Начало / Екскурзии / Мегалитна обсерватория Кокино

Мегалитна обсерватория Кокино

Мегалитна обсерватория Кокино

Красотите, които ще видите в Македония с тази екскурзия, ще Ви възхитят, както и ще ви накарат да усетите невидимото, което само тук ще можете да почувствате. Ние ви предлагаме една екскурзия до древната мегалитна обсерватория Кокино в Македония. Екскурзията е за тези, които обичат мистични и древни археологически и астрономически обекти.

Тук праисторическите жители изпълнявали древни ритуали и обреди, на това място са наблюдавали циклите на Слънцето и на Луната, и са измервали времето. Тази обсерватория намери заслуженото си място в списъка от най – значимите стари обсерватории в света от страна на НАСА, която постави Кокино на високото четвърто място.

Маршрут

София – Мегалитна обсерватория Кокино – Кратово – София

Тръгваме от София – Пл.“Руски паметник“ – 6.00 часа. Пресичаме границата с Република Македония при ГКПП Гюешево. Трансфер към манастир Св. Георги в Старо Нагоричане.

Съществуват предположения, че манастирът е построен от император Роман IV Диоген около 1070 година с намерението там да бъде погребан Прохор Пчински. Изглежда след Велбъждската битка в манастира „Свети Георги“ е погребан Михаил Шишман. Основание за това е запазеният в 1916 година надгробен надпис и сведение на сръбския архиепископ Данило, че след битката при Велбъжд тук е погребан цар Михаил Шишман. Манастирската църква е под формата на продълговата трикорабна базилика с форма на издължен вписан кръст, а над нея се издигат пет купола, един голям осмостранен, поставен в центъра и четири по – малки кубета. Гледаме манастира и след това трансфер до подножието на връх Татичев Камък от където се изкачваме до мегалитната обсерватория Кокино.

Мегалитната обсерватория Кокино е важен археологически и астрономически обект, разположен в североизточната част на Македония. Мегалитната обсерватория е на 3800 години. Тя се намира на 1013 метра на планинския връх, Татичев Камък. Праисторическите жители използвали естествено образувани кубически вулканични скали за проследяване на движението на небесните тела. Скалите са се формирали от втвърдяването на лавата, която изтекла от вулканичен кратер. Времето и ерозията направили процепи и част от тези процепи са основните маркировки, чрез които се следели циклите на слънцето и луната; също така служели за отмерване на времето. В мегалитна обсерватория Кокино се провеждали праисторически религиозни церемонии.

Мегалитната обсерватория е открита от археолога Йовица Станковски, директор на националния музей в Куманово, през (2001г.). Най – старите археологически находки датират от 19-ти век пр. Хр., съответстващи на ранната бронзова епоха. Открити са находките от средната бронзова епоха (16 – 14 век пр.н.е.), те са най – многобройни (предимно керамични съдове, каменолози и няколко плесени).

Обсерваторията се състои от две платформи с обща площ от около 5000 квадратни метра и обхваща около 30 хектара. От тази област има изобилие от фрагменти от керамични съдове, датиращи от 19-ти до 11-ти век пр. Хр. Също така тук е намерена матрица за отливане на бронзови оси и висулка. Остатъци от съдове, пълни с жертви, са намерени в пукнатини в скалите, които пораждат тълкуването на обекта като „свята планина“.

Самият архео – астрономически обект се състои от две платформи с кота 19 метра. Твърдението за мястото, представляващо астрономическа обсерватория, е направено от Станковски и Гього Ценев през (2002г.). Според тази интерпретация обсерваторията включва специални каменни маркери, използвани за проследяване движението на Слънцето и Луната на източния хоризонт. Обсерваторията е използвала метода на стационарното наблюдение, маркировъчните позиции на Слънцето през зимното и лятното слънцестоене, както и равноденствието. Четири каменни седалки или „тронове“ са поставени в ред на долната платформа. Според Ценев каменният блок с надпис върху горната платформа маркира посоката на изгрева на лятното слънцестоене при гледане от една от седалките.

След Кокино трансфер към местността „Каменните кукли”. Това е един от най – красивите и редки природни феномени в Осоговския регион. Това творение на природата е на възраст над 50 хиляди години. Възникнало е по естествен път при вертикална ерозия на меките вулканични скали.

Местността е известна със своите ерозивни земни пирамиди, наричани каменни кукли. Те се намират на десния бряг на Крива река, в ерозиралата част на нейната тераса на надморска височина от 415 – 420 метра. Пирамидите са две групи – в централния дял на малката депресия в подножието на рида Дубица, които са по – големи (високи до 10м.), самостоятелни и във вид на земни стълбове и на изток по склоновете на възвишението Забел, които са по – малки (високи до 5м.), близо една до друга и често споени в подножието.

Поради интересния вид на големите земни стълбове, които приличат на човешки фигури, наредени като „вкаменени сватбари“, цялото образование е наречено от местното население „Весела сватба“. Феноменът е обявен за природна забележителност. Гледаме феномена и след това трансфер към град Кратово, разположен в кратера на изгаснал вулкан.

Кратово е малък град и е популярен като град на мостовете, парите и кулите. Градът ще ви плени с красивата природа, гостоприемството на местните жители и с вкусните местни специалитети. Някога Кратово е бил важен рударски център, а тукашните търговци обикаляли със стоките си целия свят. И днес са запазени като паметници от това време редица стари къщи, турски мостове над Кратовската река, живописните кули крепости, в които богаташите пазели своите съкровища. Свободно време за разглеждане и проучване на Кратово.

Време да опитаме от традиционната македонска скара с различни видове меса, приготвена по изключително вкусен начин. Най – популярните месни специалитети са плескавица – обична, ловченска или гурманска, ущипци, вешалица. Всички тези специалитети вървят с македонското пиво – „Скопско“ или „Златен даб“, както и с македонската „жута“ или „бела“ ракия.

Следва трансфер до София.

Дaтa: 20.05.2018г.

Цена: 75лв.

Цeнaтa вĸлючвa:

  • Tpaнcпopт.
  • Πътни и мaгиcтpaлни тaĸcи.
  • Meдицинcĸa зacтpaxoвĸa „Πътyвaнe в чyжбинa“.

Цeнaтa Нe вĸлючвa:

  • Допълнителни трансфери, различни от тези, посочени в маршрута.
  • Лични разходи.
  • Входни такси за историческите обекти.

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Манастирът Св. Георги в Старо Нагоричане.В подножието на връх Татичев Камък.Скална пътека между волканичните процепи.Вулканични скалиПоглед на югозапад от обсерваторията ...Връх Татичев КамъкОформените в скалите площадки ...Мегалитна обсерватория Кокино. Тронът (фрагмент от площадката)Местността „Каменните кукли”... човешки фигури, наредени като „вкаменени сватбари“ ...Това творение на природата е на възраст над 50 хиляди години.... земни стълбове, които приличат на човешки фигури ...... вертикална ерозия на меките вулканични скали ...... големите земни стълбове, които приличат на човешки фигури, наредени като „вкаменени сватбари“Странна самотна фигура ....

Виж още

Водопадът Тупавица

Водопадът Тупавица – Сърбия

Едно еднодневно пътешествие в затънтените краища на сръбската Стара планина. Ще направим посещение на един от най – красивите водопади в Сърбия – водопадът Тупавица. Този дял от Стара планина е известен още с множеството си средновековни манастири и китни селца.

Дата: 28.04.2018г.                                Цена: 60лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *