Начало / Април / Живописния Оман

Живописния Оман

Тази изключителна екскурзия в Оман, изследва най – драматичните раздели на планината Ал Хаджар, издигаща се над сините води на залива на височина от 3000 метра. Започвайки от запад на планината Хаджар, ние следваме пътеки между живописни планински села със своите горички от финикови палми и сложни терасовидни полета. Нощуване на високото плато Шараф Ал Alamayn и на Sayq плато, ще посетим най – високата точка на Оман в Джабал Шамс и ще се насладим на широкообхватна гледка към целия пейзаж. Преход през източния край на планината Хаджар – който завършва удобно в лагер на плажа. Със своето целогодишно слънце и гостоприемни хора, Оман е най – добре пазената тайна в Близкия изток.

Маршрут

Ден 1 / София – Доха – Маскат

Излитане от летище София. Полет до Доха и Маскат. Пристигане на международното летище в Маскат. Посрещане на летището от представител на фирмата партньор. Трансфер до хотела и настаняване. След няколко часа почивка и възможност да се отпуснете край басейна, или да се разходите до близките палмови дървета около плажа (има много кафенета с изглед към морето), ние ще бъдем готови да направим някои проучвания.
Минаваме района на посолствата и двореца на султана, за да се насладите на прекрасна гледка към крайбрежната улица. Завършваме деня обратно в нашия хотел за вечеря, след което можете да се насладите на питие в бара.

Ден 2 / Маскат – Джабал Шамс

След ранна закуска, трансфер на север към селата Барка и Nakhal Fort които са построени върху голяма скала. След това продължаваме към планината Хаджар и Wadi Bani Awf. Оставаме асфалтовият път за стръмен и забавно оф роуд и след един час стигаме до тесен пролом, който е на входа на китното село Bilad Саит. Тук ще имаме обяд и кратка разходка през дефилето и около селото, където ще има много възможности за снимки. След това ние продължаваме нашия оф роуд до Джабал Шамс, най – високата точка в Оман на 2997 метра. Тази вечер ще направим първия от нашите диви лагери под върха на Джабал Шамс.

Ден 3 / Джабал Шамс – Джабал Акдар

След закуска, кратко изкачване за да се насладите на невероятна гледка към Grand Canyon и село Nakhr, което е повече от километър под нас. Днешния маршрут е класическа разходка по ръба на каньона. Тръгваме от село Al Kateen и следваме пътека по ръба на планината до едно изоставено село, което се е вкопчило в скалите и е напълно скрито от погледа, както от горе и от долу. Точно зад селото, можем да видим традиционна ферма, където местните жители използват за производството на храна. Тук може да се насладите на закуски и спираща дъха гледка към каньона. След това започва нашия офроуд 4WD, надолу по планината до Wadi Гул и село Nakhr. Този трансфер ще ни позволи да видим каньона, който е толкова драматичен и зашеметяващ. Това пътуване ни отвежда повече от половин милиард години назад в геоложко време. Следва трансфер до Quiyut, в Джабал Акдар за да се наслаждаваме на втора вечер от нашите диви лагери.

Ден 4 / Джабал Akhdar – Ar’Roos

Днес се впускаме в първия от нашите 2 – дневни предизвикателни походи. Запояваме 7 – 8 часа преход през Джабал Акдар до долината на Al Hamra върху ръба на каньона. Преходът следва стар магарешки път, със страхотни гледки надолу към Wadi Bani Awf, Wadi Mistal и Wadi Bani Kharus. Ще имаме живописен обяд на върха на скалите и панорамна гледка към Ал Hijir и село Ar’Roos. След достигане Ar’Roos, може да имаме достатъчно късмет, да срещнем някои от старейшините на селото. Следва трансфер (около 20 минути) до нашата красив див лагер на плодородните земи на платото Sayq, едно прекрасно място, за да гледате залеза над лагер вечеря.

Ден 5 / Wadi Muaydeen – Низва

Ранен старт и начало на днешния пешеходен преход. Започваме с грандиозно спускане към Wadi Muaydeen със спиращи дъха гледки и скални пътеки. След 3 – 4 часа преход по скалист склон, следваме ръба на Уади до град Низва. Това е една от най – зрелищните разходки в Оман. След около 45 минути стигаме до нашия хотел, който разполага с прекрасна панорамна гледка към ниски, шоколадови на цвят хълмове. Това е идеалното място за почивка в края на един дълъг ден на разходка с добре дошъл душ и меко легло. Вечерта ще имаме бира а след това ще опитаме някои добри местни храни.

Ден 6 / Низва – Тамер

Свободна сутрин, за да проучите тази бивша столица на Оман. Низва е плодородно море от зелен оазис с насаждения простираща се на (8км.) от града. Днес, Низва все още е един от най – големите и важни градове на Оман. Известен със своята крепост от 17-ти век. Крепостта е музей днес и предлага прекрасна гледка към този древен град и околните планини. Тук ще срещнете атмосфера на занаятчии и пълни магазини със злато и сребро. Ще видите богато гравирани khanjars (извити ножове, носени на официални церемонии от всички омански мъже ). След обяд трансфер 3 часа до Източна планина Хаджар за да създадем нашия лагер в Тамер, близо до Wadi Bani Khalid, известен с природната си красота.

Ден 7 / Тамер – плато Селма

Тази сутрин започваме нашия втори класически 2 – невен преход, който ни отвежда по древни търговски пътища над платото Селма. Това пътуване е дълъг траверс и ще започнем нашия преход от около 650 метра. Ще се изкачваме постепенно през прохладата на този популярен и спиращ дъха каньон до 2157 метра. Платото Селма предлага панорамни зашеметяващи гледки. След дълго пътуване от 9 до 10 часа на сравнително лесен терен, ще създадем див лагер на (1500м.) за още една нощ под звездите.

Ден 8 / Плато Селма – Уади Tiwi

Днес завършваме преминаването на платото в продължение на 4 часа. От платото ще започнем стръмно спускане в буйната прохлада на Уади Tiwi. Спускаме се по драматични скални стени и палми до селцето Sooee, където има някои отлични плувни басейна. След това 20 минути път с кола до нашия крайбрежен лагер.

Ден 9 / Sooee – Мускат

След бързо плуване и закуска, има възможност да посетим близката Wadi Shab, където кратка разходка води до плувни басейни и скрита пещера. В следобедните часове трансфер обратно до хотела в Мускат. Трябва да се върнем в хотел към 15:00, което ще ни даде време, да си починете и да си опаковате багажа преди да излезем за празнична вечеря в местен ресторант. После ще се върнем в хотела за окончателно питие в бара.

Ден 10 / Мускат – Доха – София

След закуска, трансфер до летище в Мускат. Следва полет до Доха и София.

Дата: 14.04.2018г.

Цена: 2860лв.

Цената включва:

 • Всички хотели.
 • Англоговорящ местен екскурзовод.
 • Единични времеви трансфери до и от летище Мускат.
 • Всички дни храна.
 • Трансфери с 4 задвижващи колела на превозното средство по време на пътуването.
 • Всички нощувки на къмпинг – пълно обслужване, включително храна и цялото оборудване (с изключение на лична екипировка).

Цената не включва:

 • Двупосочен самолетен билет по маршрута София – Доха – Маскат – Доха – София на цена от (1200лв.) с включени летищни такси.
 • Виза за Оман.
 • Бакшиши.
 • Лични разходи.
 • Застраховка за пътуване.
 • Съвети от местен персонал.
 • Други разходи – напитки и сувенири.

Паспорт и Виза: Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Оман. Виза се издава при пристигане на летището в Мускат (около 50 USD – подлежи на потвърждение). Трябва да представите билет за връщане; паспортът ви трябва да е валиден поне 6 месеца след датата на отпътуване, а в него не трябва да има израелски печати. Ако имате виза за Катар или Дубай и пристигате директно от Доха или Дубай, не се изисква виза за Оман.

Храна: Закуските обикновено се състоят от хляб, сирене, мед, конфитюри, кисело мляко, яйца, плодове, чай и кафе.

За обяд ще има разнообразие от салати, пикантни хумус, хляб и други ястия, от които можем да се избират.

Вечеря обикновено ще бъде барбекю или  месо на тиган и зеленчуци с обилно количество хляб, кисело мляко, и хумус, последвано от пресни плодове и чай или кафе.

