Начало / Екскурзии / Върховете на остров Тасос

Върховете на остров Тасос

Върховете на остров Тасос

Туризъм на остров Тасос е един чудесен начин да изследвате неизвестното лице на острова. Тасос не е просто слънчево място с красиви плажове. Тасос е остров, където можете да направите нещо. Едно от тези неща е туризъм. Има чудесни пътеки, където ще откриете защо остров Тасос очарова своите посетители.

Маршрут

Ден 1 / София – Кавала – Керамоти – остров Тасос

Тръгваме от София – Руски паметник – (6.00ч.). Трансфер към Гърция. Предстои ни посещение на пещерата Маара. Пещерата Маара (Ангитис) е най – голямата речна пещера в Гърция с дължина 21 километра. Подземната ѝ красота се определя от огромните и с различна форма и оцветяване сталактити. Във вътрешността ѝ температурата е постоянна през цялата година, като на въздуха е 17°C, а на водата – 13°C. Пещерата е благоустроена за посещения с дължина около 800 метра.

Свободно време за разглеждане на пещерата. Находки от пещерата и района около нея съдържат останки от живoтни и сечива на възраст повече от 30000г. Находките се пазят в археологическия музей в Драма.

Следва трансфер до Алистрати. Пещерата Алистрати безспорно една от най – красивите пещери в Гърция. Всеки човек посетил пещерата остава смаян и очарован от богатото разнообразие на пещерни образувания, сътворени от могъществото на природата в продължение на милиони години. Пещерата е благоустроена и отворена за посещение през 1998г. Разглеждане на пещерата.

След пещерата, кратък пешеходен маршрут до клисурата Ангити. Река Ангиста е оформила дефиле, което местните наричат „Враус”. Бреговете на дефилето достига до 150 метра дълбочина.

В ранния следобед пристигаме в град Кавала. Градът е амфитеатрално разположен в подножието на планината Пангео. Пешеходна разходка в стария град, разположен на полуостров „Пангия“ и запознаване със забележителностите: Имарета, къщата и паметника на египетския халиф Мехмед Али, църквата „Света Богородица“ и крепостните стени.

Предстои ни трансфер към Керамоти, където се прехвърляме на ферибот за остров Тасос. Настаняване в хотел. По ваше желание може да вечеряме в една от таверните с гледка към живописните рибарски лодки и морето.

Ден 2 / Планината Ипсарио

Днес ще станем свидетели на вълшебни гледка, като че ли изскочили от фантастична приказка. Ранен старт за тези, които изберат да се изкачат до върха на най – високата планина на остров Тасос. Започваме нашата екскурзия за да бъдем заедно в природата. Преход нагоре към планината Ипсарио1204 метра. Един много интересен маршрут през стара гъста гора, състояща се от огромни високи кестенови дървета и бор. През целия път нагоре до върха на планината, гледката е отлична за всяка посока. След 3 часа стоим на върха на планината, където можем да оставим следа от писане в дневника, който се съхранява там. Пред очите ни великолепна гледка към върховете Пророк Илия, Цутула и Фонас. Гледките си струват всяка крачка. Спускането трае (2.30ч.), включително необходимите паузи за почивка и правене на снимки. Слизаме до освежаващия звука на малък поток за да се насладите на водата в сянката на големи многогодишни дървета.

На връщане ще спрем в Панагия за да опитаме гръцко кафе и вкусни сладки.

В следобедните часове продължаваме с турне, което включва посещение на руините на древния град, заобиколен от колони, статуи и храмове, посветени на богове. Гледаме запазените руини на храма, посветен на Артемида, светилището на Зевс и на храма на Дионис, датиращи от четвърти век преди Христа.

Продължаваме към Акрополът, който се  намира на върха на хълм над старата агора (пазар) на височина 137 метра. Акрополът има бронирани мраморни стени, крайната защита в случай на извънредна ситуация.

Стената на Акропола е построена от първите обитатели на острова.Те дори са го използват като съкровищница, за да осигурят и защитават богатството на града. В няколко периода е бил възстановен и разширен.Разхождайки се в него, лесно може да  разграничим различните му фази във времето.

Продължаваме към втория хълм, където се намира старинният храм на Атина и е датиран от началото на 5-ти век.

Предстои ни третия и най – високия връх, където ще откриете светилището на бог Пан.

От тук пейзажът е великолепен. От това място можете да гледате залеза и впечатляващата гледка над острова, така че определено си струва да се изкачите тук.

Ще завършим днешния ден с меню в типично рибарска механа с местни вкусове и вино, заслушани в шума на морето.

Ден 3 / Остров Тасос – Керамоти – София

Закуска и освобождаване на хотела. Предстои ни обиколка на острова, за да посетим някои от неговите забележителности.

Първо ще спрем в Панагия за да прекарваме приятни часове по стръмните улички в живописното село или под сенките на площада, край чучура с ледено студена планинска вода в някое кафе или барче на открито.

Трансфер към Алики, святата скала на острова и пред нас се открива уникално красив пейзаж – два прекрасни залива, разделени от стръмно спускащ се в морето нос.

Продължаваме към Астрис. Вдясно върху една огромна скала е манастирът Св. Архангел Михаил. Това е задължителна спирка, не само защото манастирът е интересен сам по себе, но и защото гледката към морето е смайващо красива.

По нататък пътят продължава към Лименария – вторият по големина град на острова. Трябва да е станало вече обяд. Може да се подкрепим в някоя от живописните таверни край брега, а после да се разходим по някоя от тесните улички, изпълнени със сергии и магазинчета.

Продължаваме нататък към Скала Мариес. Не пропускаме възможността да спрем на различни отбивки и да направим по някоя снимка.

Пътят минава успоредно на морето. Любуваме се на много заливчета във впечатляващо син цвят. Продължаваме към Скала Сотирос. Следващия пункт по нашия маршрут е Скала Калирачи най – хубавото от трите малки пристанища до тук. Вляво от пътя остава морето, вдясно – планината и скалистите образувания на острова. Пътят най – напред стига до Скала Рачони – едно тихо и спокойно местенце. Следваме указателната табела за столицата Лименас където завършваме обиколката на остров Тасос.

В следобедните часове, отпътуваме с ферибот до Керамоти и обратно трансфер към България.

Дата: 01.05.2020г.

Цена: 375лв.

Цената включва:

  • Транспорт.
  • Две нощувки в хотел 2/3* със закуски.
  • Билети за ферибот.
  • Обиколка на остров Тасос.
  • Медицинска застраховка „Пътуване в чужбина“.

Цената не включва:

  • Входни такси за посещение на туристически обекти.
  • Разходи от личен характер.
  • Всички допълнителни екскурзии и услуги предложени по желание.

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

... Пристигаме на Тасос, тепърва сега започваме!... и изгрева на слънцето ...... сутрин с единствените гостите ...... дори и с подкрепата на въздуха о ...... красиви platanos ...... планината не е толкова лесна, колкото ни изглеждаше ....Остров Тасос... красива природа ...Остров ТасосПланината Ypsarion ...Приближаваме връх Ypsarion ...... Ypsarion ... поглед към плажа Golden beach ...През целия път нагоре до върха на планината, гледката е отлична за всяка посока.... Ypsarion 1204 метра ...Започваме изкачване към Профитис Илиас.Вървим нагоре с изглед към морето заобиколени от планини.Бяхме щедро възнаградени на всяка стъпка - цветове, аромати, всеобхватен мир ...... преживяванията на островът са нереални ...... атмосфера, която ни очарова ...Остров Тасос ... връх Профитис Илиас ...Спирка за почивка сред красивата природа.Слизаме към Golden плаж ...Вървим под сянката на големи многогодишни дървета.... след изкачването ... в механа platanos ...... плато Gyros ...... гръцка вечер под Ypsarion ...Плажa на разсъмване ...... извор на любов ... ПанагияAliky ... скален параклис ...... палим свещи за късмет ...Манастира Архангел МихаилПоследния ден ...... чао ... Тасос

Виж още

Планината Олимп

Изкачване на Олимп и посещение на Метеорите в Гърция

Божествената планина – на една крачка от нас ! Пантеонът на боговете, тронът на Зевс – тук митологията оживява и ти си част от нея ! Не пропускай този шанс!

Дата: 11.06.2020г.            Цена: 415лв.