеас, пълен с много редки растителни видове и невероятни аромати.

 • Обща дължина (отиване и връщане): 12 км.
 • Продължителност на ходене: 6 ч.

Предстои ни Вкаменената гора. Там ще преоткрием какво е било преди хиляди години. Вкаменени палмови дървета, мекотели, ракообразни и морски таралежи. Вкаменените стволове са като големи тръби които отиват навътре в морето и звукът създаден от водата се движи нагоре–надолу по тръбата. Почва пълна с черупки и други вкаменени морски животни, дървета са превърнати в камък в продължение на милиони години. Човек може да се насладите на коренови възлите, стъбла и вкаменени мекотели, които се намират по протежение на брега. Вкаменената гора е включена към геоложките паметници на Егейско море. Това е безценен геоложки музей, който е спечелил мястото си сред паметниците на природата. Следва трансфер до нашия хотел.

Ден 6 / Полуостров Мани

Днес ще направим обиколка на полуостров Мани. Предстои ни трансфер до най–южната точка на Балканския полуостров, нос Тенарон (Матапан). Това е мястото, където асфалтът свършва и започва приказка … това е Мани! Високите планини, плажовете и уникалното морето ще бъде наш спътник по време на пътуването. Полуостров Мани с право е считана за една от най–добрите туристически дестинации! Щом навлезете в полуостров Мани, усещате, че сте попаднали в по–особена област. Пейзажа става гол и скалист с характерните каменни къщи кули, или крепости, носещи отпечатъка от насилието в живота на хората тук в миналото. Аурата на историята, разпръсната в атмосферата на Мани, създава у пътешествениците неповторимото усещане.

Ще се изкачим на хълма до самия морски фар на нос Тенарон. Нос Матапан е важно място от хиляди години. Има една пещера на върха на нос Матапан, гръцките легенди твърдят, че това е домът на Хадес, бога на мъртвите. Древните спартанци са изградили няколко храмове там, посветени на различни богове. На хълма над пещерата, лежат останките на древен храм, посветен на бог на морето Посейдон. По време на Византийската империя, храмът е превърнат в християнска църква и християнските ритуали се провеждат там и до днес.

От нос Тенарон ни предстои да посетим страховитите каменни къщи кули във Ватия. Легендарната Ватия е построена на хълм и гледа към хоризонта. Можете да влезете в изоставените къщи и да хвърлите един поглед–интересно е, но чувството между тези празни стени и скърцащи врати на фона на пълната тишина наоколо е леко зловещо.

След Ватия, пътя ни дърпа на запад. Трансфер до Пиргос Диру с неговите впечатляващи пещери, които са основна туристическа атракция за региона. Посещението на тази пещера ще остане гравирано в съзнанието Ви завинаги. Някои от пътешествениците, посетили пещерите Диру, по свой начин ги определят като грандиозни и сравними с калдерата в Санторини! Разходка с лодка из лабиринта подземни канали, изпълнени със сталактити и сталакмити с изумителни отражения във водата. Пещерата Глифада може да бъде посетена с лодка и след това пеша. Пещерата Глифада, крие за посетител уникалната красота в дълбините на земята. Това е морска пещера с неописуема красота, която е взела първо място сред трите най–красиви езерни пещери в Гърция.

Следва трансфер на север. Пейзажът започва да се променя. Чувстваме, че обемите на планините нарастват. Опитваме се да сложим в ред всичко, което сме събрали на това пътуване. Чудим се как е възможно да го опишем в начина на Мани. Но не … Пристигаме в Ареополи. Зашеметяващи пейзажи ще зарадва любителите на пътя. Тук можете да се отпуснете в някоя от близките таверни, където сервитьорите идват и си отиват набързо, носейки таблички с изискани морски дарове. Вземете си дъх …

В историческия център на красиви калдъръмени улици, реставрирани къщи–кули и каменни сгради, правят атмосферата уникална. Това е място, където да се чувствате като у дома си, наслаждавайки се на отлично обслужване. От сърдечно домашно приготвена закуска с вкусни баници, брускети, сладкиши, конфитюри, всичко домашно с млечни продукти и местни напитки, които ще бъдат сервирани през вечерта.

Ден 7 / Мистра – Монемвасия

След добро гръцко кафе можем да продължим към Мистра. Трансфер през Спарта към превърнатия в развалини град Мистра. Руините на града се намират в подножието на планината Тайгетос, недалеч от древна Спарта. Природата наоколо е невероятна. Отдалеч и като на длан се забелязват страховитите пояси от крепостни стени, действащите още църкви и манастири, руините на дворци и сгради, а отгоре се извисява замъкът на Гийом II Големия зъб. Византийският град в развалини, е един от основните туристически обекти в Пелопонес-Епископският съборен храм от 1309 г., манастирите ”Пресвета Богородица Всецарица” и „Богородица Преславна” от XIV в. Цитаделата на върха и др. са определили мястото на средновековния град в листа на паметниците под егидата на ЮНЕСКО. Разглеждане на древния град.

От Мистра следва трансфер към Монемвасия, Гибралтар на Средиземно море. Прякорът „Гибралтар на Изтока“, Mонемвасия получава тъй, като е идентична с намален размер със скалата на Гибралтар. Днес Монемвасия е остров, който е свързан със сушата чрез мост. На острова е запазен средновековен крепостен град, който се състои от две части–горен и долен и впечатлява със своята красота и средновековна архитектура. Ще се разходим по тесните улички и ще се изкачим до замъка за да се насладите на изгледа. Средновековният замък на Монемвасия е една приказка обстановка с множество културни влияния и с рядка красота. Свободно време, за да се почуствате част от рицарската приказка в атмосферата на един от най-невероятните градове в Гърция, обграден от двойни стени, в чието пространство са четиридесет византийски църкви, тесни калдъръмени улички, кокетни ресторанчета с изумителна гледка към морето и магазинчета за сувенири. Късния следобед трансфер към нашия хотел.

Ден 8 / Авия – Каламата

Предстои ни трансфер към областта Авия, където се намира една от най–добрите пътеки в Пелопонес. Пътят на камък, привлича туристите със своята невероятна гледка към селата на Мани и залива на Месиния. Изграждането му започва през (1904г.) и приключва през (1928г.), след 24 години работа. Предстои ни 5 часа ходене.

Маршрута разполага с 83 завои от тях 40 са направени с архитектурно съвършенство и майсторство. Оцелялата част днес обхващат височина от 500 метра. Тридесетте завоите са при 70% наклон, докато 78 от 83 – завои се накланят на 180°. Маршрута е считан за един от най–добре запазените традиционни каменни пътеки на Гърция, уникални по рода си. Той се смята за един от най–красивите калдъръмени пътеки по високия вертикален планински склон, свързващ две села. За тези щастливци, които ходят по стария път, погледа им се простира до всички краища на Месиния, селата на Мани и Каламата. Борови дървета, панорамен изглед към околните планини и на живописните села на Мани, вие просто ще останете безмълвни! Почти всички от неговите камъни са ръчно резбовани с инструменти от епохата на чук и длето.

 • Обща дължина (отиване и връщане): 10 км.
 • Обща надморска височина /: +800 м. / – 800 м.
 • Продължителност на ходене: 4.30ч.

Следва трансфер към една добре пазена тайна на водопад в Гърция. В продължение на дълги години прекрасно кътче, покрито с гъста растителност и заобиколено от маслинови гори и лозя, е било скрито от хорските очи. Едва наскоро придобива известност и с течение на времето е посещавано от любители на природата. Маршрутът е със средна трудност, като се преминава по тясна и стръмна пътечка и няколко дървени моста край многобройни езерца, лъкатушещи ручеи и водопади. На това място има общо 15 езера и няколко водопади. Природата е невероятно красива и е трудно да се опише удоволствието от прекия допир с нея. Неусетно  достигаме в крайната точка на маршрута, най-голямото кристално синьо езеро. Гледката е божествена. Водопадът стои гордо между големите и остри скали на каньона, а прохладните води падат звънко в езерцето от 25-метрова височина. Водопадът предлага уникални изживявания на този, който се престраши да го доближи. Най-незаменимото натуралното „Spa” е да застанете точно под него и да оставете затоплената вода да пада върху раменете ви. Можете да се плъзнете между капките в утробата на водопада. Усещането е невероятно.

Следва трансфер към Каламата, където ще имаме възможност да си напазаруваме от прочутите маслини и качествения зехтин. Вечерта се връщаме в нашия хотел.

Ден 9 / Делфи – Камена Вурла

Предстои ни трансфер до Делфи. Обиколката ще ни отведе до най–популярният археологически обект в Гърция. Оракула в Делфи поставя интересни въпроси, който всеки човек трябва да си зададе по време на посещението, освен ако той просто има за цел да види стари сгради защото са били в списъка на някой неща за вършене в Гърция. Може би Бог все още продължава да ни говори, а ние простосмъртните сме загубили способността ни или желание да слушаме. Може би има хора, които все още се свързват с него и може би Той продължава да говори на човечеството в Делфи. Може би всички с отворен ум и сърце, могат да чуят глас, който в продължение на векове разпределя мъдрост на човечеството. Така че, ако отидете в Делфи слушате със сърцето си. Някой или нещо може да говори с теб.

