Начало / Екскурзии / Планината Парнас и Делфи

Планината Парнас и Делфи

Планината Парнас и Делфи

Парнас, (Парнасо́с) е свещената планина в Древна Гърция. Една от четирите свещени планини в древногръцката митология, редом с Олимп, Хеликон и Китерон. Най – високият връх на планината Парнас е Лиакура. В подножието на планината е светилището Делфи, което е споменато още от Хераклит и Омир. Според някои учени Дефи било най – важното място в цяла Гърция – центъра на света.

Маршрут

Ден 1 / София – Солун – Камена Вурла

Тръгваме от София – Руски паметник – (7.00ч.). Трансфер към Гърция по маршрут, ГКПП Кулата – Солун – Камена Вурла. Настаняване в хотел на брега на морето. В следобедните часове ще имате време за плаж и да се насладите на плуване.

Ден 2 / Камена Вурла – Планината Парнас – Итеа

Закуска в хотела. Следва трансфер към подножието на планината Парнас. Нашата цел са върховете Лиакура (2459м.) или Вълчи връх и Геронтоврахос (2435м.), наричан още Скалата на стареца. Това ще отнеме време, около 5 – 6 часа за двата върха. Това определено е едно невероятно място така че си струва да се положат усилия и да се изкачи планината. Гледката от върха е величествена и страховита. На юг се вижда Коринтския залив (Пелопонес) и дори планината Тайгетос. На север при хубаво време се виждат планините Пелион и Олимп. В случай, че метеорологичните условия са изключително добри на североизток се вижда дори Атон. На северозапад се виждат Вардусиа и Гиона. Слизаме от планината.

Трансфер към брега на Коринтския залив. Пътят ще криволичи по стръмните планински склонове на планината Парнас. Ще се спуснем по изключително панорамен път от 1800 метра височина до Итеа. Тук ще имате възможност да опитате истинско гръцко гостоприемство, вкусна храна и много хубаво вино, типични за региона в духа на същинска Гърция. Нощувка в хотел на брега на морето.

Ден 3 / Делфи – Арахова – София

Предстои ни трансфер до Делфи. Обиколката ще ни отведе до най – популярният археологически обект в Гърция. Оракула в Делфи поставя интересни въпроси, който всеки човек трябва да си зададе по време на посещението, освен ако той просто има за цел да види стари сгради защото са били в списъка на някой неща за вършене в Гърция. Може би Бог все още продължава да се говори, а ние простосмъртните сме загубили способността ни или желание да слушаме. Може би има хора, които все още се свързват с него и може би Той продължава да говори на човечеството в Делфи. Може би всички с отворен ум и сърце, могат да чуят глас, който в продължение на векове разпределя мъдрост на човечеството. Така че, ако отидете в Делфи слушате със сърцето си. Някой или нещо може да говори с теб.

Светилището е най – почитаното прорицалище в древността в цялото Средиземноморие. В древността са го наричали “пъпа на света” и хората наистина са вярвали, че това е центърът на Земята. Нито едно важно начинание не е било започвано без да се допитат до Делфийския оракул. В Делфи има храмове на богове, централен от които е този на Аполон, стадион, театър и съкровищници на гръцките полиси, които са съхранявали даровете за бога. От 6 век пр. Хр. тук се провеждат Питийските игри, включващи музикални и спортни състезания. Вие имате възможност да разгледате античните руини на Храма на Аполон, светилището на Делфийския оракул, Театъра, Стадиона, храма на Атина Проноя и Археологическия музей.

Следва трансфер към  Арахова. Само на (12км.) от Делфи, този малък град е известен със своята flocati черги, сирене, мед и вино. В Арахова има много кафенета и ресторанти, ако решите да се подкрепите.

Следва трансфер към София.

Цена: 565лв.

Цената включва:

  • Транспорт.
  • Две нощувки в хотел 3*.
  • Пътни и магистрални такси.
  • Медицинска застраховка.

Цената не включва:

  • Входни такси за посещение на туристически обекти.
  • Разходи от личен характер.
  • Всички допълнителни екскурзии и услуги предложени по желание.

Дата:  27.07.2018г

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

 

В подножието на планината Парнас ...през сърцето на гъста смърчова гора ...На височина 1600-2250м. в областта Fterolakka ...По склонове на Fterrolakas ...Parnassos Времето започна да се разваля ...Нашата цел са върховете Лиакура (2459м.) и Геронтоврахос (2435м.),Гледката от върха е величествена.Връх Лиакура 2459 метра.На север се виждат планините Пелион и Олимп.Връх Лиакура 2459 метра ...Светилището в Делфи е най – почитано прорицалище в древността в цялото Средиземноморие.свещения район в храма на богинята Атина ...... храма на богинята Атина ...Делфи - археологически обектИма прекрасна гледка ...... храма на Аполон ...Delphi - Храмът на Аполон и театъра .....и красота скрита под пътя ...... храма на Аполон ...... зад храма на Аполон ...Delphi - перла на гръцката история!Делфи ...... самия Apollon ...За пророчество се плаща добре :-)Delphi - музей ...Delphi - музей, статуя на колесничарМузей ... Делфи

Виж още

Водопадът Тупавица

Водопадът Тупавица – Сърбия

Едно еднодневно пътешествие в затънтените краища на сръбската Стара планина. Ще направим посещение на един от най – красивите водопади в Сърбия – водопадът Тупавица. Този дял от Стара планина е известен още с множеството си средновековни манастири и китни селца.

Дата: 28.04.2018г.                                Цена: 60лв.