Начало / Екскурзии / Остров Самос

Остров Самос

Остров Самос

Да обикаляш под слънцето на Егейско море е едно невероятно чуство, че си обгърнат от дълбоката древност и лъкатушиш из лабиринта на гръцките острови, следвайки пътя на древногръцките богове и чудовища. По пътя ще видите едни от най – красивите гръцки острови, като се започне от Лимнос и стигнем до невероятния остров Самос.

Самос е великолепен остров с ослепителни плажове, малки рибарски селца и мечтатана комбинация от морски и планински пейзажи, предлагащи по нещо за всеки, който се интересува от проучване и приключения в природата. Остров Самос е гръцки остров в източната част на Егейско море, на юг от остров Хиос, северно от Патмос и Додеканезите, край бреговете на Мала Азия. Самос е доминиран от две големи планини, Ампелос и Керкис, които осигуряват чудесни маршрути за катерене и пешеходен туризъм. Когато за първи път погледнете Самос, не може да откъснете погледа си от западната му част и особено от най – високата планина Керкис (1443). Огромната височината, навсякъде под планината зеленина, каньон с потока Шейтани, който стига до плаж Малък Шейтани … добре, какво повече може да се иска за туристи, които не обичат тълпите … Може да е малко мотивиращо търсенето за самотата на Самос, но тук има толкова много красиви и забравени плажове, където можете просто да седите на камъни или пясък и да казвате един на друг: „Тук сме само ние“ ….

Е, ако искате красив зелен гръцки острови, драматичнa планинска природа, уединени живописни заливи, чисти плажове, красиви села, приятни курорти, тогава остров Самос може да бъде за вас!

Това е един различен свят. Не е далеч от цивилизацията, но все още запазва непокътната своята красота и почтеност. Надяваме се, че за дълго време!

Маршрут

Ден 1 / София – Егейско море

Тръгваме от София – паркинга пред Национален стадион „В. Левски“ – (10.00ч.). Ще се отправим към Гърция за да се качите на ферибот (20.00ч.), което е част от изживяванията по време на това пътуване. Пред вас от палубата на ферибота се откриват невероятни гледки. Вие ще видите някои от най – смайващите залези в цяла Гърция.

Ден 2 / Егейско море – Остров Самос

Пристигаме (10.50ч.) до невероятния остров Самос. Вие ще видите великите гледки към северния бряг на остров Самос. Предстои ни следобедно турне, което ни отвежда до автентични места от района с красива панорамна гледка за да поразтъпчем краката си.

Ден 3 / Остров Самос

Стигаме до планинско село Космеди. Предстои ни екскурзия до манастира Zoodochos Пиги. Следваме път, който води към дефилето на Какоперато. Достигането на този манастир може да бъде рисковано, което обяснява и неговото име, означава много трудно да се достигне. Начинът, по който се минава цялата пътека е тесен перваз и напомня малко на традиционната Ferrata. Манастирската Zoodochos Пиги и пещерата ще отправи предизвикателство към вашия потенциал за световъртеж. След кратко разстояние, стигаме до едната страна на дефилето, където започва невероятна гледка. Ние сме в изолирана клисура, заобиколени от планини на 500 метра височина. На запад се издигат стръмните върхове на планината Керкис. След малка пауза, продължаваме към пещерата, където е изградена малката църква на Панагия. След църквата, тръгваме обратно към село Космеди.

Следобед ни предстои разходка до водопада Потами. По пътя към водопада ще видим древен параклис, който все още е в употреба. За да стигнем до водопада, трябва да продължим пътя си 500 метра в плитката вода. Насладете се на атмосферата и се охладете в ледено студената вода на водопада, за да се отпуснете. Ще минем по много стръмни дървени стълби към едно кафене, разположен на върха на хълм. Това може да бъде идеалното място за напитки и почивка, преди да продължим разходката. Вземете малко пари с вас!

Ден 4 / Остров Самос

Това е вълнообразен предизвикателен маршрут. Следваме бреговата линия, която достига височина от 375 метра. Трябва да имате предвид, че пътеките са много тесни и скалисти, а някои участъци между Малко и Голямо Шеитани изискват особено внимание! Някои от вас могат да намерят тази пътека за главозамайваща. Седнали на Малко Шейтани пръстите потъват в камъните, гледате вълните и времето престава да съществува в момента.

