Начало / Август / Планината Пангео

Планината Пангео

Планината Пангео

Планината Пангео е сравнително малка планина в Източна Македония, северозападно от Кавала. Тя е една от най – красивите планини на Северна Гърция, вечна и неразрушима от времето, което води посетителите на място за поклон пред величието на природата. Върховете се показват в синьо необятно небе, понякога с виолетово, розово, златно или с чисто бял сняг, а понякога драпирани с тежки облаци, пълни с тайнственост и упражняват влияние върху човешката душа. Планината Пангео е любима дестинация за любителите на природата и е един добър избор за приключения.

Още от древни времена районът около планината Пангео е известен със своите златни мини. Точно от тези места е добито голяма част от златото, използвано за финансиране на походите на Александър Мекадонски в Азия. В околните села и до днес има останки от ранно – християнски църкви, датиращи от VI век.

Маршрут

Ден 1 / София – Планината Пангео

Тръгваме от София – Руски паметник (6.00ч.). Ще се отправим към Гърция. Минаваме ГКПП Илинден – Ексохи. Предстои ни пътуване към източната част на Егейска Македония до подножието на планината Пангео.

Следва планински трансфер (25км.) до един от най – малките ски центрове в Гърция по криволичещ стръмен планински път нагоре в планината. Ще минем покрай гори от бук, ела, кестен и дъб, които покриват склоновете и деретата на планината.

Пристигаме на 1750 метра от където ще започнем нашия трек, към някои от най – високите върхове на планината Пангео. Нашата цел са върховете Мати, Dikorfo или Trikorfo, Shepherd и Яйцето (Egg). Започваме изкачване към главния Пангейски връх Дионисос или Мати 1956 метра. Българското му име е Козница. Първите три върха са в близост един до друг и са идеални за туристи, които искат да ги проучат за един ден.

Страхотни скалисти ръбове се спускаха почти отвесно на изток с чудесен изглед във всички посоки. От върха се открива панорамна гледка към Бяло море, остров Тасос, град Кавала, планината Фалакро, Драмското поле и град Драма.

Последната част от нашия маршрут ще ни отведе до вторият по височина връх в планината, Пилаф тепе (1870м.), наричан на гръцки Авго. Изкачването на върха е стръмно но той предлага прекрасен фон за перфектната снимка. Отново гледки към Бяло море, остров Тасос, залива Стримоникос, Халкидики и върха на света планина Атон!

Слизаме от върха до платото Дионисос. Напускаме планината и трансфер към нашия хотел. Вечерта може да се насладите на уникални ястия от местната кухня в живописна таверна.

Ден 2 / Дефилето на река Места – София

Трансфер по пътя, който води към дефилето на река Места. Река Места образува уникални меандри, насред буйна растителност в недостъпни планински склонове. Тук растат редки растения, като орхидеи, лалета, които в стчетание с влаголюбивата гора, създават един рай за диви животни и птици!

За онези, които кипят от енергия и трудно се задържат на едно място, предстои няколко часа трек през дефилето. Пред нас се извиват завой след завой меандрите на река Места. Ще имате възможност да гледате от високите скални тераси, как реката лениво се спуска на юг, като на места се вие като змия. Денивелацията между реката и скалите на места достига 1000 метра. Маршрута е един от най –  впечатляващите в Гърция. Ще изминем 8 – 10 километра по протежение на реката по пътека, издълбана направо в скалите.

Приключваме с разглеждането на ждрелото на река Места и трансфер обратно  към София.

Цена: 196лв.

Цената включва:

  • Транспорт.
  • Една нощувка в хотел 2/3*.
  • Медицинска застраховка „Пътуване в чужбина“.

Цената не включва:

  • Входни такси за посещение на туристически обекти.
  • Разходи от личен характер.

Дата: 11.08.2018г.

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Слънцето осветява върховете ...Пангео е любима дестинация за любителите на природата. Облаците ни преследва през цялото време но над главите ни парещи лъчи на слънцето.Тук трябва да положим малко повече усилия ...Понякога планината е драпирани с облаци, пълни с тайнственост ...... тук, наистина трябва да разполагате с контрол, така че, гледайте къде стъпвате ...Нашата цел са върховете Dikorfo и Trikorfo.Пейзажът около нас се променя всеки миг ...Pangeo, една от най - красивите планини на Гърция ...... нагоре към Trikorfo ...... по криволичещ планински път нагоре в планината ...Ентусиазъм и любопитство ни води буквално през тази каменна пътека ... пътеката се изкачва отново за да ни отведе до Trikorfo ...Връх Trikorfo ...Планината ПангеоМинаваме покрай стръмни деретата.Започваме изкачване към главните Пангейски върхове ...Страхотни скалисти ръбове се спускаха почти отвесно на изток с чудесен изглед във всички посоки.... на Trikorfo ... от върха се открива панорамна гледка към град Кавала, планината Фалакро, Драмското поле и град Драма.Гледка към планината Фалакро, Драмското поле и град Драма.Нашата следваща цел ... Egg който сега изглежда близо!Вторият по височина връх в планината (1870м.), наричан на гръцки Авго.Планината Пангео (Pangeo)Ние сме късметлии ... приятно духаше от морето и чувството буквално е на победители ...

Река Места образува уникални меандри, насред буйна растителност в недостъпни планински склонове.

Виж още

Водопадът Тупавица

Водопадът Тупавица – Сърбия

Едно еднодневно пътешествие в затънтените краища на сръбската Стара планина. Ще направим посещение на един от най – красивите водопади в Сърбия – водопадът Тупавица. Този дял от Стара планина е известен още с множеството си средновековни манастири и китни селца.

Дата: 28.04.2018г.                                Цена: 60лв.