Начало / Екскурзии / Загадъчният остров Самотраки

Загадъчният остров Самотраки

Загадъчният остров Самотраки

Една вълнуваща, динамична и разнообразна екскурзия за тези, които обичат да посещават мистични и загадъчни места. Ако обичате живота, екзотичните дестинации и приключенията, остров Самотраки имат място в списъка ви с мечтани места. Загадъчният остров Самотраки е една от най-очарователните дестинации. И колкото по-високо се изкачвате по пътеките, толкова повече ще откриете. Остров Самотраки остава все още с непокътната природна среда и е идеален избор за бягство от обичайното.

Програма

Ден 1 / София – Александруполис – Остров Самотраки

Тръгваме от София-Руски паметник-(6.00ч.). Трансфер към Гърция по маршрут-ГКПП Илинден, Ексохи – Александруполис. Пешеходната разходка в центъра на Александруполис, която включва: Разглеждане на фарът, построен през 1880 година, пристанището на града, крайбрежната улица. Следобед трансфер с ферибот до остров Самотраки-мястото, от което в миналото Посейдон наблюдавал битките пред стените на Троя.

За да се отпуснете от пътуването, вечерното ви узо ще бъде на крайбрежна таверна. Там ще имате възможност да се насладите на местни продукти от остров Самотраки.

Ден 2 / Остров Самотраки

След закуска в хотела ще се отправяме към втората най-висока планина в Егейско море (ако се изключат големите острови Евбея и Крит). Започваме нашия трек от самото подножието на планината Саос. Следваме красива и панорамна планинската пътека, докато достигнем билото, което води до връх Фенгари (1611м.). Около нас има невероятни гледки. В нозете ни са стръмните склонове на планината Саос. Предстои ни кратко преминаване по билото, но то е истинско предизвикателство. Това е маршрут с красиви снимки и много природа. От върха ще имаме възможност  да се възхищаваме на целия остров Самотраки.

 • Обща дължина (отиване и връщане): 14 км.
 • Обща надморска височина /: +1548 м. / – 1548 м.
 • Продължителност на ходене: 10 – 12ч.

Слизаме от планината до кафе „Терма“, една от точките, които принуждават да се посети остров Самотраки. Тук можете да спрете и да си починете със спокойна гледка към морето. В непосредствена близост до кафенето ще намерите термалните бани на Самотраки, където има много минерални извори. Вие можете да се насладите на много гореща вана с много малко разходи. Вие също може да седите по пейките на баните, където плочите са горещи с възможност да се отпуснете и релаксирате.

По-късно ще посветим времето си за вечерно турне, което включва посещение на старата столицата Хора. Хора разполага с една от най-красивите калдъръмени улички и алеи, с малки двуетажни къщи, залепени една до друга. Това e eдно прекрасно място, за да гледате залеза на вечеря, опитвайки гастрономията на остров Самотраки от местни съставки създадени от най-истинските вкусове.

Ден 3 / Остров Самотраки

След закуска в хотела, трансфер към река Фониас. Прочутата река на остров Самотраки предлага пешеходен тур до красиви водопади и кристални езера. Изумителен маршрут който ние ще следваме. Това е една интересна разходка по протежение на реката, където вие може да се насладите на преход с магически изглед, водопади и плуване. Ако ходенето е вашата страст, не се колебайте да тръгнете по речно корито до изключително зрелищни водопади. За маршрутът по река Фониас, се препоръчва да се носят затворени обувки, а не сандали или джапанки.

След реката, трансфер към вторият най-популярен плаж на остров Самотраки. Кипос е чакълест плаж, който криви около източния край на острова. Той се състои от черни вулканични камъни и кристално чиста вода. Въпреки, че му липсва пясък той предлага много удобства за слънчеви бани и кристално чиста вода за гмуркане с шнорхел, а също така голяма доза спокойствие и уединение.

За обяд ще се отправим към една таверна, разположена високо в планината, където предлага най – добрата храна в остров Самотраки. Ако отидете до остров Самотраки и не се яде тук, то вие сте направили половината пътуване. Тук вие ще намерите разнообразие от рецепти с местно козе, запържена боб чорба, огромни омлети, както и много други ястия. Една от най-забележителните храни на острова.

Следобед се прехвърляме към най-южната точка на острова, където вие ще имате възможност да посетите плажа Пахия Амос, където можете да се отпуснете в пясък и искрящи сини води.

На връщане следваме един и половина километра черен път със суров и красив пейзаж. Изведнъж се появява варосана църква Панагия Камариотиса, закачена на скалите като орлово гнездо по ръба на стръмна скала на голяма надморска височина. Това е отлична гледна точка, от където ще се насладите на прекрасна и уникална панорама към морето, плажа на Пахия Амос, впечатляващите стръмните скали и красотата на параклиса. Ще станем свидетели на вълшебната гледка, като че ли изскочила от фантастична приказка. Мястото е идеално за гледка към залеза и предлага прекрасен фон за перфектната снимка.

В края на деня трансфер към Камариотиса. Самото селище е доста добре организирано с многобройни таверни, магазинчета, кафета и мини маркети. По желание може да вечеряме в една от таверните с гледка към живописните рибарски лодки и морето. След вечерята може да продължим в някое барче за коктейл.

 Ден 4 / Остров Самотраки – Александруполис – София

След като се насладите на закуската си, ще посетим най – важната археологическа забележителност: „Палеополи“-древната столица на остров Самотраки. Място свързано неразривно с „Мистериите на Самотраки“, церемонии, чието значение остава загадкa. Тук вие ще откриете един от най-значимите храмови комплекси от пределинистичната епоха. Целият този комплекс, който днес е отлично консервиран и може да бъде посетен като музей на открито е посветен на Каберийския култ към Великите Богове.

Според легендата именно на това място, на едно от тези празненства македонският цар Филип II среща Олимпия и я прави своя съпруга. Същата тази Олимпия впоследствие дарява царя с наследник, който по-късно ще стане най-великият пълководец на древността-Александър Македонски.

Веднага след това ще посетим археологическия музей, където вие ще се възхитите на находките и копието на богинята на победата „Нике“.

Както всички хубави неща, така и тази екскурзия наближава своя край. Следобед се качваме на ферибот за трансфер към Александруполис. Казваме сбогом на остров Самотраки. Предстои ни трансфер обратно към България. Пристигане в София късно вечерта.

Дата: 30.06.2022г.

Цена:  570лв.               291 Евро

Цената включва:

  • Транспорт.
  • Пътни и магистрални такси.
  • Всички нощувки.
  • Билети за ферибот.
  • Медицинска застраховка „Пътуване в чужбина“.

Цената не включва:

  • Входни такси за посещение на туристически обекти.
  • Разходи от личен характер.
  • PCR тест.
  • Попълване на QR код!

Екскурзията не е препоръчителна за участници с проблеми с коляното или бедрото!!! Вие трябва да сте сигурни, че сте физически подготвени и сте в състояние да ходи в продължение на 8 или 12 часа.

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

... Alexandroupolis ... голямата забележителност е фарът ...... остров Самотраки ни очарова ...тръгваме към нашите гръцки приключения ...Хора, старата столица на Самотраки ...... красиво ...... странни дървета ...... всяко дърво има своя магия ...... дракон ни посреща на пътеката ...Красива природа ...Красота ........ нагоре трябва малко усилие ...... на билото ...Гледка на юг ... скалисти стръмни върхове ...... Фенгари 1611 м.... преживяванията на острова са нереални но любовта е реална ...... терена изисква внимание на всяка крачка ...... този процеп в скалите ...... слизаме ...... водопади и плуване ...Водопад на Fonias River ...... и кристални езера ...... зрелищни водопади ...... църквата Панагия Krimniotissas построена на върха на една скала ...... Панагия Krimniotissas ...... палим свещ вътре ...... плажа Pahia Амос ...... слизането тук е проблем ...... усещаме мощната сила на природата ...... плажа ватос ...... тук се провеждали церемонии, чието значение остава загадкa ..."Палеополи" - древната столица на Самотраки.... копието на богинята на победата "Нике" ...... козите преобладават тук ...hello ... Самотраки ...Остров Самотраки

Виж още

Остров Тасос

Великден на остров Тасос

Тасос е остров, където можете да направите нещо. Едно от тези, неща е туризъм. Има чудесни пътеки, където ще откриете защо Тасос очарова своите посетители. Туризъм на остров Тасос е един чудесен начин да изследвате неизвестното лице на острова.

Дата: 22.04.2022г.