Ден 5 / Остров Самос

Тръгваме към третата най – висока планина в Егейско море (ако се изключат големите острови Евбея и Крит). Изкачването е много напрегнато, само за опитни пешеходци! При тази разходка денивелацията е 1443 метра, както и почти всичко от него е на стръмен наклон и много скалист терен. Поради високите температури по ранно започване на изкачването е от съществено значение. Допълнителен акцент е защита от слънцето. Има змии и скорпиони на Самос, така че внимавайте, къде поставяте ръцете и краката, а също така, къде си слагате раницата. Върхът често е обвит в облаци и времето е много променливо. Бъдете подготвени за охлаждащ вятър на върха. Тръгваме по път, който криволичи през маслиновите горички. Минаваме мост над малка река. Нашата първа цел е Moni Евагелистрия, който ще достигнем след 45 минути и самия манастир, след още 15 минути. Тук ще бъде последен шанс за зареждане на бутилките си с вода. Тръгваме по пътя от манастира през дърветата. Следващата забележителност е параклиса Пророк Илия, който ще достигнем приблизително 1 час, след напускането на манастира. Преминаваме параклиса, като се стремим да избегнем дълбоката долина пред нас. Сега ще обходим фалшивия връх, докато стигнем до Vigla, след това ще си проправим път до скалист склон, докато стигнем главния връх, 50 минути след напускането на параклиса. Оттук 1443 метра надморска височина и страхотна гледка към остовите Форуни, Икария и части от крайбрежието на Турция. Отново обратно надолу по планината към хотела за плаж отдих и релакс.

Ден 6 / Остров Самос

Започваме да ходим от нивото на морето до пещерата, където известният философ и математик Питагор е живял преди да напусне острова. Пещерата се намира в планината Керкис в уединено място. Гледката от там е невероятно панорамна към областта на Маратокампос и близките острови, ако времето позволява.

Продължаваме към Панагия Makrini“ и „Агиа Триада“ Предстои ни преход в южната част на остров Самос. Стигаме до начало на пътеката, която води към параклиси, скрити в пещери. Вървим по пътека през стръмни скали до тези впечатляващи пещери и църкви под западния край на планината Керкис. Пред нас е цялата история на Самос. След като говорим малко за историята, ние ще посетим малкия параклиси построен през 800г. След това с помощта на подходящо оборудване, турне в пещерите. Преди да тръгнем по обратния път, имаме невероятни гледки към Егейско море.

Ден 7 / Остров Самос

Следваме пътищата, които са били използвани в продължение на много години за пътуване между селата. Пътеките са каменни павиран с голяма природна красота. Минаваме през села с недокосната архитектура, които предлагат уникално преживяване. Стигаме до Пандросос на надморска височина от около 600 метра. Остава ни около 540 метъра за катерене, за да се достигне до най – високата точка на планината Ампелос. Слизаме обратно надолу по планината. Предстои ни турне в Питагория.

Питагория крие големи богатства за любителите на историята и археологията. В Питагория любителите на античността могат да разгледат живописните руини от двореца на Антоний и Клеопатра и Кулата на Ликург. Гледаме останките от римски бани и изумителния Ефпалинионов тунел, акведукт дълъг близо километър и направен през 539 пр.н.е. Ще имате време да посетите и храмът на Хера, близо до южния бряг на острова, най – големият храм на Самос и един от най – великите в цяла Гърция.

В края на деня, имате възможност да се отпуснете. Вечерта може да седнете на чаша вино на красивото крайбрежие, възхвалявано още от Хипократ и Гален. Отпуснете се и се насладете на момента.

Ден 8 / Остров Самос – Егейско море – София

Време е да преминем към ферибота (03. 30ч.). Напускаме остров Самос. Отново плаваме по тюркоазената повърхност на морето. Отново сини и тюркоазени нюанси така характерни за Гърция. Всяка приказка свършва! Слизаме от ферибота (18.30ч.). Трансфер до София.

Дaтa: 00.07.2018г.

Цена: 1395лв.

Цeнaтa вĸлючвa

  • Tpaнcпopт.
  • Πътни и мaгиcтpaлни тaĸcи.
  • Пет нoщyвĸи в xoтeл 3* със закуска.
  • Билeти зa фepибoти.
  • Boдaчecĸи ycлyги.
  • Зacтpaxoвĸa пътyвaнe в чyжбинa.

Цeнaтa Нe вĸлючвa

  • Paзxoди oт личeн xapaĸтep.
  • Всички видове входни такси за исторически обекти.
  • Транспорт и трансфери, различни от тези, посочени в маршрута.
  • Всички видове допълнителни дейности.

... пристанището на Karlovassi ... пристигаме с ферибота Nissos MYKONOS в Самос ...Имаме студия в Votsalakia Aspres... Планирайки първия ден сменихме няколко пъти, докато най - накрая открих тази красота в пясъчния залив Плака ... добре, бе решено ...Завладяването на рая ...... плажа Агиос Йоанис с изглед към островите Fourni и Katergo ...... В Калитеа, слизаме към хълмовете в близост до табелата, където дългото пътуване започва до Панагия Makrini ...... Панагия Makrini - църква в скалата с прекрасна панорамна гледка към околността ... за тази точка аз препоръчвам сутрешните часове ... иначе имаме подсветка: D ...... Палим свещ за да запазим скитащи около Самос и Икария ... за щастлив край.Вторият ден планираме Seitani плажове. Всички те идват от Potami ... избираме нашия начин ... изкачваме се през Маратокампос, Kastania и точно преди Meghalo Seitani се спускаме стръмно надолу ...Micro Seitani ... Начинът, по който това е въсможно е само един, кой както можете да слезете:) ... ако не ви е страх на този обрасъл участък от 50м. ... Най - известната перлата на Самос ... Mikro Seitanйо хо хо ... ще е къпане ...... взимаме шнорхел ... потапяне ... гоним цветни риби: D ... ... Намерихме сянката на скалата ... днес все още ни чакат километри преходи напред :(... Meghalo Seitani, устата на див планински каньон под Kerkis ... обядваме под дърветата ... и продължаваме по - нататък към Дрейк ...... О, вечече знаем от къде идват фотографиите на скалите на местните туристически карти ... ... третия ден ... това е почти невероятно ... на такъв красив плаж Kaladhakia, абсолютно никакви туристи ... ... снимам тези камъни, тъй като те блестят на слънцето ... на самия плаж забавно: D ...трети ден ... връщаме се в късния следобед ... пресичаме от Karlovassi до VOTSALAKIA

... пристигнахме в планинското село Ambelos, където започваме Трек до водопада и пещерата ...... водопада минимум 12 метра ...... влизаме в една пещера;)... гръцки котки и магарета в Vorliotes ...... Vourliotes ... мъжка сиеста ..... И нашата сиеста в Vorliotes ...... за миг спраме в красивия залез ... Kokkari ...... слънцето залязва ... VOTSALAKIA северното крайбрежие отразява слънчевите лъчи в морето ... беше страхотно.четвърти ден - вчера, ние изследвахме север и сега ни очаква ... юг по посока на село Пиргос ... Спирам за снимки Kerkis, Fourni и Икария във фонов режим ...... Славния Питагор от Самос ...

... Разходка по протежение на крайбрежната алея в пристанището на Pythagorion ...... тези красиви сови ...... Краят на забавлението в тези част ... не очаквахме костенурката ...

Около средата на пътя минаваме през портата...

... по ръба на красивия каньон Seitani около сините парапети ... там каньона завършва в Meghalo Seitani ...

.... и в края е входа на пещерата ...

... парапета по протежение на пътя, който "защитава" от изпадане в дерето ... />... ще се върнем ....... Kakoperato манастир ... и можем да отидем на пътешествие до пещерата ...... да отидем вътре в манастира ... палим свещи за едни прекрасни и специални празници в Егейско море..... На хоризонта е безумно ветровито ... ние сме на подветрената страна ...... Поглед към планината Kerkis 1434м ...... Ние избираме да вървим по невероятно панорамния чакъл около планината Kerkis в посока на Маратокампос ...... по пътя към Kerkis ...Поглед от Kerkis към морето ...... VOTSALAKIA под Kerkis ...... Kerkis и нейния най - висок връх Vigla ...... Kokkari ...... за последен път тръгнахме към местния плаж да се насладим на последните глътки в Гърция тази година ....

Виж още

Оман

Живописния Оман

Разнообразието на пейзажите, див животински свят и културно и историческо наследство, които Оман предлага, означава, че тук наистина може да намери по нещо, което да задоволи вкуса на всеки един от нас. Със своето целогодишно слънце и гостоприемни хора, Оман е най - добре пазената тайна в Близкия изток. Дата: 14.04.2018г.                          Цена: 2860лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *