Начало / Екскурзии / Маркови кули и манстирът Трескавец – Македония

Маркови кули и манстирът Трескавец – Македония

Маркови кули и манстирът Трескавец

В Южна Македония се намира един дълбоко скрит планински диамант – това е манастирът Трескавец. Самият манастир е едно прекрасно човешко творение. Гледката, която се разкрива от външната страна на манастира, е великолепна, а залезът над равнината на Южна Македония е една от най – прекрасните панорами, които човек може да види.

Маршрут

Ден / 1 София – Прилеп – Маркови кули

Тръгваме от София – Пл.“Руски паметник“ – 6.00 часа. Пресичаме границата с Република Македония при ГКПП Гюешево. Трансфер към град Прилеп. Град Прилеп се намира в южната част на Македония и е един от големите градове в страната. Наричан е още Градът на Маркови кули, защото се намира в близост до впечатляваща средновековна крепост, цитадела на легендарния герой Крали Марко.

Първият от нашите три дни ще гледаме Марковите кули. Следва разходка до средновековният град – крепост. Маркови кули са разположени на високите хълмове над града. Крепостта е средище на владението на Крали Марко – Прилепското кралство. Издигната е най – вероятно през X век, по време на Първата българска държава, като укрепен пункт преди падането на българските земи под византийска власт.

Крепостта е изградена върху двойния скален масив над град Прилеп. Масивът се състои от четири отделни върха, като най – висок е Крупник, където се е намирала цитаделата. Военната концепция за отбраната е в свързването на четирите върха в единна система от фортификационни съоръжения — три яки пояса от крепостни стени, защитавани от десетки кули.

Следва вечерна разходка по старата Чаршия на град Прилеп и дегустация на местни ястия.

Ден / 2 Прилеп – манастирът Трескавец

Пътят от град Прилеп до манастирът Трескавец може да бъде мине изминат само пеша. Целият поход пеша отнема около 2 – 3 часа. Цялата местност около манастира е изпълнена с дива и чудна природа.

  • Обща дължина (отиване и връщане): 12 км.
  • Обща надморска височина /: +530 м. / – 530 м.
  • Продължителност на ходене: 6ч.

Самият манастир е едно прекрасно човешко творение. Разположен на (1280м.) манастира е изграден в края на ХIII век, върху останките на древно светилище, посветено на бог Аполон. До скоро обителта се смяташе за най – трудно достъпния манастирски комплекс в цяла Македония. Гледката, която се разкрива от външната страна на манастира, е великолепна, а залезът над равнината на Южна Македония е една от най – прекрасните панорами, които човек може да види.

Във вътрешността на манастира има една много хубава снимка на автентична дървена камбанария, която е била част от манастира и е разрушена по – късно, според разказа на единствения монах, който днес обитава манастирът Трескавец. Цялостната архитектура на манастира напомня сградите, строени във византийските владени в началото на X век. Манастирът е изграден от червени тухли, които с времето си съвсем са изгубили своя цвят.

В манастира има запазена стара столова и кухня, напоени с традицията и културата на миналите векове. По стените на манастира могат да бъдат разчетени стенописи, които датират от Средновековието. Така изглежда днес една велика сграда на християнската вяра през вековете. Светата обител е запазила своето величие и почива високо в планината, където е била цял живот.

След манастира се насочваме към мегалитно светилище Златовръх, разположено в скалите под връх Златовръх – висок (1422м.) в планината Злато.
Следобед слизаме обратно до град Прилеп. Ще бъдем изправени отново пред спиращи дъха скали и невероятни гледки. Вечерта отново  дегустация на местни ястия.

Ден / 3 Прилеп – София

Трансфер до село Селце и манастирът „Свети Димитър“.  Гледаме манастира. Нашата цел е Карпа Мома или Момата, намираща се на северните склонове на Селечката планина. Мегалитната скала е висока около 60 метра и се предполага че през древността е била част от култов комплекс посветен на Великата богиня Майка.  Трите лица на Великата богиня Майка, могат да се наблюдават в зависимост от различните точки на наблюдение на Карпа мома. В непосредствена близост до скалата са разположени жертвеници, които да се обслужват ритуалите посветени на Великата богиня майка.

След обяд слизаме от манастира и трансфер към София, пристигане късно вечерта.

Дата: 08.07.2022г.

Цена: 235лв.

Цeнaтa вĸлючвa:

  • Tpaнcпopт.
  • Две нощувка в хотел или къща за гости.
  • Πътни и мaгиcтpaлни тaĸcи.
  • Meдицинcĸa зacтpaxoвĸa „Πътyвaнe в чyжбинa“.

Цeнaтa Нe вĸлючвa:

  • Лични разходи.
  • Входни такси за историческите обекти.

Виж още

Остров Тасос

Великден на остров Тасос

Тасос е остров, където можете да направите нещо. Едно от тези, неща е туризъм. Има чудесни пътеки, където ще откриете защо Тасос очарова своите посетители. Туризъм на остров Тасос е един чудесен начин да изследвате неизвестното лице на острова.

Дата: 22.04.2022г.