Начало / Април / Великден на остров Тасос

Великден на остров Тасос

Великден на остров Тасос

Туризъм на остров Тасос е един чудесен начин да изследвате неизвестното лице на острова. Тасос не е просто слънчево място с красиви плажове. Тасос е остров, където можете да направите нещо. Едно от тези, неща е туризъм. Има чудесни пътеки, където ще откриете защо Тасос очарова своите посетители.

Програма

Ден 1 / София – Кавала – Керамоти – остров Тасос

Тръгваме от София–Руски паметник–(6.00ч.). Трансфер към Гърция. Предстои ни посещение на пещерата Маара. Пещерата Маара (Ангитис) е най–голямата речна пещера в Гърция с дължина 21 километра. Подземната ѝ красота се определя от огромните и с различна форма и оцветяване сталактити. Във вътрешността ѝ температурата е постоянна през цялата година, като на въздуха е 17°C, а на водата–13°C. Пещерата е благоустроена за посещения с дължина около 800 метра.

Свободно време за разглеждане на пещерата. Находки от пещерата и района около нея съдържат останки от живoтни и сечива на възраст повече от 30000г. Находките се пазят в археологическия музей в Драма.

Следва трансфер до Алистрати. Пещерата Алистрати безспорно една от най–красивите пещери в Гърция. Всеки човек посетил пещерата остава смаян и очарован от богатото разнообразие на пещерни образувания, сътворени от могъществото на природата в продължение на милиони години. Пещерата е благоустроена и отворена за посещение през 1998г. Разглеждане на пещерата.

След пещерата, кратък пешеходен маршрут до клисурата Ангити. Река Ангиста е оформила дефиле, което местните наричат „Враус”. Бреговете на дефилето достига до 150 метра дълбочина.

В ранния следобед пристигаме в град Кавала. Градът е амфитеатрално разположен в подножието на планината Пангео. Пешеходна разходка в стария град, разположен на полуостров „Пангия“ и запознаване със забележителностите: Имарета, къщата и паметника на египетския халиф Мехмед Али, църквата „Света Богородица“ и крепостните стени.

Предстои ни трансфер към Керамоти, където се прехвърляме на ферибот за остров Тасос. Настаняване в хотел. По ваше желание може да вечеряме в една от таверните с гледка към живописните рибарски лодки и морето.

Ден 2 / Остров Тасос

Днес ще станем свидетели на вълшебни гледка, като че ли изскочили от фантастична приказка. Ранен старт за тези, които изберат да се изкачат до върха на най–високата планина на остров Тасос. Започваме нашата екскурзия за да бъдем заедно в природата. Преход нагоре към планината Ипсарио1204 метра. Един много интересен маршрут през стара гъста гора, състояща се от огромни високи кестенови дървета и бор. През целия път нагоре до върха на планината, гледката е отлична за всяка посока. След 3 часа стоим на върха на планината, където можем да оставим следа от писане в дневника, който се съхранява там. Пред очите ни великолепна гледка към върховете Пророк Илия, Цутула и Фонас. Гледките си струват всяка крачка. Спускането трае (2.30ч.), включително необходимите паузи за почивка и правене на снимки. Слизаме до освежаващия звука на малък поток за да се насладите на водата в сянката на големи многогодишни дървета.

Ще завършим днешния ден с меню в типично рибарска механа с местни вкусове и вино, заслушани в шума на морето.

Ден 3 / Остров Тасос

След закуска в хотела ни предстои обиколка на остров Тасос. Първо ще спрем в Панагия, едно от най- живописните села на остров Тасос с много богата история, започваща преди около 300 години по време на Византийската империя. Разположена в планината на около 300 м. над морското равнище, Панагия  впечатлява с каменните си къщи и покриви, изобилието от течаща вода и  криволичещите си калдъръмени улички. Тук ще опитаме гръцко кафе и вкусни сладки под сенките на площада, край чучура с ледено студена планинска вода.

Следва трансфер към Алики, святата скала на острова. Алики е малко селище, може би най-красивото място по бреговете на Тасос.  Има два прекрасни залива (единият наречен „залива на русалките”) и малък, но дълбоко вдаден и стръмно спускащ се в морето каменист нос (известен под името „свещената скала на Тасос”), който отделя заливите един от друг. Върху носа има древни мраморни кариери, както и останки от езически храм и от множество други сгради датиращи от VІІ в.пр.н.е. Всичко това са свидетелства за древната история на Алики, която показва, че преди много векове селището е имало доста повече обитатели, отколкото днес.

По нататък пътят продължаваме към Лименария–вторият по големина град на острова. Трябва да е станало вече обяд. Може да се подкрепим в някоя от живописните таверни край брега, а после да се разходим по някоя от тесните улички, изпълнени със сергии и магазинчета.

Продължаваме нашата обиколка на остров Тасос. Пътят минава успоредно на морето. Любуваме се на много заливчета във впечатляващо син цвят. Следваме указателната табела за столицата Лименас, където завършваме обиколката на остров Тасос.

Ще завършим днешния ден с меню в типично рибарска механа с местни вкусове и вино, заслушани в шума на морето.

Ден 4 / Остров Тасос – Керамоти – София

Вие не може да кажете, че сте посетили остров Тасос, без да посетите Древната Агора, амфитеатърът, старата църква Св. Никола, построена през византийските години и останките на Акропола. Продължаваме с турне, което включва посещение на руините на древния град, заобиколен от колони, статуи и храмове, посветени на богове. Гледаме запазените руини на храма, посветен на Артемида, светилището на Зевс и на храма на Дионис, датиращи от четвърти век преди Христа.

Продължаваме към Акрополът, който се  намира на върха на хълм над старата агора (пазар) на височина 137 метра. Акрополът има бронирани мраморни стени, крайната защита в случай на извънредна ситуация. Стената на Акропола е построена от първите обитатели на острова. Те дори са го използват като съкровищница, за да осигурят и защитават богатството на града. В няколко периода е бил възстановен и разширен. Разхождайки се в него, лесно може да  разграничим различните му фази във времето.

Продължаваме към втория хълм, където се намира старинният храм на Атина и е датиран от началото на 5-ти век. Предстои ни третия и най–високия връх, където ще откриете светилището на бог Пан. От тук пейзажът е великолепен. От това място можете да гледате впечатляващата гледка над острова, така че определено си струва да се изкачите тук.

В следобедните часове, отпътуваме с ферибот до Керамоти и трансфер към България. По пътя спирка на античния град Филипи. Филипи е древен град в северна Гърция. Бил е основан от Филип II Македонски през 356 год.пр.Хр. и е изоставен през XIV век след завладяването му от Османската империя.

Дата: 22.04.2022г.

Цeнa: 431лв.      220 евро

Цената включва:

  • Транспорт.
  • Пътни и магистрални такси.
  • Всички нощувки в хотел 2/3* със закуска.
  • Билети за ферибот.
  • Застраховка „Пътуване в чужбина“.

Цената Не включва:

  • Входни такси за посещение на туристически обекти.
  • Разходи от личен характер.
  • PCR тест
  • Попълване на QR код!

Програмата се провежда при минимум 7 записани туристи!

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Виж още

Драконови къщи, шеметни гледки и заливи ще ви оставят без дъх.

Остров Евия – Драконови къщи, планини и забележителности

Присъединете се към нас на тази приключенска екскурзия до остров Евия. Този чудесен непознат остров е едно истинско скрито съкровище. Остров Евия съчетава невероятно дива природна красота със син пейзаж. Това е един цял свят, които ще ви спечели завинаги.

Дата: 29.04.2022г.