Начало / Екскурзии / Мистериозната планина Ртан

Мистериозната планина Ртан

Мистериозната планина Ртан

Една вълнуваща екскурзия в Сърбия за тези, които обичат да посещават мистични и загадъчни места.

В сръбската планина Ртан се намира загадъчен връх, който в еднаква степен вълнува учени, метафизици, футуролози и обикновени хора. Планината Ртан и връх Шиляк привлича с формата си на пирамида, а който веднъж е стъпил на него и е усетил необикновеното му влияние, задължително размишлява какво е това място. Дали той е дело на природата мистерия, която още чака своя отговор.

Идеална геометрична форма на пирамида и озадачаващи пропорции на планината Ртан, няма как да бъде образувана по естествен път под влиянието на природни сили.

През годините назад са правени различни изследвания, които категорично доказват, че планината излъчва електромагнитни вълни 28 kHz, нискочестотни звукови вълни и ултразвукови вълни.

Планината Ртан е обект на системни проучвания от различни изследователски екипи. Резултатите още не са публикувани, но предварителното заключение е, че планината Ртан е феномен и международният екип ще продължи разгадаването на загадъчната и мистериозна планина до разкриване на нейните тайни.

Маршрут

Ден 1 / София – Долна Каменица – Лазарев каньон – Злотска пещера.

Тръгваме от София – Руски паметник – (07.00ч.). Ще започнем деня си в посока Сърбия. Преминаваме ГКПП Калотина и трансфер към източна Сърбия.

По пътя за Княжевац ще спрем в село Долна Каменица за да разгледаме църквата Света Богородица. Построен през 14 век на левия повдигнат бряг на Търговишки Тимок от неизвестен покровител. Църквата е уникален шедьовър на средновековната архитектура. Нетипични за православното християнство са двете средновековни готически кули. Изключително интересни са двете кули, които увенчават втория етаж на притвора и са по – високи от купола. Църквата е градена от ломен камък, на места с парчета тухли, като на височината на горния праг на външната врата сградата е опасана с три реда тухли. Всички вътрешни стени, дори и тези в кулите, са изписани. Стенописите са до голяма степен запазени. Повече състави на фреските в Долна Каменица са част от изключителна художествена стойност. На първия ред е покровителя със семейството си, след това е представена и Богородица, а също са поставени и извънредни фигури на двама прегърнати конници, свещени воини, Теодор Тирон и Теодор Стратилат южно от вратата.

Гледаме църквата Света Богородица и след това трансфер към един от най – големите каньони в Сърбия. При нашето пристигане започваме ходене с постепенно изкачване към високо плато по скални странични пътеки със спиращи дъха гледки. Ние следваме една пътека по ръба на каньона, като ценим непрекъснато променящите се впечатляващи гледки. Разходката предлага прекрасен фон за перфектната снимка и ще отнеме около 3 до 4 часа. Опознаването и проучването на Лазарев каньон не е лесно. Каньона е дълъг (4500м.) дълбок (350-500м.) и минимална ширина от 4м. Той се характеризира с отвесни варовикови скали с уникално разнообразие на карстови форми, карстови долини, дупки, пукнатини и пещери.

В следобедните часове ще гледаме Злотска пещера (Лазарева пещера), една от най – големите пещери в Сърбия. Пещерата е изградена от подземна река, която все още минава през нея. Общата дължина на Злотска пещера е (9818м.), а обемът на пещерните помещения е над 52 000 м³. Лазарева пещера е обявена за природен паметник в геологичното наследство на Сърбия. Днес посещенията на пещерите са един от най – важните аспекти на туризма. На любителите на спелеотуризъма се предлага класически, спортни и научно – изследователски обиколки. Постоянната температура е 8 градуса по Целзий, а влажността на въздуха е 100%, което означава, че за посещение на пещерата трябва да бъдете добре облечени даже и през лятото.

Вечерта в нашия хотел ще опитаме традиционната сръбска кухня.

Ден 2 / Планината Ртан – Сокобаня – София

След ранна закуска се отправяме към загадъчната планина Ртан за да участваме в едно изкачване на връх Шиляк (1560м.). Тази планина е известна с много подземни извори, пещери, ями, лечебни растения и други любопитни явления и по този начин привлича голям брой авантюристи. Почти идеалната форма на пирамида прави Ртан уникален. На върха на Ртан няма вода, а в неговите ниски части има силни извори. Особено предизвикателство е катеренето до върха на Ртан, от който се простира гледка дори до вливането на реките Сава и Дунав. Ртан е известен със своите ендемични растения, които растат само в планините и са защитени от закона, а от тях, разбира се, най – известният е рътански чай. На върха почти винаги има облак, който в слънчеви дни прилича на ореол. Разходката до върха отнема 4 часа.

Мястото си е спечелило световна слава заради способността на планината да издава звуци, наподобяващи човешко дишане, които излизат от нейните недра. Още по – загадъчно е как едно творение на природата може само да придобие формата на идеална пирамида. Мястото явно е привличало хората още от древността, тъй като преди стотици години около Ртан са построени девет манастира, от които три са оцелели и до днес. Сръбската планина Ртан и днес остава една загадка. Учените изследват мистериозния планински връх но той поражда след всяко тяхно проучване повече въпроси, от колкото да дава отговори. След това си заминават с обещанието, че съвсем скоро ще извадят на бял свят истинска научна сензация.

Оставяме планината и трансфер към Сокобаня. Турне в Сокобаня. Гледаме зелената градина над река Моравица и турската баня – Амам в центъра на Сокобаня, която датира от ХV век. Тя е единствена оригинална баня която е в експлоатация в региона. Построена е от турците върху основи на римски терми, както се вижда от старите основи и фрагменти от римски тухли, както и римска мозайка на басейна в банята на жените. Малките бани, които се намират сега в комплекса, са от периода на Османската империя. Банята е ремонтирана няколко пъти за да се запази нейната важна историческа стойност, туристическата активност и здравно – развлекателната функционалност. В следобедните часове трансфер обратно до София.

Цeнa: 155лв.

Дата: 30.06.2018г.

Цената включва:

  • Транспорт.
  • Пътни и магистрални такси.
  • Една нощувка в хотел със закуска.
  • Медицинска застраховка „Пътуване в чужбина“.

Цената не включва: 

  • Разходи от личен характер.

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Църквата в с. Долна Каменица е уникален шедьовър на средновековната архитектура.Нетипични за православното християнство са двете средновековните готически кули.

Планината Ртан привлича с формата си на пирамида ...Идеална геометрична форма на пирамида и озадачаващи пропорции на планината Ртан ...Сръбската планина Ртан и днес остава една загадка. На върха почти винаги има облак, който в слънчеви дни прилича на ореол. Мистериозения връх Шиляк 1560 метра ...Планината Ртан и връх Шиляк ...Лазарев каньон, един от най - големите каньони в Сърбия.Каньона е дълъг (4500м.) дълбок (350-500м.)... спиращи дъха гледки ...Злотска пещера (Лазарева пещера), една от най - голямите пещери в Сърбия. Пещерата е била изградена от подземна река, която все още минава през нея.Злотска пещера (Лазарева пещера) ...

Виж още

Водопадът Тупавица

Водопадът Тупавица – Сърбия

Едно еднодневно пътешествие в затънтените краища на сръбската Стара планина. Ще направим посещение на един от най – красивите водопади в Сърбия – водопадът Тупавица. Този дял от Стара планина е известен още с множеството си средновековни манастири и китни селца.

Дата: 28.04.2018г.                                Цена: 60лв.