Начало / Екскурзии / Маркови кули и манстирът Трескавец – Македония

Маркови кули и манстирът Трескавец – Македония

Маркови кули и манстирът Трескавец

В Южна Македония се намира един дълбоко скрит планински диамант – това е манастирът Трескавец. Самият манастир е едно прекрасно човешко творение. Гледката, която се разкрива от външната страна на манастира, е великолепна, а залезът над равнината на Южна Македония е една от най – прекрасните панорами, които човек може да види.

Маршрут

Ден / 1 София – Прилеп – Маркови кули

Тръгваме от София – Пл.“Руски паметник“ – 6.00 часа. Пресичаме границата с Република Македония при ГКПП Гюешево. Трансфер към град Прилеп. Град Прилеп се намира в южната част на Македония и е един от големите градове в страната. Наричан е още Градът на Маркови кули, защото се намира в близост до впечатляваща средновековна крепост, цитадела на легендарния герой Крали Марко.

Първият от нашите два дни ще гледаме Марковите кули. Следва разходка до средновековният град – крепост. Маркови кули са разположени на високите хълмове над града. Крепостта е средище на владението на Крали Марко – Прилепското кралство. Издигната е най – вероятно през X век, по време на Първата българска държава, като укрепен пункт преди падането на българските земи под византийска власт.

Крепостта е изградена върху двойния скален масив над град Прилеп. Масивът се състои от четири отделни върха, като най – висок е Крупник, където се е намирала цитаделата. Военната концепция за отбраната е в свързването на четирите върха в единна система от фортификационни съоръжения — три яки пояса от крепостни стени, защитавани от десетки кули.

Следва вечерна разходка по старата Чаршия на град Прилеп и дегустация на местни ястия.

Нощувка в хотел.

Ден / 2 Прилеп – манастирът Трескавец – София

Пътят от град Прилеп до манастирът Трескавец може да бъде мине изминат само пеша. Целият поход пеша отнема около два часа. Цялата местност около манастира е изпълнена с дива и чудна природа.

Самият манастир е едно прекрасно човешко творение. Разположен на (1280м.) манастира е изграден в края на ХIII век, върху останките на древно светилище, посветено на бог Аполон. До скоро обителта се смяташе за най – трудно достъпния манастирски комплекс в цяла Македония. Гледката, която се разкрива от външната страна на манастира, е великолепна, а залезът над равнината на Южна Македония е една от най – прекрасните панорами, които човек може да види.

Във вътрешността на манастира има една много хубава снимка на автентична дървена камбанария, която е била част от манастира и е разрушена по – късно, според разказа на единствения монах, който днес обитава манастирът Трескавец. Цялостната архитектура на манастира напомня сградите, строени във византийските владени в началото на X век. Манастирът е изграден от червени тухли, които с времето си съвсем са изгубили своя цвят.

В манастира има запазена стара столова и кухня, напоени с традицията и културата на миналите векове. По стените на манастира могат да бъдат разчетени стенописи, които датират от Средновековието. Така изглежда днес една велика сграда на християнската вяра през вековете. Светата обител е запазила своето величие и почива високо в планината, където е била цял живот.

След манастира се насочваме към мегалитно светилище Златовръх, разположено в скалите под връх Златовръх – висок (1422м.) в планината Злато.
След обяд слизаме от манастира и трансфер към София, пристигане късно вечерта.

Дата:14.07.2018г.

Цена: 165лв.

Цeнaтa вĸлючвa:

  • Tpaнcпopт.
  • Една нощувка в хотел 3*
  • Πътни и мaгиcтpaлни тaĸcи.
  • Meдицинcĸa зacтpaxoвĸa „Πътyвaнe в чyжбинa“.

Цeнaтa Нe вĸлючвa:

  • Допълнителни трансфери, различни от тези, посочени в маршрута.
  • Лични разходи.
  • Входни такси за историческите обекти.

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Виж още

Водопадът Тупавица

Водопадът Тупавица – Сърбия

Едно еднодневно пътешествие в затънтените краища на сръбската Стара планина. Ще направим посещение на един от най – красивите водопади в Сърбия – водопадът Тупавица. Този дял от Стара планина е известен още с множеството си средновековни манастири и китни селца.

Дата: 28.04.2018г.                                Цена: 60лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *