Начало / Екскурзии / Пътешествие в непознатата Румъния

Пътешествие в непознатата Румъния

Несъмнено няма да се изненадате, когато установите, че Румъния все още пази някои добре пазени тайни в своите планини, гори и малки села!

15 – 23 юли 2022г.

Програма:

Ден 1 / София – Видин

Сборен пункт – София, Руски паметник (Петък 15.07.2022г. в 21.00ч.). Трансфер по маршрут – София – Монтана – Видин.

Ден 2 / Видин – Търгу Жиу – Манастир Лайници – Пещерата Боли – Сармизегетуза

Преминаваме река Дунав по „Дунав мост II”. Пресичаме Влашка област Олетня и се отправяме към Южните Карпати. Минаваме между планините Вълкан и Паранг. Реката е издълбала живописно дефиле в околните планинските склонове, които са част от Националния парк „Дефилето на река Жиу“. Маршрута е много зрелищен, пълен с тунели и виадукти. В дефилето има множество пещери, проломи и водопади. Ще останете впечатлени от това, което природата е сътворила за милиони години, като красотата на дивите пейзажи е завладяваща.

Макар и до голяма степен дива и завладяваща, територията на парка крие и поредица от историко-културни остатъци, като манастира Лайници, нашата следваща цел. Манастира е място за поклонение на румънците от цялата страна,  наречен „булката от дефилето Жиу“ поради фасадата си от силен бял цвят. Особено за този манастир е фактът, че в църква има уникална икона на Дева Мария на Възнесение, донесена от Атон. Това е икона, рисувана върху сандалово дърво и покрита с тежко палто от златисто сребро. Иконата е чудотворна.

Продължаваме нашата програма със трансфер към пещерата Боли. Това е грандиозно място. Тук ще ни посрещат спираща дъха гледка. Благодарение на поредицата мостчета, изградени над течащтата в пещерата река можем да се насладим на красотата, създаден от водите на потока Жупанеза.

Предстои ни трансфер към едно загадъчно място в планината Мунцелу. Скрито сред гъстите гори на Карпатите, Сармизегетуза е една от най-старите, най-изненадващи и мистериозни исторически забележителности в Румъния. Тук е била столицата на империята на Декабал, последният велик цар на даките, яростен воин и враг на Римската империя. Сармизегетуза е била не само столица на древната дакийска империя, но и най-голямия от всички дакийски обекти, открити досега. Изолиран, загадъчен и с някои богати на лечебни енергии, дакийското светилище от Сармизегетуза е едно от онези места, които ще запомните дълго след посещението си.

Тук ще се насладите на живописните природни пейзажи и древни дакийски руини. Гледаме Свещената зона, най-големите кръгли и правоъгълни дакийски светилища – включва редица правоъгълни и кръгли храмове. Може би най-загадъчната конструкция е голямото кръгово светилище. Оформлението на настройките прилича на каменния паметник в Стоунхендж в Англия.

Артефактът, наричан „Андезитското слънце“, изглежда е бил използван като слънчев часовник. Тъй като е известно, че дакийската култура е била повлияна от контакт с елинистическа Гърция, слънчев часовникът може да е резултат от излагането на даките на елинистическото обучение по геометрия и астрономия.

Следва трансфер в сърцето на Трансилвания към един от най-големите замъци в Европа, изглеждащ фантастично разположен на висока стръмна скала, свързан само с един тънък мост, позволяващ достъп. Това е замъкът Корвин, който изглежда, като нещо направено от приказките. Построен в средата на 15-ти век, замъкът е дело на унгарския военен лидер Джон Хуняди. Замъка Корвин е известен още като замък Хуняди или замък Хунедоара. Построен в ренесансово – готически стил и изграден върху мястото на по-старо укрепление върху скала над река Злати, замъкът е внушителна структура с високи кули, бастиони, вътрешен двор, разноцветни покриви и милиони прозорци и балкони, украсени с каменна резба. Гледаме приказния замък, който е един от най-популярните туристически обекти в Румъния.

Следва трансфер към нашия хотел. Нощувка.

Ден 3 / Планината Траскау – Солна мина Турда

Следва трансфер към планината Траскау в историческата област Трансилвания. Предстои ни варовиков каньон, където отвесните стени достигат височина до 300 метра. Проломът предлага карстов пейзаж с високи и стръмни скали, остри хребети, каменни кули, скалисти долини, проломи, арки и др.

Това е любима зона за алпинистите поради вертикалните стените и сравнително лесния достъп с екипировка. Има над 200 маршрута за алпинизъм и катерене, където ежегодно се провеждат различни състезания.

Днес това е нашата цел за преминаване на дефилето по туристическата пътека. Проломът се простира по течението на река в продължение на 3,5км, с високи и стръмни стени, кули и пещери. Ще се движим по каменни пътеки между стръмни скали и да се улесни туризма ще преминем по 4 окачени моста над реката. Тези, които поне веднъж са тръгнали по този маршрут се обявяват за омагьосани от това място. Каменните стени, тишината и звукът на водата са невероятни. На връщане отново се изкачваме по камениста пътека, като внимаваме да не пропуснем гледката, а гледката е неописуема. След като стигнем до билото, пейзажът ще зарадва очите ви.

Маршрута в двете посоки може да ни отнеме време между 4 и 6 часа. Маршрутът по дефилето е уреден със стоманени кабели за безопасност и мостове над водата!

След дефилето ни предстои трансфер към град Турда и вълшебната земя в дълбините на Трансилвания. Нашата цел е Солната мина Турда. Солната мина Турда е най-извънземното място, на което може да попаднете в Румъния. Това е най -зрелищната подземна формация в света и една от най – зрелищните туристически дестинации в света. Това е подземното образувание, което хората са създали в специална природна среда, в дълбините на Трансилвания, ровейки в солта, отложена след изпаряването на морето, покрило целия регион преди милиони години. Сега солта от солна мина Турда, може да покрие нуждите от сол за цялата планета за 60 години, ако е необходимо. Гледаме мината и трансфер към нашия хотел.

Ден 4 /   Пещерата на съдбата – Планината Пиатра Маре       

Следва трансфер към Фъгърашките планини, където ще посетим едно много специално и мистериозно място, датиращо от хиляди години. Уникално място, което не се вижда никъде по света. Място, където най-скритите мисли стават реалност. Място, където  не съществува никъде освен в Румъния.Място, сякаш забравено от очите на света и пълно с мистерия.Това е място за поклонение, издълбано в камък, нетипично за молитва, място, заобиколено от множество легенди и загадъчни истории. Казва се, че всички велики желания са изпълняват и хиляди хора идват тук всяка година. Нашата цел е именно това място, където нещата се случват и са необясними.Хората, които отиват там казват, че не се уморяват и се връщат, чувствайки се необяснимо добре. Мястото е известно под няколко имена, „Храмът на звяра“, в по-голямата си част, но също така и „Храма на урсите“, „Пещерата на съдбата“, или „Храмът на желанията“.

Трансфер до основата на планината Пиатра Маре. От тук ще вървим около 1 час през красива гора. В началото пътят върви край малка река, която става все по-голяма, докато се изкачваме нагоре и която се превръща в каскада от водопади.

Това зашеметяващо ждрело е известно със стръмните си стълби, които ви отвеждат до скалните стени покрай серия бързи водопади. Пейзажът е прекрасен и си заслужава да преодолее страха от катерене през водопадите и скалните стени. Докато минавате през каньона, се наслаждавайте на вълнуващ панорамен изглед на скалистите води и извисяващите се скални стени около вас. Тук ще имаме уникална възможност да съчетаем адреналин, чист въздух и студена вода. След преминаването на каньона връщане, вървейки обратно през горите и поляните към нашия транспорт.

Следва трансфер до очарователния град Брашов, древният център на Трансилвания, заобиколен от Карпатите. Той е отличен избор, защото е красив и централно разположен до множество туристически пътеки, както и за замъци и градове за посещение.

Настаняване в хотел. Свободно време за разглеждане на града. Древният град винаги има с какво да ви изненада и да ви накара да го посетите отново.

Ден 5 / Планината Бучеджи – Куртя де Арджеш

За днес нашата цел е митичната планина Бучеджи, дом на митологичният герой Залмоксис. Достигаме подножието на планината и с лифт (08.30ч.) се изкачваме до обширното и обзорно плато до хижа Бабеле. От тук започва нашия преход  към интересния скален изумителен феномен Сфинксът (2216м). Сфинксът е наречен така, тъй като отпред прилича на човешка глава (по подобие на египетския Сфинкс). Създаден от ерозията, причинена от вятъра, за много дълго време. Сфинксът се класифицира като уникална скална фигура.

Правим снимки и се отправяме към връх Баба Маре (2294м.). Тук на върха се намират еоличните стълбове Стариците или (Бабеле), гъбоподобни скални образувания, формирани под въздействието на вятъра и разликите в скалните слоеве през дълъг период от време.

Продължаваме по билото към панорамния връх Карайман (2260м.), обграден от шеметни отвеси! Разбира се ще посетим и паметника на Героите от Първата световна война, където се откриват чудесни гледки към западните и почти отвесни склонове на планината. Връщаме се обратно към хижа Бабеле и се спускаме от планината.

Следва трансфер към една от първите столици на съществувалата едно време Влашка държава – Куртя де Арджеш в превод значи Дворец над река Арджеш. За отминалото величие на града напомнят най-вече манастирът в покрайнините и Княжеската църква „Свети Николай“. Това е най-старата църква във Влахия. Построена през XIV век и много добре запазена, една от най-интересната забележителност в Куртя де Арджеш. Манастирът в Куртя Де Арджеш е първият влашки манастир и е бил главен храм на влашките владетели през XVI-ти век. Основан е от Нягое I Басараб (1512—1521), син на влашкия болярин Първу Крайовеску. С течение на годините манастира претърпява своите катаклизми–от нападение през земетресения и други природни и човешки бедствия и бездействия. Едва през 1866г. първия крал в новата история на Румъния–Карол I, се заема с цялостната му реконструкция, като манастира се превръща в некропол за първите двама крале на Румъния и техните съпруги – крал Карол I и кралица Елизабет, както и наследилите ги цар Фердинанд I  и кралица Мария.

Гледаме манастира и Княжевската църква. Нощувка в хотел.

Ден 6 / Крепостта Пойенари – Каньона на водопадите и язовира Видрару

Следва трансфер към мястото, което с нищо не може да ви подготви за толкова красиво и вълнуващо преживяване. Повярвайте, вие ще останете безмълвни! Намираме началото на тази велика пътека на най-зрелищният каньон в Румъния! През следващите 5 часа ще следваме една пътека по река, която минава през невероятен каньон. Удивителното е че, можете да видите толкова много красиви неща в толкова малка област.

Започваме пресичането на каньона, адреналинът е гарантиран! Червените стоманени стълби, които се изкачват по стените, заобикалящи каньона или вървят по склона на планината, са невероятни. Много е трудно да се опише с думи това място. Звукът, цветовете, бушуващата вода и височината ни призовават да изпитаме всичко това за себе си.

Каньона продължава с невероятни водопади, които образуват малки езера, които трябва да заобиколите с помощта на опори на стените. Много е забавно и тук не може да ви омръзне, вода, скали и изкачване на камъни. Какъв страхотен микс и водопади, много водопади!!!

След толкова много камъни, високи стени и безброй водопади ви очаква стръмно изкачване през гората. Чудесно… Зрелищните гледки не свършват тук.

Предстои ни трансфер към едно от най-обитаваните от духове места на света–„Замъкът Пойенари”. Предстои ни да отидохме на гости на най-страховития румънец. един кръвожаден тип, с когото се свързва раждането на вампирите. Да, точно така, става въпрос за прословутия Граф Дракула–владетеля на Влашко Влад Цепеш.

За разлика от прословутия замък в Бран, за който е много спорно, дали Влад Цепеш е прекарал повече от няколко дни и то даже не като негов управник, то ние ще посетим останките на крепост за която се предполага, че наистина е служила на графа – крепостта Пойенари. Пойенари е една от най-посещаваните туристически дестинации в Румъния главно заради легендите за граф Дракула. Местното население смята, че мястото около замъка е обитавано от духове!

Изкачваме се до замъка с невероятна гледка към цялата околност. Гледаме крепостните стени и кулите, като си представяме какво е представлявала цитаделата някога.

Нощувка на хотел.

Ден 7 / Куртя де Арджеш – Кални вулкани  

Следва трансфер към южния край на източната част на Карпатите. Малко са местата на Земята, които имат еднаква концентрация на интересни преживявания и гледки.

Предстоят ни известните кални вулкани. Калните Вулкани са основна туристическа атракция от геоложка и живописна гледна точка. Ще се насочим към хълмове огрявани от слънцето, където се намират два обекта “Големия“ и “Малкия“ вулкан, около 3км.

Калните Вулкани не изригват от разтопена лава, а от глина смесена с вода и не представляват опасност за човек. Газовете изригват от дълбочина 3000 метра под земята. Газът се компресира в цепнатините, образувани от разместването на подземните пластове на изток от Карпатите, и така отблъскват елементите, които срещат на повърхността. Глината, която се намира под земята в региона, след това излиза на повърхността на земята и изсъхва почти веднага при контакт с въздуха. Това бързо втвърдяване е позволило създаването на малки вулкани, които днес продължават да растат.

Наблюдаването на Калните Вулкани е наслада! Пред очите ни, газът продължава да се покачва към повърхността, образувайки малки вулкани (около десет).

Ден 8 / Трованти – Мистичен пещерен комплекс

Трансфер към едно невероятно място. Това място е нереално, чувствате се като на извънземна планета. Тези скали са на върха на един хълм: геоложко формиране на кръгли форми, известни като трованти останки от праисторическо морско дъно в Румъния. Този красив пейзаж се намира в открито пространство. Насладете се! Това изглежда толкова омагьосващо! Скалите, хълмовете, пясъкът ?! Изглежда така сякаш не от този свят …!

Тровантите са съставени от твърдо каменно ядро, но черупките им са от пясък, тъй като повечето примери са открити в пясъчни райони. Когато вали и падат последните капки вода, те започват процес на размножаване. В горната им част се появяват малки овални или кръгли форми. Много хора са изумени и дори местните хора са впечатлени, когато след обилни валежи тези скални образувания започват да „живеят“. Местните жители са ги кръстили „растящите камъни”. Леле, това изглежда толкова омагьосващо! Скалите, хълмовете, пясъкът ?!

След тровантите трансфер към едно място, сгушено в кривината на Карпатите за да видим най-мистичния пещерен комплекс в Румъния. Едно от най-впечатляващите духовни места в Румъния. И макар че има пещери и пещерни градове по целия свят, не може да не се види нещо специално в тези румънски пещерни комплекси. Около 30 пещерни селища са разположени върху повърхност от повече от 5 квадратни километра. Районът крие мистериозни пещери и светилища, някои от тях са издълбани или вкопани в скалите, останки от миналото, използвани с времето като места за убежище или молитви.

Ще разгледаме оцелелите останки на древна троглодитна общност от 1050-1280 г. сл. Хр. Тук ще видим редица пещерни комплекси, състоящи се от жилища, складови помещения и църкви. Всъщност най-старата оцеляла източноправославна църква е пещера, посветена на Деколтирането на свети Йоан Кръстител. Другата причина тази древна общност да се нарече троглодити, е защото по същество те са били отшелници.

Най-ранните жители на тези пещерни общности практикували мистична традиция за молитва от Източната православна църква и източните католически църкви на Византия, известна като исихазъм. Исихазмът изисква определена самота и в традицията е процесът на оттегляне навътре, като престава да регистрира сетивата, за да постигне опит в познание на Бога.

Помислете за момент. Представете си, че сте заобиколени от твърда скала и на повече от 10 метра нагоре по отвесно скално лице и така живеете, ден след ден и навън. Без ток, без водопровод, без топлина, само ти, в дупка и се молиш.

Следва трансфер към нашия хотел. Нощувка.

Ден 9 /  Делтата на река Дунав

Трансфер към Тулча-важен пристанищен и туристически център.  Разположен живописно на брега на река Дунав, градът е познат още като „столица на Дунавската делта”. Пристигаме около обяд. Хотелът, който сме избрали в Тулча е точно на брега на самата делта и ние ще бъдем негови гости!

