Начало / Екскурзии / Остров Икария

Остров Икария

Остров Икария

Да обикаляш под слънцето на Егейско море е едно невероятно чувство, че си обгърнат от дълбоката древност и лъкатушиш из лабиринта на гръцките острови, следвайки пътя на древногръцките богове и чудовища. По пътя ще видите едни от най – красивите гръцки острови, като се започне от Лимнос и стигнем до невероятния остров Икария.

Присъединете се към нас на тази приключенска екскурзия до Синята зона на Гърция, встрани от утъпкания път. Пътувай с нас до изолирания гръцки остров Икария, за да определите защо това място стана дом на някои от най – дълго живеещите хора по света.

Остров Икария е наистина нещо специално и уникално. Известен в цял свят, като един от 3 те уникални острови, където хората живеят по дълго, отколкото навсякъде другаде по света (другите 2 са в Италия и Япония) се дължи на бавният, непоколебимо спокоен ритъм на живот и естественото излъчване на острова. Икария е островът, където хората забравят да умрат. Може би ако прекараме няколко вълшебни дни на остров Икария и ще видим от първа ръка тайните и начина на живот и къде са най – щастливите места на света! Вие вече сте встрани от утъпкания път.

Маршрут

Ден 1 / София – Егейско море

Тръгваме от София – паркинга пред Национален стадион „В. Левски“ – (08.00ч.). Ще се отправим към Гърция за да се качите на ферибот (20.00ч.), което е част от изживяванията по време на това пътуване. Пътешествията по вода дават нови измерения. Те са точно толкова опияняващи, както дъгата от островите там. Пред вас от палубата на ферибота се откриват невероятни гледки. Може би ще пиете обедното си фрапе на открито с великолепна гледка, когато ферибота минава покрай остров Хиос. На фона на яркосиньото небе се открояват колони на порутен храм. По скалистите склонове проблясват бели къщи. Нагънатото крайбрежие с широки плажове и стръмни урви отстъпват място на планини осеяни със села и манастири, а над тях се издига Pelineo, най – високата точка на остров Хиос. Пред вас от палубата на ферибота се откриват невероятни гледки. Вие ще видите някои от най – смайващите залези в цяла Гърция. Следобед преминаваме покрай невероятния остров Самос. Ще го познаете по скалистите склонове на планината Керкис.

Ден 2 / Егейско море – Остров Икария – Agios Kirikos

Пристигаме (13.20ч.) до изумителния остров Икария в Agios Kirikos, главното пристанище на Икария, построено на хълмове, които обграждат пристанището и предлага невероятна гледка към целия морски хоризонт. Това е село с прекрасни къщи неокласически стил с традиционна архитектура, цветни градини, тесни пътеки, каменни стъпала и невероятни гледки. Предстои ни турне към Faros, източния край на острова. Разходката е за тези, които не търсят напрегната дейност. Вървим по пътека, която заобикаля брега на морето и се движи в непосредствена близост до морския бряг, като в последната част се изкачва до древният град Drakano. Най – важният паметник там е древната кръгла кула Drakano. Тя се счита за една от най – запазените кули в Егейско море и вероятно е служила за наблюдение между Икария и остров Самос. Гледаме тази 10 метра висока варовикова кула, построена вероятно по времето на Александър Велики през 4-ти век преди новата ера. Преди да се отправим към самотния Iero Beach точно под брега на древния акропол ще слезем до църквата Агиос Georgis от където пътека води до голяма пещера, която може лесно да бъде проучена. Легендата разказва, че това, е „Iero“, древно място – храм на Дионис. Нощувка в хотел.

Ден 3 / Остров Икария

Тръгваме към Тсуредо, планинско село над Агиос Кирикос, с богата природа и много стари къщи. То успява да зашеметява с гледка над ландшафта, напомняйки отминалите епохи. От тук започваме туризъм към замъка Капсалино, който се намира по планинските върхове на планината Атерас на около 800 метра. Гледаме няколко оцелели части на замъка. Позицията на замъка доказва, че тя е била мощна крепост със стражева кула, контролирала цяла източна Икария. Гледката е уникална! Ако краката ви все още не са достатъчно уморени, продължаваме по билото, за да завладеем най – високата точка на Икария – връх Ефанос 1040 метра. Това е преживяване остава завинаги с нас. Ефанос предлага фантастична гледка на цяла Икария и островите Форуни и Самос. След билото, може би е време за някой сериозен плаж.

Слизаме от планината. Предстои ни живописен залив и село Терма, където и до днес могат да се видят останките и руините на древни терми, които свидетелстват за съществуването на терапевтичните извори. Елегантно белосани къщи, застанали една до друга с видни балкони, изпълнени с много фантазия и цветя ще привличат вниманието ви. Следвайки пътя напред ще намерим мястото, на брега (белязана от някои конкретни камъни), където гореща вода се влива в морето. Тук можете да се отпуснете в горещите извори с лечебни свойства, които могат да лекуват различни заболявания. Oгромно ясно небе, синьо море и терми, може би искате да останете завинаги в Икария! Нощувка в хотел.

Ден 4 / Остров Икария

Тръгваме от Agios Kirikos за да останем в Камбос. По пътя за Евдилос минаваме през четири планински села, с несравнима природа и изглед към морето и Икария.

Охе е едно от най – старите селища на острова и може би най – планинското с надморска височина от над 700 метра. Името му идва от буковите дървета („oxia“), които можете да намерите разпръснати в района.

Продължаваме към Милиопо и хълма Геракас, където се намира един стар замък на височина от около 300 метра. Най – забележителното място е раннохристиянската базилика, която е и най – старият християнски храм на острова. Датира около края на 4-ти век след Христа.

Стигаме Монокамби. Преди да напуснем селото си струва да посетим църквата Света София, построена върху скала, която частично е изградена вътре в пещера. Уникална гледка!

Престигаме в Евдилос, северната част на острова. Построен амфитеатрално, Евдилос е живописно малко пристанище с кей и стари къщи. Може да поскитаме по тесните калдъръмени улички и да се насладим на чаша кафе в крайбрежна таверна. Следобед отиваме в Камбос за да останем в хотел Утопия.

Привечер по залез слънце отиваме до село Пиги и манастира Панагия Theoktisti, украсен с фантастични фрески и фигури на светци. В околностите на манастира за първи път ще се запознаете с местните камъни, които определят този остров. Точно зад манастира е малкия впечатляващ параклис Theoskepasti, изграден в гигантски скали, който има покрив от гигантски камък, където са скрити неизвестни останки. Преводът Theokepasti означава „покрив, предоставен от Бога“. От тук може да се радвате на невероятна романтика по залез слънце и да се насладите на мига в сянката на дърветата в близост до стария впечатляващ параклис. Нощувка в хотел.

Ден 5 /Остров Икария

Тръгваме към Христо Рачес , най – голямото село в северната част на острова. От тук ще вървим до село Пророк Илия сред уникален пейзаж, както една приказка, който дават представа за магия! Намираме една пътека, която води до източната част на каньона Чаларес под огромните скали. Вървим до голям каменен мост Loupastra. След около 500 метра, ще имате прекрасна гледка към целия каньон. Пред нас е място, където се срещат две реки, наречено Dipotama. Продължаваме по западния склон на Чаларес. Ние трябва да изкачим скалите. Водата тече от един каменен басейн в друг. Можете да намерите около десетина и да изберете в кой да скочите за да се охладите. Качваме басейн след басейн. Красивата природа, е поверена на олеандърови дървета и зелени храсти. Изборът на правилната пътека е чиста случайност, защото няма маркирана пътека, която да води тук! Продължаваме по водата и тези красиви олеандъри. След по малко от час катерене, стигаме най – доброто място за целия ни трек – водопада Raxounia, който пропада дълбоко в скалиста клисура и продължава на север до един много популярен плаж Nas. Това е най – красивия и висок водопад по западния склон на Чаларес каньон. Тук имаме една фантастична почивка за плуване в дивата природа – това е Икария! Вие можете да се насладите на най – добрия душ в живота си! От тук нагоре може само с катерачно оборудване! В края на водопада има пътека. По същия начин се връщаме надолу по течението, до мястото Dipotama за да пресечем потока на източната страна на каньона и се изкачим стръмно нагоре към Христо Рачес.

Рачес е село, което никога не спи! Селото е известно със своя нощен живот на жителите и работното време на местните магазини, които се отварят късно през нощта, което прави селото, известно като „Ikarian път“. Вие ще видите павиран площад с внушителна църква в центъра, където ще намерите кулинарни изкушения и домашно приготвени десерти, направени от „Асоциация на жените Рачес“! Също така ще намерите традиционни магазини, за да си купите сувенири и гравюри на Икария, от друга епоха!

Нашето невероятно пътуване продължава към брега на морето! Спираме при Nas, малко заливче с велика история! Кристално чистите води и дивата красота, образувана от водите на каньона Чаларес, създават прекрасна картина за перфектната снимка.

Продължаваме към Арменистис. Ще седнем на една тераса в „Делфин” таверна срещу живописния залив на Арменитис. Това е най – известното място, което се среща на всички снимки и пощенски картички на острова и определено не трябва да пропускате да посетите. Тук може да опитате вкусно месо и риба, традиционна кухня и различни ароматни плочи, следвайки стандартите на гръцката средиземноморска диета, която дава дълголетие! Тук са едни от най – красивите залези в Икария. Вие ще видите от вашата маса – луна, падаща в морето. Нощувка в хотел.

Ден 6 / Остров Икария

Трек: 8км, Изкачване: 178м. Спускане: 165м.

Днешната дестинация е на западния склон на планината Атерас (Мелисса). В сърцето на тази планина е скрит дълбоко каньон на име Ryakas. Тръгваме в западна посока към сладководно езеро Пези. По пътя нагоре пейзажа внезапно се променя. Отново и навсякъде виждаме огромните камъни в гората нагоре от езерото Пези.

Вървим по много груба каменна пътека към плато ERIF и билото Проватокафалас. Отново тези камъни с различни форми на НЛО. Излизаме на платото и горната част на Ryakas. Каньонът достига височина над 900 метра. От там през платото с ниска растителност и спиращи дъха камъни до ръба на каньона, където можете да се насладите на гледка на каньона Ryakas и Selini басейн. Поради ерозията, платото се променя драматично. На този трек ще се чувстваме като в Южна Америка. Може би някъде в Перу? Но все пак сме в Гърция! Пътят до Selini басейна и водопада няма да отнеме повече от 30 минути. Можете да се охладите приятно в басейна. Плуване под водопад Ryakas на 860 метра заедно с попови лъжички и жаби е страхотно преживяване!

От каньона продължаваме за да поддържаме адреналина по път през скали, дупки и ерозирали реки към Ag. Isidoros. Отново навсякъде камъни. Тези камъни са от този свят но с различни форми на НЛО и космически кораби.

Продължаваме за да се насладите на неповторимо село Лгада. Едно от тайните убежища на пирати, когато пиратството е процъфтявало в Егейско море. Това е едно от най – старите селища на остров Икария, които са съществували от началото на византийската епоха, но процъфтяват след напускането на франките. В региона днес има много стари пиратски къщи, стари църкви, древен затвор, и руините на административния център на „Свободната държава Икария“, които ни напомнят за моменти от историческото минало на района. Нощувка в хотел.

Ден: 7 / Остров Икария

Отиваме до билото Атерас. Имаме около 40 минути изкачване от нула до 900 метра до параклиса на Агиос Ефстатйос. От тук започва прочутото билото Атерас! Нашата цел е да завладеем вторият по височина връх на Атерас. По билото минаваме пак покрай тези големи плоски UFO камъни, които се разположени почти по цялото било и служат като туристически знаци. Нашата цел е да достигнем до връх Тсолиас 1021 метра. Той е само на (2км.) от Ефанос 1040 метра. Това е един удивителен участък! От тук може да видите малкото Форуни и остров Самос. Колкото и да не ни се иска, идва време да се спускаме обратно. Връщаме се до централния проход свързващ Евдилос до Агиос Киркос.