В древността е бил водещ религиозен център за древна Гърция (поне от 8 века пр.Хр.) В древността са го наричали „пъпа на света“ и хората наистина са вярвали, че това е центърът на Земята. Нито едно важно начинание не е било започвано без да се допитат до Делфийския оракул. Светилището е най–почитано прорицалище в древността в цялото Средиземноморие. В Делфи има храмове на богове, централен от които е този на Аполон, стадион, театър и съкровищница на гръцките полиси, които са съхранявали даровете за бога. От 6 век пр.Хр, тук се провеждат Питийските игри, включващи музикални и спортни състезания. Разглеждане на Делфи и трансфер към Егейско море. Настаняване в хотел в района на курорта Камена Вурла. Нощувка.

Ден 10 / Камена Вурла – София

Отпътуване за София. Пристигане вечерта.

Дaтa: 30.09.2022г.

Цена: 1545лв.    (790 Евро)

 • Цeнaтa вĸлючвa:
 • Tpaнcпopт.
 • Πътни и мaгиcтpaлни тaĸcи.
 • Bcичĸи нoщyвĸи в xoтeл.
 • Meдицинcĸa зacтpaxoвĸa „Πътyвaнe в чyжбинa“.
 • Цeнaтa Нe вĸлючвa:
 • Допълнителни трансфери, различни от тези, посочени в маршрута.
 • Всички видове лични разходи.
 • Входни такси за историческите обекти.
 • PCR тест
 • Попълване на QR код!
 •  

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Добро утро, след около 950 км, спряхме за момент над Коринтския канал ...Под нас туристи на круизни кораби.Oстанките на древното царство на Микена, Лъвската врата ...Bourtzi, живописна стара венецианска крепост, която стои елегантно в средата на морето.Манастирът изглежда като залепен за скала, нали? Пътят води през долината Dafnonu над, които е величествения манастир Elona.

Впечатляваща гледка на пейзажа ... Кратка почивка в село Козма, което се намира на височина 1150 метра. Красив площад със стари чинари, както в повечето гръцки села. Площада е доминиран от църквата на Агиос Анаргири.Част от билото на планината Тайгетос ...Вървим към върха на пророк Илия през горист участък ...Билото Тайгетос. Върхът на Прпрок Илия се откроява със своята форма на пирамида и се вижда от страна на Спарта и от област Kardamili.Пътеката продължава нагоре до най - красивата тераса на Тайгетос.Преминаваме дерето и следва стръмен склон нагоре до малко плато.Южния край на Тайгетос ...Поглед към Месинския залив ...Красива гледка към Спарта и Каламата, Северната част на Тайгетос и Мани.Един от най - красивите планински маршрути в Гърция, маршрут, който всеки катерач трябва да направи веднъж в живота си ...Централното било на Тайгетос, известно, като Pentadaktylos ...Пътят към върха ...Тук подсичаме много стръмен склон ...Кратка спирка. Можете да видите пътя, който ще ни отведе до пророк Илия.Отгоре пирамидата на пророк Илия (2.405м.)Платото на връх на Тайгетос.Преминаваме по главното било на Taygetus.

Monemvasia, една скала ...Трябва са свикнем с тесните улички ...MonemvasiaMonemvasiaв рамките на стените на крепостта.По този начин се качваме ...Над стръмния склон е крепостта...!Пещерите на Dirou са най - красивите езерни пещери в света Уникалната красота в дълбините на земята. Каменни села с внушителни кули във Vathia ...Няколко вече са реновирани.Vathia ...и края на света ...Там някъде е нос Тенарон (Матапан).

Започваме изкачване към върха на известния Mpiliovo.Пътя разполага с 83 завои, от тях 40 са направени с архитектурно съвършенство и майсторство.Това е най - добре запазеният калдъръмена път с 83 завои. Ще се върнем отново ... за сега сбогом Пелопонес ...Последен ден .....

Виж още

Остров Тасос

Великден на остров Тасос

Тасос е остров, където можете да направите нещо. Едно от тези, неща е туризъм. Има чудесни пътеки, където ще откриете защо Тасос очарова своите посетители. Туризъм на остров Тасос е един чудесен начин да изследвате неизвестното лице на острова.

Дата: 22.04.2022г.