Предстои ни една уникална разходка с кораб по делтата на река Дунав, която е най-голямата делта в Европа! Тя е мястото с най-богато разнообразие на птичи видове в света – над 300 вида, кръстопът за прелетните птици от три континента!

Делтата е извънредно богата на растителност, както сами ще видим по време на разходката–ще бъдем заобиколени от лиани, папрати, водни лилии и още много други растителни видове. Ако сме късметлии може да зърнем и някои от красивите птици, които гнездят тук – пеликани, чапли, соколи, морски без опашати орли или диви котки, еноти, рисове, вълци, видри… Едно е сигурно, не можете да останете равнодушни към магията на този природен рай! .. Какво е делтата? Трудно е да се опише.  Шведският писател Пер Олаф Екстрьом е написал: „Да се опише е невъзможно. Идете и я вижте със свои очи. Съставете си собствена представа. Това е единствения изход“.

Настаняваме се в хотела, след което предстои вечеря в традиционен румънски стил, а без местните дунавски специалитети, приготвени по стари рецепти няма как!.. Време е за нощувка.

Ден 10 /  Тулча –  Констанца – София

Предстои ни трансфер към най-големия и популярен морски курорт в Румъния – Мамая. Курортът е  изграден на ивица суша, между Черно море и езерото Сютгьол. На острова в езерото се смята, че е погребан римският поет Овидий. Ще се разходим по близо (8км.) пешеходна алея, обсипана с най-различни забавления. Ресторанти, кафенета и магазини, златисти плажове и разбира се прекрасното Черно море. А най-смелите могат да се насладят на всичко това от птичи поглед! Курортът предлага разходка с лифт, а гледката със сигурност си струва! Можете да му се насладите сега!

Следва трансфер към Констанца–третият по големина град в Румъния, с най-голямото румънско пристанище…  и неусетно вече сме се впуснали в приключение!

В древността градът е бил гръцка колония, наречена Томис. Повечето забележителности на града са включени в пешеходната ни програма : Пристанището, Казиното–„перлата на града”, построено през 1909 година в стил „арт нуво“, площад „Овидий“със стария римски Параклис, Историческият музей, Аквариумът-прочут с колекцията си от различни видове риби, Генуезкия фар построен през 1860 г.  Сред останалите забележителности на Констанца са Художествения музей, Римските терми, Музея на морето, Делфинариума, Планетариума, Етнографския музей, Археологическия музей.

По пътя достигаме и последната дестинация в нашата екскурзия, която със сигурност ще ви впечатли! Вама Веке или Иланлък е символът на алтернативния плажен живот в Румъния. Само на 8км. от Дуранкулак се намира раят за тези, които предпочитат безгрижните летни дни, лагерните огньове и забавлението. Тук всички са позитивни и спокойни, чувстват се свободни, а единственото което чуваме са морските вълни…

С много настроение и положителен заряд пристигаме във София на същото място, от където сме тръгнали. КРАЙ на програмата!

Екскурзията е за хора които обичат да пътуват много. По време на екскурзията ще изминем над 3000км. Екскурзията не е за участници с проблеми с коляното или бедрото!!! Участниците трябва да са в много добра физическа кондиция и да нямат страх от височини!!! Препоръчително е да носите обувки с добро сцепление!!!

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Дата: 15.07.2022г.

Цена: 1487лв.

Цената включва:

  • Всички трансфери и превози.
  • Пътни и гранични такси.
  • Винетен стикер за Румъния.
  • Такса за преминаване на Дунав мост 1
  • Такса за преминаване на Дунав мост 2
  • 8 нощувки в хотел.
  • Медицинска застраховка.

Цената НЕ включва:

  • Лични разходи.
  • Входни такси за обекти       около 390 – 450 Румънски леи

Виж още

Остров Тасос

Великден на остров Тасос

Тасос е остров, където можете да направите нещо. Едно от тези, неща е туризъм. Има чудесни пътеки, където ще откриете защо Тасос очарова своите посетители. Туризъм на остров Тасос е един чудесен начин да изследвате неизвестното лице на острова.

Дата: 22.04.2022г.