Начало / Екскурзии / Планината Ида (Kaz Dağı)

Планината Ида (Kaz Dağı)

Ида планина е планина в местността Троада в Мала Азия, в северозападна Турция. Недалеч от нея са намерени руините на Троя. Най-високият връх на планината Ида е (1774м.), който през древността се казвал Гаргара. Ида планина, заема важно място в митологията. Според Омировата Илиада, бог Зевс е наблюдавал Троянската война от върха на планината. Планината Ида е планина, която провокира с богат запас от истории.

Маршрут

Ден 1 / София – залива Едремит

Тръгваме от София–паркинга пред Национален стадион „В. Левски“–(06.00ч.). Ще се отправим към ГКПП Капитан Андреево–Капъкуле. Напускаме България и трансфер към Еджеабат, където с ферибот ще се прехвърлим до Чанаккале. Трансфер към полуостров Бига на Егейско море. Нашата цел е древният град Асос, известен още като Бехрамкале. Минаваме през борови гори и хълмове покрай район, известен като „Троада“.

В Асос можете да видите останки на древния град, от който се открива невероятна гледка. На юг се вижда остров Лесбос, на югоизток–Пергамон, на изток–планината Ида, а на север е река Тузла. Друга забележителност, запазена и до днес е част от градските порти, а именно–нейните масивни колони. На терасовидния бряг към морето са запазени останки от агора, гимназиум и театър. От северния ъгъл на акропола ше видите джамия, мост и крепост, построени през XIV в. от османския султан Мурад I. Долу лежи идилично древно пристанище.

Гледаме древния град Асос и храмът на Атина, където Аристотел създава първата си школа по философия. Аристотел, най–известния ученик на Платон, бил поканен в Асос и преподавал и живял там повече от три години. Оженил се за племенницата на Хермея, основал философско училище и извършил ранните си изследвания в областта на зоологията, биологията и ботаниката. Близо до Асос се намира китното селце Искеле, което се състои от стари каменни къщи превърнати в странноприемници, ресторанти и хотели. До там може да стигнем по стръмен и живописен път.

Следва трансфер към заливът Едремит,  известен като „Маслинената Ривиера, където се намира и нашият хотел.

Ден 2 / Залива Едремит – Национален парк Kaz dağı

Събуждаме се рано за закуска и трансфер към селата в подножието на Национален парк Kaz dağı. Склоновете й се спускат към Егейско море и пътят се вие край живописни маслинени гори. Заради тях заливът Едремит е известен, като Маслинената ривиера. Заплащаме таксата за влизане в Национален парк Каздаги. Нашата цел е най–високият връх на планината Ида (1774м.). Голяма част от маршрута ще изминем със превозни средства (Плаща се допълнителна такса). Има гробницата на момиче на хълма Сарикиз, на друг връх наблизо, който се нарича Баба хълм има гробницата на бащата на Сарикиз. На този върх 700-годишната традиция на туркмените се поддържа жива под името „Туркменски фестивали на Сарикиз“. Туркмените, които идват тук всяка година през август, правят жертви, дават обети и се молят за добра година на върха. Гледките от върха са изумителни. От тук се разкрива неповторима гледка към златната пясъчна ивица на залив Едремит и гръцкия остров Лесбос. В края на деня ще имаме възможност да се отпуснем и опитаме традиционна турска кухня.

Ден 3 / Национален парк Kaz dağı

Отново трансфер към Ида планина. Днес ще се разходим по някои маршрути на Националния парк. Ще се изкачим на 798 метра за да посетим водопада Сютувен. Тук може да се отпуснете със звука на водата, която се стича от водопада сред буйните маслинови дървета. Водата тече на долу от 17 метра височина и образува в подножието си малко езеро Хасанбогулду. А може би ще искате маршрут, който съчетава свежестта на природата с един поглед на традиционни начини на живот със здравословна и приятна опция. Село Нарли

След обяд, слизаме от планината. Трансфер до каньона Сахиндереси. Каньона е едно от любимите места на любителите на приключения и фотографите. Дължината на каньона е 26 км, но височината на места достига 600-700 метра. След това трансфер обратно до хотела.

Ден 4 / Национален парк Kaz dağıСофия

Ще се отправим към едно очарователно село в подножието на планината Каз. Тук може да разгледаме музей на зехтина. Музеят разполага с магазин, където може да си закупите пресни маслини, зехтин и натурален сапун, които са уникални за региона. Музеят е и производствена зала, където се извършва производство на зехтин в стил суха преса. Дегустацията с пресен селски хляб е най-големият плюс.

Следва трансфер до място от където ще се отправим по издълбани стълби в скала, към едно от най-живописните точки на планината, „Олтарът на Зевс“. Има легенди, че Зевс и съпругата му Хера са се влюбили един в друг тук. От тук има великолепна гледка, която разкрива цялата красота на залива Едремит, Кючуккую и остров Лесбос.  Според нас това е романтично място, което се конкурира с гледката към храма в Бехрамкале.

Предстои ни кратък трансфер към село, което се отличава със своята красота и визия. Повече от 100 къщи сега са перфектно реставрирани и въведени както в историята, така и в социалния живот. Неговите дантелени улички и искрящи исторически къщи са толкова красиви, колкото известните италиански села. Тук ще се отбием в селското кафе в средата на селото. През лятото предлагат сладолед от различни егейски билки като мента, мащерка и коприва.

Следва трансфер към България-София. По пътя по желание гледаме древна Троя.

Дaтa: 21.05.2022г.

Цена: 595лв.     305 Евро

Цената включва:

  • Пътни и магистрални такси.
  • Три нощувки на хотел със закуска.
  • Билети за два ферибота.
  • Застраховка за пътуване.

Цената НЕ включва:

  • Лични разходи.
  • Входни такси за историческите обекти
  • Входове за Национален парк Каз даги – около 10TL
  • Трансфер с джипове Safari Tours  – около 300TL
  • PCR тест
  • HES код!

Програмата се провежда при минимум 7 записани туристи!

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Виж още

Остров Тасос

Великден на остров Тасос

Тасос е остров, където можете да направите нещо. Едно от тези, неща е туризъм. Има чудесни пътеки, където ще откриете защо Тасос очарова своите посетители. Туризъм на остров Тасос е един чудесен начин да изследвате неизвестното лице на острова.

Дата: 22.04.2022г.