Осигурени са минерална вода и безалкохолни напитки.

Вегетарианците могат да бъдат взети под внимание.

Алкохолът ще се предлага само в хотелите в Мускат и в Низва, въпреки че при пристигане в Мускат е налице Duty Free магазин и ви е позволено да вземат 2 – литра алкохол в страната.

План на хранене: Всички ястия са включени в цената на пакета.

Настаняване: По време на този екскурзия групата ще прекара 2 нощувки в Маскат в удобен 3-звезден хотел с басейн и всички удобства. Също така ще има нощ в подобен стандарт на хотел в Низва. Преходите имат 6 нощувки див къмпинг.

Матраци са предвидени, за да седне по времето за хранене в стил бедуин. Предложенията за настаняване се разпределят на база близнак споделяне. Ако сте сам, ще се свърже с друг клиент от един и същи пол.

Пари: Парите се сменят лесно на летището и има банкомати в Мускат и Низва. Паричната единица е Оман риал (OMR). Кредитните карти са широко приети

Съвети: Съветите са приет начин да се каже „благодаря“ на вашите местни водачи. Те не са част от заплатите им.

Позволен багаж: По време на пътуването си багаж ще се извършва с автобус и от превозни средства 4WD. Единственото ограничение за багаж е това, което е наложено от авиокомпанията. Въпреки това, Оман е гореща страна и няма да изисква никакви тежки дрехи, нито са ви необходими за привеждане на къмпинг матрак. Ние препоръчваме теглото на вашата раница да не надвишава 15кг. / 33кг.

Списък на оборудване: Следващият контролен списък трябва да ви помогне с опаковането. Трябва да вземете следните неща: Леки туристически обувки, които са подходящи за катерене. Маратонки за разглеждане на забележителности. Чорапи, Разходки чорапи (2 или 3 двойки).  Панталони Трекинг. Бельо. Къси панталонки. Най – малко една риза с дълъг ръкав и яка (за защита от слънцето) Ежедневни ризи и / или тениски. Топло яке. Леко водоустойчив яке. Широкопола шапка за слънце. Топла шапка (за студените вечери в пустинята). Слънчеви очила. Малка раница на около 30 литра. Бутилки за вода 1 литър (x3) или, 3л. / Литър CamelBak хидратация система. Спален чувал (комфорт класиран -5 ° C) * . Защита от слънцето (включително общия блок за устните, носа и т.н.) Тоалетни принадлежности. Антибактериален ръчно пране Basic. Комплект за първа помощ, включително антисептичен крем, гърлото таблетки за смучене, диария лечение (Imodium), болкоуспокояващи, мазилки и лечение блистер, Средства от насекоми (DEET), и рехидратираща соли (Dioralite). Глюкоза таблети и мулти – витамин таблетки също са добра идея.

Практическа информация: Туристите следва да поискат разрешение преди да снимат хора или тяхна собственост. На определени места има знаци “ Снимането забранено“ , които трябва да се спазват. Жените трябва да се обличат скромно извън хотела, т.е. с дълги поли или рокли под коляното, с покрити рамене; мъжете трябва да носят дълги панталони и ризи с ръкави. Стегнати дрехи по тялото може да се носят само на територията на хотела и неговия ресторант, за да не се обиждат местните хора, въпреки че много западни туристи не спазват това. На публично място не се носят къси панталони и бански (освен на плажа). Жените трябва да покрият главата си с шал, когато посещават джамии. Събирането на миди, морски охлюви, корали, морски раци и костенурски яйца е строго забранено. Не пийте вода от чешмата, избягвайте и млечни продукти, които в повечето случаи са произведени от сурово мляко. Яжте само добре сготвено месо и риба. Зеленчуците трябва да са варени/сготвени, а плодовете – обелени.

Виж още

Етиопия

Етиопия – Планините Симиен

Преходът през планината Симиен безспорно е сред най - живописните маршрути, за които всеки турист би могъл да мечтае! По време на тази екскурзия ще се изкачим на най - високия връх на Етиопия – Ras Dashen (4620м.).

Дата: 10.03.2018г.                             Цена: 3800лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *