Начало / Екскурзии / Турция – Докосване до дълбините на загадъчните места, където история и религия се преплитат

Турция – Докосване до дълбините на загадъчните места, където история и религия се преплитат

Пътешествие през историята на вековете в автентична Турция. Докосване до дълбините на загадъчните места, където история и религия се преплитат.

Пътешествие в Турция – природа, култура, история и религия

   10 юни – 26 юни 2022г.

За пътешественик, интересуващ се от миналото, Турция предлага забележителни паметници от различни епохи и култури. Това е приключенска екскурзия в един от най–добрите райони на Турция, пленяващи и най–богатото въображение. Там вие ще изживеете невероятна смесица от природа, култура, история, религия и идеи. Разнообразието в това пътешествие е най–ценното на тази дестинация. Турция може да зашемети и най–обиграните пътешественици. Дори и активни туристи могат да намерят това приключение за доста предизвикателно.

Приключенска програма

Ден 1 / София – Капитан Андреево – Истанбул 

Тръгваме от София – паркинга пред Национален стадион „В. Левски“ – (17.00ч.). Ще се отправим към Турция. Напускаме България и трансфер към Истанбул.

Ден 2 / Истанбул – Аладжахююк – Боазкале

Рано сутринта пристигаме в Истанбул. Тук ще направим кратка почивка, където ще имаме възможност да се насладим на турско кафе в чаша с утайка на дъното и ароматен горещ турски чай.

Следва трансфер през Анкара  към свещения град Аладжахююк /3000-2000г.пр.н.е. Древното неолитно хетско селище, което  също като Хатуша, има порта с два свинкса от двете й страни. Също и няколко гроба, в които са открити богати погребения. На територията на обекта се намира и модерен музей, в който са изложени по-голямата част от находките. Тук се намират едни от малкото  останки на древен строеж подобни на древните строежи в Перу преди инките. Разглеждаме малкия музей и останките на древния град.

Следва трансфер към Богазкале. Тук се намира едно от най-впечатляващите места, свързани с историята на Хетското царство, древната Хатуша, която крие в себе си забележителни богатства за любителите на древните светове. Целият град е украсен с красиви порти, чиито барелефи са украсени с воини, сфинксове и лъвове. Сред руините ясно си личат отделните жилищни комплекси, дворци и храмове, които са разположени в специално изградени дворове. Нощувка на хотел.

Ден 3 / БоазкалеЦентрална Анадола – Гьореме

Столицата на древната Хетска империя е един музей на открито, където ще разгледаме останките от Долния и Горен град, основан около 1600 г. пр. н.е. В Долния град се намира Великият храм, който е най-впечатляващият от всички запазили се постройки. На около (2 км.) от Хатуша се намира и най-важният храм извън града–култовото светилище Язълъкая.

Трансфер към Аванос, който лежи на двата бряга на река Къзълърмак, най–дългата река в Турция (1335км.). Наричана в древността Ирис. Долината на Аванос се слави с производството на керамика, килими и вино. Има безброй фабрики за керамика и в някои от тях съдовете се изработват по древен начин от времето на Хетите. При това можете да разгледате произведения от различни епохи, намерени при разкопки. А можете и сами да направите глинено изделие в някоя местна работилница.

Предстои ни долината Зелве, която почти изцяло се състои от пещери. Вече необитаемото място днес е музей на открито. Зелве е населена още по римско време и е служела като убежище за византиици, селджуци, османци, гърци и турци. Районът се състои от три долини, чиито стени са покрити изцяло с пещери, които са били изкопани от жителите в меката туфа.

Продължаваме със скалните комини издигащи се на височина 40 метра. Минаваме „Комините на феите“ и скали изглеждащи като животни. Долината прилича на лунен пейзаж със своят странен вид, наподобяваща на градина от скулптури, направени от самата природа и предлага прекрасен фон за перфектната снимката.

Привечер пристигаме в Гьореме. Колоритни улици, магазинчета и пазари, предлагат произведения на местни занаяти, които разкриват безброй цветове, шарки и форми. Нощувка на хотел пещера в Гьореме.

Ден 4 / Гьореме – Немрут Dağ

Следва трансфер към регион, наречен Фират (Ефрат). Тук се намира древния град Adiyaman. Той е домакин на много цивилизации през цялата си история, включително Хети, Митанис, Урарт, асирийци, медии, перси, Александър Велики и Комагена.

Нашата цел е древният град, състоящ се от 208 пещери в скалите, където има някои човешки релефи, които имат голямо историческо значение.

Останките от градските стени също оцеляват. Огромният некропол съдържа свободно стоящи саркофази и прости сводести гробни ниши и катакомби, които често съдържат няколко стаи, със сводести ниши, изкопани от лицето на скалата и неправилно разделени от пиластри. По-голямата част от гробовете са групирани в секции, до които се стига по стълби, издълбани в лицето на скалата в различни точки. Някои от гробниците имат останки от релефи, които все още са оцелели пред входовете, но няма друга украса. Нощувка на хотел в района.

Ден 5 / Немрут Даг – Диарбекир –  Езерото Ван

Ставаме много рано за да направим трансфер до върха на планината Немрут (2134м.). Там се намира едно малко известно и загадъчно човешко творени–Гробницата на владетеля Антиох I от Комагена. Преоткриваме какво е било преди хиляди години. От това отдалечено мистично място, ние ще гледаме изгрева над доминиращата пустинна необятност.

Гледаме района на двете ритуални площадки с огромни каменни статуи. Колосални склуптори на Антиох–богинята Фортуна, Зевс–Ахурамазда, Аполон–Митра и Херакъл-Херкулес. Те са разположени на източната и западната тераса и най–добре се виждат на изгрев и залез слънце, облени в светлина.

Слизаме от върха на планината към древният град Арсемия, който е бил столица на цивилизацията Коммагена за определен период, използван за лятна резиденция на владетелите на Комагена и за отбрана и религиозни цели.

Продължаваме към Ески Кахта култово и гробно място, известно днес като Ески кале. Гледаме  редица релефи и скални камери на бог Митра-Хелиос, изобразяваща Антиох II), фрагменти на Митридат и неговият син Антиох I.

Следва кратък трансфер към Северанският мост. Този добре запазен римски мост, преминаващ през реката и излиза от впечатляващо дефиле в широката долина на Kahta Cayi.

Продължаваме до Каракус Тепеси. Каракуш Тумулус е монументална гробница, принадлежаща на жените от семейството на Кралство Комагене. Тумулът се е образувал от натрупването на чайни камъни.

Следва ферибот през река Ефрат и трансфер до Диарбекир. Пред нас е Кюрдистан. Диарбекир е кюрдски доминиращ град, столица на Кюрдистан. Атмосферата е ориенталска и архитектурата е арабска. Стария град е заобиколен от тъмни мрачни базалтови стени, които са от военната архитектура от средновековието. В историческия център има много тесни улички, които водят до древни християнски църкви. Градските стени със своята дължина са вторите по големина след Китайската стена (5.5км.), които образуват кръг около стария град. Вътре в стените, вие ще намерите впечатляващи джамии, църкви с интересен архитектурен спектър.

Следва трансфер към езерото Ван, най–голямото езеро в Турция. Нощувка.

Ден 6 / Езерото Ван – Остров Акдамар – Ван

Езерото Ван, разположено на (1648 м.н.в.). Водата му е непригодна за какъвто и да е живот – бистра като сълза. Досега дълбочината му си остава неуточнена. Ясно е само, че то е резултат от исполински геологичен катаклизъм. Езерото Ван е най – голямото езеро в Турция и второто по големина в Близкия изток.

Разходка с лодка по езерото Ван и посещение на остров Акдамар. Разглеждане на острова и посещение на най-голямата забележителност-световноизвестната „Арменската църква” на Светия кръст от 10-ти в. Тази типично арменска култова сграда издигната от червен пясъчник и украсена с много библейски релефи от старозаветни сцени с изключителна стойност, увенчани с невероятни орнаменти от каменна резба.

Връщаме се на брега и трансфер до гр. Ван–често наричан „Перлата на Изтока“ заради красотата на заобикалящата го среда. Предстои ни посещение на древната крепост „Замъка Ван”-9-ти в. пр. Хр, намиращ се върху стръмна скала близо до ръба на езерото Ван и на няколко километра западно от съвременния град. Построен от древното царство Урарту. Тук са намерени останките от столицата на Урарту–Туспа, строена през 9 в. пр.Хр. Разкрити са некрополи от урни–огнени погребения.  Останките на владетелите на Урарту били полагани в скални гробници. Из крепостта са намерени много глинени плочки с клиновидно писмо. Нощувка на езерото Ван.

Ден 7  /  Езерото Ван – Хасанкейф – Мардин 

Трансфер към Хасанкейф, древен град разположен по протежение на река Тигър в югоизточна Турция. Голяма част от града и неговите археологически обекти са изложени на риск да бъдат наводнени с доизграждането на язовир Илису. Хасанкейф е богат на история през вековете, хиляди пещери съществуват в скалите, които обграждат града. Много от пещерите имат собствен водоизточник. Църкви и джамии са издълбани в скалите и множество древни гробища съществуват в целия регион. Разглеждане на Хасанкейф.

Предстои магнетичния град Мидят. Освен че е известен от сериалите „Съла“ и „Вятърничав“, той е много специален, защото тук живее една от най-древните християнски общности в света, за която почти нищо не знаем. Тези хора наричат себе си сюрани или сирияни и твърдят, че са първите християни, защото са приели Христовата вяра още в средата на I век и все още говорят езика на Христос, който дори в Израел в днешни времена вече не се говори.

Следва трансфер към Манастира Moр Габриел, който се намира в земите на древна Месопотамия и е един от най-старите православни манастири-втори по святост в света. Това е място, пропито с мистика и много история. Манастирът има история на повече от 1600 години и е един от най-старите действащи, който всяка година е посещаван от хиляди местни и чуждестранни туристи и сирийски общности. Думата „МОР“ (лилав) означава „господине“, „моят старейшина“ на сирийски. Използва като прилагателно за уважение и почит пред имената на светците.

След манастира трансфер към Арабската перла на Турция известна със своята стилна арабска архитектура. Мардин е разположен на скалист хълм близо до река Тигър. Мардин често се счита за музей на открито, поради историческата си архитектура. Градът е един от най-старите населените места в горната част на Месопотамия. Разглеждане на крепостта в горната част на града, Голямата джамия, Мелик Махмут джамия, Абдулатиф джамия. Ще разгледаме и някои християнски църкви. Църквата на Дева Мария, Сурп Ховсеп Църква и някои медресета. Минаваме през Арабския пазар. Почивка на чай с невероятна гледка към голямата Сирийска пустиня. Нощувка.

Ден 8 / Мардин – Дара – Гьобекли тепе – Урфа

Кратък трансфер към сирийския регион известен като Тур Абдин. Предстои ни манастира Дейро д-Мор Хананьо или  „Манастирът на шафрана“, който се извлича от топлия цвят на камъка му.  Посещение на Манастира Дейр ал Зафаран, който е една от деветте църкви и манастири в Тур Абдин, включен в предварителния списък на световното наследство от ЮНЕСКО през 2021. Вътре в манастира има историческа сирийска Библия и свещен камък. Казва се, че тук е създадено първото медицинско училище. Мозайките от периода на основаването му стоят и днес. Една от най-големите особености на манастира, който изглежда като жива история, е че съдържа гробниците на 52 сирийски патриарси.

Продължаваме на юг към сирийската граница. Трансфер към Дара, скален комплекс наричан турската Петра, защото наистина напомня древния град в Йордания. В миналото Дара е било византийска военна крепост. След победата на Александър Велики над персите този регион преминал под господството на Селевкидите. По-късно град Дара е бил завладяван последователно от римляните, партите, византийците и арабите, след което районът е включен в турските територии.

Дара е уникално място, което те поразява още щом го видиш. Има дълбока пещера, “прозорците” или “вратите”, издълбани в скалите, те карат да усетиш вечността. Казват, че името идва от персийския цар Дарий. Градът е новооснован през 505 година от император Анастасий I и ставал място на ожесточени битки. Построен е след избухналата през 502 г. персийска война, за да подобри стратегическата позиция на римляните. Може би по това време в скалите е бил издълбан и християнски храм, защото са открити нарисувани Дева Мария и Иисус в скута и. Смята се, че тук са се заселили една от най-старите православни общности в света сюрианите. През 6-7 век Дара била окончателно завоювана от арабите, тя загубва влиянието си и настъпва упадъка й.

Следва трансфер към най–старият мегалитен храм за поклонение в света. Гьобекли Tepe–храм на повече от 11 000 г. пр. Хр. Едно от най-потресаващите археологически открития на нашето време: масивни камъни, издълбани релефи на животни-кавалкада от газели, змии, лисици, скорпиони, и свирепи глигани преди около 11 000г. пр. Хр. Изработени и разположени от праисторически хора, които все още не са развили метални или дори керамични инструменти. Преди около 8000 г.пр.н.е цялото Гьобекли тепе е било погребано. Напълно покрито с пръст и кал и превърнато в могила. Целия храмов комплекс е бил умишлено зарит под тонове пръст. Бил е скрит! Непонятна загадка. И до ден днешен никои не знае защо. Разглеждане на храма. Най-древният мегалит в света. Този комплекс е по-стар от Египетските пирамиди. Открит е в началото на 60-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка.

Следва трансфер към Шанлъурфа. Урфа е имал много имена. Кръстоносците са го наричали Едеса, така го е нарекъл и Селевк I Никатор през 303г. пр.н.е. Кюрдското му име е Риха, на арабски е Ал–Руха. Това е градът на пророците. Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята, че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата–в риба. Нощувка в Урфа.

Ден 9 / Урфа – Харан – Урфа

Следва трансфер към Харан. Асирийците наричали този град „Харану“, което може да означава „път“ или „път на кервани“. Той е едно от малкото селища, които са запазили библейското си име. Разглеждане на археологическите останки от древен Харан, основен, търговски, културен и религиозен център още в (3-ти век пр.н.е.). Тук се намира и най–стария ислямски университет в света. Известен е и като един от важните центрове на езичеството, основаващ се на политеистичната вяра на асирийците и вавилонците в древна Месопотамия, където луната, слънцето и планетите са били считани за свещени. Една от трите велики философски школи в света е училището Харран. Много международно известни учени са израснали в университета в Харран, известен от древни времена.

Харран е заобиколен от укрепена градска стена, изградена от изсечени камъни, която има 8 порти, според някои източници, и 187 бастиона. Известно е, че канавката зад стените, която сега е покрита с пръст, в миналото е била пълна с вода. Ичкале завършва местоположението на прекъснатите градски стени в югоизточния ъгъл на града. Въпреки че стените на Харан днес са в руини в някои части, те могат да се видят навсякъде. Сред портите са запазени само портите на Алепо.

Кирпичените къщи наречени–Трули, от третото хилядолетие преди Христа. И до днес местното население в Харан живее в необичайни къщи с кошери без прозорци, чиято архитектура е запазена от 3000 години.

Харан е невероятно стар. Тук за кратко е живял Авраам, преди  да се отправи към обетованата земя. По пътя си от Ур към ханаанската земя Авраам заедно със съпругата си Сара, баща си Тара и племенника си Лот спрял в Харан.

Връщаме се в Урфа. Посещение  на Археологическия музей на Урфа. Посещение на пещерата, в която се смята, че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнските текстове), превърнала града в едно от най-важните места за поклонничество от Средновековието насам. Посещение на джамията Халил Рахман, градините Гьолбашъ и езерата на Авраам и Зелиха. Нощувка в Урфа.

Ден 10 / Урфа – Халфети – Газиантеб

Предстои ни трансфер към река Ефрат. Нашата цел е градчето Халфети, намиращо се на брега на река Ефрат. Халфети е частично наводнен през 1999г. От язовир Бирецик, част от Югоизточния Анадолски Проект, целящ да достави вода за по сухите райони в тази част на Анадола.

В градчето има няколко ресторанта и една прекрасна джамия с покрити от водата основи. Има нов град Халфети построен на хълма през който се минава на път за стария град. От високото се открива разкошна панорама към реката, язовира и стария град.

Тук ще се качим на лодка за разходка по река Ефрат (Язовира). Ще минем покрай десетки пещери. Много впечатляваща е древната крепост Румкале, построена от асирийците, по късно превземана от византийски и арменски армии. Крепостта някога е била седалище на арменски патриарх. Селджукските турци и османците запазили крепостта, като са я използвали да затвърдят исляма в Анадола.

С лодката пристигаме до село Савашан, станало жертва на същото „потапяне”. Там ще видим минарето на местната джамия потопено във водата. Никога не сте виждали подобно нещо! Модерен град под вода! Къщи, училища, джамия … Част от града е наводнен поради изграждането на язовир през 1999 година. Ще се разходим между призрачните къщи на Потъналия гради и ще пием кафе на брега на Ефрат.

Следва трансфер към Газиантеп. Известен е с 3 неща: баклавата, бакъра и музея на мозайките. Нашата цел е Музеят на мозайките Зевгма, най-големият музей на мозайката в света, съдържащ 1700м2 мозайки. Това е най-големият музей на мозайките в света. Най-интересният му експонат е направеното от малки камъчета лице на циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.

Мозайките на музея са съсредоточени върху древния град Зевгма , за който се смята, че е основан от генерал в армията на Александър Велики. Съкровищата, включително мозайките, остават сравнително неизвестни до 2000 г., когато в музеите се появяват артефакти и когато плановете за нови язовири на Ефрат означават, че голяма част от Зевгма ще бъде залята завинаги. Много от мозайките остават покрити а екипи от изследователи продължават да работят по проекта.

Разбира се ще опитаме и най-вкусната баклава в цяла Турция–сладкарският шедьовър се приготвя от слоеве точени кори, пълни с крем от грис и шам-фъстък местно производство. Процесът по приготвянето му отнема четири дни от ръчното разточване на корите, изпичането им с пълнежа, до сиропирането. Газиантеп зарежда с баклава най-реномираните вериги ресторанти и хотели в цяла Турция, а транспортирането на тавите става със самолет. Нощувка на хотел.

Ден 11  / Газиантеб – Антакия

Трансфер към Хатай. Там, където Средиземно море се сбогува с Анадола, пред вашите очи се открива прекрасна гледка-това е градът на толерантността, град с хилядолетна история … Един от най-старите градове в света, където от век на век всички религии и култури живеят заедно в тишина и спокойствие, образувайки своята уникална културна мозайка. Това е един от най-забележителните градове в света, който е преживял големи епохи, войни, религии … и е бил свидетел на много събития.

Хатай днес е един нетипичен турски град, в който има повече църкви, отколкото джамии. Старото му име е Антиохия и е бил основан 300 години преди Христа от сирийския цар Селевк Никатор, наследникът на Александър Велики, основал повече от десет града с името Антиохия, с което искал да увековечи името на баща си Антиох. Но точно тази Антиохия той превърнал в своя столица. Антиохия е толкова богата и блестяща в миналото, че след превземането и от римляните се нарежда по величие веднага след Рим и Александрия. По-късно градът се превръща във важен център за християнството–за първи път тук последователите на Исус наричат себе се „християни“. Тук проповядва и самият Апостол Петър.

Ще посетим една  от най-старите и основни светилища на християнството, първата в света пещерна църква, където апостол Петър е чел проповедите си.

Антакия е градът на мозайките! В околностите му са открити хиляди мозайки. Всякакви изкопни работи тук са строго забранени, с изключение на археологическите разкопки. Затова ще посетим уникалния и световно известен, втория по големина археологически музей, музей на мозайките в света.

Продължаваме с трансфер към градчето Самандаг. Тук ще посетим тунела на Тит Веспасиан, истинско чудо на древното инженерство. Ще посетим и некропола,изсечен в скалата.

Следва трансфер до църквата на „Свети Симеон Стълпник“. Манастира в продължение на много векове е бил център на поклонение, където хората са идвали за лечение от древни времена. Това е място за молитва, чудеса и сила! Нощувка в хотел.

Ден 12  /  Антакия – Средиземно море

Трансфер към бреговете на Средиземно море. Продължаваме по южното, изключително панорамно крайбрежие на Турция. По пътя спираме да разгледаме малката островна крепост Къзкалеси. Моминската крепост се намира на 200-300 метра от брега. Първите укрепления са построени от византийците около 1099 г. и с течение на времето тук е издигната крепост. През Средновековието крепостта е била свързана чрез изкуствен язовир с друга крепост, разположена на континента. Крепостта е предназначена да предпазва жителите на града от пиратски набези, които по това време не са били рядкост. Днес крепостта е любимо място за посещение от туристи.

Следва посещение на пещера, която се намира на брега на Средиземно море. Пещерата  е на 45 метра височина от морето и ще трябва да се спуснем отвесно надолу по 560 стъпала към морето.

Входната пещера е с изглед към морето и е с обща дължина 555 метра, хоризонтално развита пещера. Разположена на ръба на един от най-красивите заливи на Средиземноморието, пещерата е покрита с всякакви образувания. Огромни сталактити, достигат гигантски размери, имат много красива гледка, превърнали пещерата във завладяваща среда. Огромните камъни в пещерата, всеки от които предлага визуален празник, разделят основната галерия на много зали.
Следва трансфер до хотел, където вече плувате в топлите води на морето.

Ден 13 / Средиземно море – Анамур – Манавгат – Сиде

Трансфер по южното крайбрежие на Турция. По пътя спираме в Анамур за да посетим замъкът Мамуре. Замъкът е над 1500 години и се нарежда сред най-добре запазените средновековни замъци на средиземноморското крайбрежие. Това е автентично средновековно укрепление със стилове от различни завоевателни армии. Освен това, той е идеално място за отбрана, тъй като доминира околния пейзаж и морето.

Продължаваме към река Манавгат за да  посетим един от най-известните водопади в Турция. Водите на водопада се изливат в изумрудената река. Макар и невисок, водопадът е внушителен поради големият дебит на реката. Макар, че пада от ниска височина, той създава природа, която си заслужава да се види.

Следва древния град Сиде, който също е обект на национално наследство. В Старата част ще откриете музей с гръко-римски експонати и приказна градина с изглед към морето. Ще се пренесете обратно до 2-ри век в огромния римски амфитеатър; той има великолепна гледка към морето от едната страна и зашеметяваща гледка към Стария град. Не на последно място е храмът на Аполон; най-известната забележителност в Сиде. Храмът е най-доброто място, където можете да видите залеза на слънцето, докато седнете между мраморните арки и гледайте към искрящото море долу. Нощувка в района.

Ден 14 / Термесос – Фазелист – Демре – Каш

Трансфер към върховете на планината Гюлук. Нашата цел е Термесос, един от най-добре запазените древни градове в Анадола. Разположен на 1000 метра над морето, високо в планината, древният град Термесос е една от най-величествените древни руини в Турция. Красиви сгради и безброй гробници лежат скрити в хвойновата гора. От разрушени театри и улици можете да се насладите на зашеметяващите гледки към гористи долини и извисяващи се планински върхове. Термесос с една от малкото крепости, устояли на устрема на Александър Велики през 4 век преди новата ера.

Следва трансфер към красив малък полуостров, покрит с борови и кедрови дървета, точно в подножието на планината Олимпос, където е разположен  древният град Фазелист. В този град, който едва е оцелял до наши дни, са останали руините на няколко цивилизации. Сега остава само да съзерцаваме някогашното величие на народите, живели тук.

Трансфер към град Демре, в пределите на който се намира древния град Мира. Гледаме забележителности, като ликийски гробници, саркофази, римския театър.

Следва древният град Симена, известен като Калекьой днес, е бил известен като ликийски град в миналото. Със своята история, датираща от 400 години пр.н.е., древният град Симена, все още носи следите от миналото, както с природна красота, така и със стратегически характеристики. Следва трансфер до Каш, където ще пренощуваме.

Ден 15 /  Каньонът Саклъкент – Памуккале

Трансфер към Национален парк Саклъкент. Там ще бъдете изумени от красив природен пейзаж в известният каньон в Саклъкент. Каньонът Саклъкент е дълъг 18 км, дълбок 300 метра и е стръмен и тесен. По целия си път има очарователни стръмни скали с естествена красота, водопади и 16 пещери. Височинните разлики между входа и изхода на Саклъкентското дефиле за 720 метра! Това дефиле в Турция е поразително със своята девствена красота! Около него растат горите от червен бор, а на територията му тече с невероятна скорост река, която дори през лятото е студена като лед. Високите скали на каньона Саклъкент почти не пропускат светлина вътре в ждрелото. След Вердон във Франция и Викос в Гърция, той се смята за третия най-дълъг каньон в Европа. Дефилето Саклъкент, известно още като „Скритата долина“ или „Изгубеният град“. Саклъкент Каньон е създаден през 1996 г. Той е пример за дивата природа на Турция и уникален за любителите на преходи, планинско катерене и пикници.

След каньона ни предстои трансфер към Памуккале с блестящия, снежнобял варовик, оформен през хилядолетия от богати на калций извори. Стичаща се бавно по широкия планински бряг, богатата на минерални води пяна се събира в тераси, разпръсквайки се над каскади от сталактити в млечни басейни отдолу. Свободно време за разглеждане на този невероятен феномен. Посещение на древния град Хиераполис от 2-ри в. Посещение на Колизеума и други исторически забележителности. Нощувка в Памукале.

Ден 16 / Памуккале – Егейско море

Събуждаме се рано за закуска и трансфер към Егейско море и селата в подножието на планината Ида. Склоновете и се спускат към Егейско море и пътят се вие край живописни маслинени гори. Заради тях заливът Едремит е известен, като Маслинената ривиера. Минаваме през борови гори и хълмове, което позволяват погледи към залива Едремит. Нощувка в района на залива Едремит.

Ден  17 /  Егейско море – Чанакале – Одрин – София

През Чанакале–ферибот–Одрин и прибиране до София. По пътя разглеждане на древна Троя по желание.

Дата: 10.06.2022г.

Цена: 2450лв. 

Цената включва:

 • Транспорт.
 • Всички нощувки упоменати в програмата.
 • Билети за 2 ферибота.
 • Гранични такси.
 • Пътни и магистрални такси.
 • Медицинска застраховка „Пътуване в чужбина“.

Цената не включва:

 • Входни такси за  посещаваните туристически обекти!
 • Разходи от личен характер!
 • Всички екскурзии предложени по желание!
 • PCR тест
 • HES код

Екскурзията се осъществява при минимум 6 човека!!!

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Информация:

HES код, можете да попълните на адрес: https://register.health.gov.tr/ индивидуално за всеки участник! Попълва се не по-рано от 72 часа на пристигане в Турция.

Задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца от датата на отпътуване;

Виж още

Остров Тасос

Великден на остров Тасос

Тасос е остров, където можете да направите нещо. Едно от тези, неща е туризъм. Има чудесни пътеки, където ще откриете защо Тасос очарова своите посетители. Туризъм на остров Тасос е един чудесен начин да изследвате неизвестното лице на острова.

Дата: 22.04.2022г.