Правим стъпка в сърцето на Ради Forest, най – старата гора в Икария. Вървим през море от стари дъбове към замъкът Коскина, разположен на върха на планина с изглед към село Косикиа в центъра на остров Икария. Той е бил използван, за защита от нападения на пирати и врагове, поради което той е построен на такъв стръмен рязък планински връх. Във вътрешността на крепостта е църквата Свети Георги Dorganas. Изкачване до крепостта е трудно, но спиращата дъха гледка е добра и си струва усилията.

След билото е време за някои сериозен плаж с впечатляващи бели скали, които създават магически пейзажи! Стигаме до там с великолепно, но главозамайващо спускане до най – голямата перла на Икария – Сейшели плаж! Да стигнем до плажа се изисква внимание, слизаме по труден път, със здрави обувки, но си заслужава! Тук морето е смарагдово зелено, заобиколен от стръмни скали. Името идва от Сейшелските острови, в съответствие с тези камъни, които приличат на едноименната дестинация в Индийския океан, невероятна природа! Ако плувате зад плажа, ще откриете голяма пещера, със сини и тюркоазени нюанси, така характерни за Гърция. Привечер се връщаме до Агиос Киркос.

Ден 8 / Остров Икария – Егейско море – София

Всяка приказка свършва! Да преминем към ферибота (01.10ч.) и всичко да бъде толкова добре и следващия път. Слизаме от ферибота (18.30ч.). Пристигаме в София късно вечерта!

Дaтa:  00.06.2018г.

Цена: 1425лв.

Цената включва:

 • Всички трансфери и превози.
 • Пътни и магистрални такси.
 • Билети за фериботи.
 • Всички хотели 2/3* със закуска.
 • Застраховка.

Цената НЕ включва:

  • Допълнителни транспорт и трансфери, различни от тези, посочени в маршрута.
  • Всички видове лични разходи.
  • Всички видове входни такси за историческите обекти.
  • Всички видове допълнителни дейности.

Влизаме в пристанището на Evdilos...ние сме на острова, който сме определили за очите си...!Остров Икария ... от пристанището ... отиваме за да останем в Кампос и вечерта отиваме до Theoktisti манастир ...Остров Икария . Точно зад манастира Theoktisti е малката пещера параклис Theokepasti, която има покрив от гигантски камък. Тук са скрити неизвестни останки. Преводът Theokepasti означава "Покрив, предоставен от Бога" ...Остров Икария ... в околностите на манастира за първи път се запознахме с местните камъни, които определят този остров ... Първо залез, за да се радваме на подобна романтика ... за съжаление завършва с мъгла ... :)Остров Икария - Параклиса TheoskepastiОстров Икария ... пример за местен камък архитектура ...Остров Икария ... ще палим свещи и си лягаме. Утре ще бъде големият ден ...Остров Икария. Christos Raches ...Остров Икария. Търсим път към водопад Raksounia ....Остров Икария ... стрелка ни води първо до Raksounia водопад, който се намира в източната част на каньона под огромните скали...Остров Икария ... няколко десетки метра височина водопад Raksounia в сутрешна подсветката ...Остров Икария. През април, има около 10 пъти повече вода, а през август там няма и капка.Остров Икария ... променям обектива в опит да уловя някои от животните ...Остров Икария ... всички жаби скачат във водата, но тази си мисли, че е невидима ...Остров Икария. Пътят свършва нагоре може само катерачни снаражения и слизаме басейна след басейн ...Остров Икария ... така, че стоим там, взирайки се в красотата и си мислим: ще бъде по добре да се тръгне наляво или надясно? :) ...Остров Икария ... тези красиви олеандри ...Остров Икария ... и различни ъгли на това, което майката природа е създала тук ...Остров Икария ...отиваме до билото Atheras... целта е ТОП Efanos 1040 метра...Остров Икария. Тук започва прочутото било Atheras! Нашия днешен Трек: 8.64 км, 3.30 ход, 178 м. изкачване, 165 м. спускане ... целта е да се завладее вторият по височина връх.Остров Икария. Atheras билото и тези големи плоски камъни, които служат като туристически знаци. Кой го е направил, наистина твърде интересно...Нашата цел е да достигнем връх Tsolias 1021м. по удивителния участък Како Katavasidi и след около 2 км. горе е ТОП Efanos 1040м. На снимката можете да видите малко Fourni и остров Самос ...Пътя по Како Katavasidi наистина си струва.100 м. Над морското равнище, над пристанището Maganitis. Остри планински върхове се издига до 900 метра ... парчета гъсти облаци се стичат по интериора ...Остров Икария ... след билото е време за някои сериозен плаж. Може би най - голямата перла на Ikarie Сейшели плажа !!!Остров ИкарияОстров Икария. Ние правите снимки от всички страни ....Ние се взираме в красотата...Остров Икария ... невероятна природа ... и ако плувате зад плажа, ще откриете голяма пещера ...... името на Сейшелските острови, в съответствие с тези камъни, които приличат на едноименната дестинация в Индийския океан ...Остров Икария ... плато ERIF ...Тези камъни са от този свят...Ryakas ... каньон ... ние сме в Гърция или някъде в Перу? На снимката виждаме първата ни за днес дестинация ... Selini басейн.... Гледаме надолу към каньона Ryakas ....Selini басейн с водопад 860 метра над морското !!!Остров Икария. Плуваме ... заедно с попови лъжички и жаби ...... в басейна забелязваме колко много жаби има ...!... Selini басейн под водопад Ryakas. През юни, има толкова много вода ... аз предполагам при 18 м ...От Ryakas каньон продължаваме по път с адреналин през скали, дупки и ерозирали легла на рекички ... точно толкова, колкото е възможно ... така че можем да продължим към Ag. Isidoros ...за да видим гребена Atheras и навсякъде камъни с различни форми на НЛО ...Остров Икария. Космически кораб ... ? ... нагоре от езерото Pezi плато ERIF (Мелиса планини). Днешният преход е Ryakas каньон билото Provatokefalas.Оглед на билото Atheras ... цялия Трек Provatokefalas ...... Така, че ние ще се върнем към сладководно езеро Pezi...Топли минерални извори с температура на водата до 60 ° С, която лекува всичко. Кожни проблеми, астма, болки в кол ... и не се нуждаете от лекар или хапчета.... ние сме в сърцето на Ради гора, най - старата гора в Икария с вековни дървета ...... уникално дърво в тази област: Arbutus Andrachne на гръцки "Andraklos" ... което си съблича кора като змия...... ляво Christos параклис, Koskina замък, Atheras билото и връх могила ...... отново гледаме главния път, който разделя местните планини по маршрута Evdilos - Агиос Kirykos ...Остров Икария ... изкушаващо да седнете, нали? :) ...... последния ни изгрев на Икария от балкона на хотела ... сега има правилните облаците по билата ... това е преживяване, което остава за нас ...Остров Икария ... HELLO ...... балкона предлага фантастична гледка, може би на половината Икар! ...... най - старата църква на остров Икария ... гледка към Ради гората до Koskina замък ...... нашето пътуване почти свърши ... ... купуваме последните сувенири ...

Виж още

Оман

Живописния Оман

Разнообразието на пейзажите, див животински свят и културно и историческо наследство, които Оман предлага, означава, че тук наистина може да намери по нещо, което да задоволи вкуса на всеки един от нас. Със своето целогодишно слънце и гостоприемни хора, Оман е най - добре пазената тайна в Близкия изток. Дата: 14.04.2018г.                          Цена: 2860лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *