Начало / Август / Планината Ида – Турция

Планината Ида – Турция

Планината Ида – Турция

Районът над залива Едремит е известен като Kaz Dağları на турски език, но на гърците е известен като планината Ида, дом на древни богове и богини. Ида планина, заема важно място в митологията. Според Омировата Илиада, бог Зевс е наблюдавал Троянската война от върха на планината. Планината Ида е планина, която провокира с богат запас от истории, някои от тях по – добре познат на турците, отколкото на чужденци. Ида е планина в местността Троас в Мала Азия, в северозападна Турция. Най – високия връх на планината Ида е 1774 метра, е Kırklar Tepesi, който през древността се е казвала Гаргара.

Маршрут

Ден 1 / София – залива Едремит

Тръгваме от София – паркинга пред Национален стадион „В. Левски“ – (06.00ч.). Ще се отправим към Турция. Напускаме България и трансфер към Еджеабат, където с ферибот ще се прехвърлим до Чанаккале. Минаваме през борови гори хълмове, което позволяват погледи към залива Едремит. Трансфер покрай район, известен като „Троада“. Ние ще продължим до Бехрамкале за да посетите древния град Асос и храмът на Атина, където Аристотел създава първата си школа по философия в Асос. От тук, високо на един хълм можете да видите гръцкия остров Лесбос. По пътя към хотела, спираме за бързо плуване покрай залива Едремит.

Ден 2 / Залива Едремит – Национален парк Kaz dağı

Планината ИдаНие се събуждаме рано за закуска и трансфер към селата в подножието на Национален парк Kaz dağı. Склоновете й се спускат към Егейско море и пътят се вие край живописни маслинени гори. Заради тях заливът Едремит е известен, като Маслинената ривиера. Заплащаме таксата за влизане в Национален парк Ида и започваме изкачване, към най – високия връх на планината Ида 1774 метра. Маршрутът е за фенове на Star Trek, но за тези, които доброволно прибегнат до превозни средства, трябва да заплатят допълнителна такса. Гледките от върха при хубаво време са изумителни. От тук се разкрива неповторима гледка към златната пясъчна ивица на залив Едремит и гръцкия остров Лесбос. Връщаме се за вечеря, където ще опитате традиционна турска кухня.

Ден 3 / Национален парк Kaz dağı

Отново трансфер към Ида планина. Ще се разходим по някои от маршрутите на Националния парк, а вие можете да се отпуснете в тази обстановка в която природните красоти дават спокойствие. А може би ще искате маршрут, който съчетава свежестта на природата с един поглед на традиционни начини на живот със здравословна и приятна опция. Само след два часа престой на планината ще се почувствате като новороден. Причината може би е високото съдържание на кислород във въздуха. След обяд, слизаме от планината. За тези, които не могат без морето, то е наблизо. Можем да паркираме сред маслинови дървета по протежение на крайбрежния път и да скочим във водата. Там може да не е пясъчен плаж, но вие може да се почувствате сякаш сте първите, които плуват точно на това място. Ако предпочитате да имате пясъка, трансфер близо до Асос. След това трансфер обратно до хотела.

Ден 4 / Национален парк Kaz dağı – София

След закуска трансфер към село Езине. Нашата следващата цел е  древния град Александрия Троада. Градът е основан през 310г. пр.н.е. с името Антигония Троада, наречен така от Антигон, но след това се променя в Александрия Троада от Лизимах и е посветена на Александър Велики. Ние ще изследваме древния град след това ще имаме трансфер обратно до София.

Дaтa: 04.08.2018г.

Цена: 655лв.

Цената включва:

  • Всички трансфери.
  • Пътни и магистрални такси.
  • Всички хотели.
  • Билети за два ферибота.
  • Застраховка за пътуване.

Цената НЕ включва:

  • Допълнителни трансфери, различни от тези, посочени в маршрута.
  • Лични разходи.
  • Входни такси за историческите обекти, национални паркове.
  • Всички допълнителни дейности.
  • Допълнителна нощувка.

Виж още

Оман

Живописния Оман

Разнообразието на пейзажите, див животински свят и културно и историческо наследство, които Оман предлага, означава, че тук наистина може да намери по нещо, което да задоволи вкуса на всеки един от нас. Със своето целогодишно слънце и гостоприемни хора, Оман е най - добре пазената тайна в Близкия изток. Дата: 14.04.2018г.                          Цена: 2860лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *