Начало / Екскурзии / Мали – перлата на Западна Африка

Мали – перлата на Западна Африка

Мали е перла в короната на Западна Африка, на място, което има всички подходящи условия за приключенска експедиция. Държавата има богата история. Легендарния град Тимбукту, чието име никога не губи своята магия за туристите, както и невероятната джамия в Джене и оживеното речно пристанище на Мопти. Мали преминава през доходоносни търговски пътища в цяла Сахара, това е един от най – богатите региони с най – голямата река Нигер, която осигурява за всеки вкуса плаване и приключение. Мистериозните догоните, чиято сложност на културата и ритуалите им удивлява посетителите от Запад. Мали, смес от култури, народи, с номадски произход – туарегите от Сахара. Това е едно очарователно място, където се чувства реалната Африка, един интересен и уникален свят.

Маршрут

Ден 1/2 София – Бамако Мали

Посрещане на летището и отпътуване за Бамако в Мали. Пристигане в Бамако, трансфер до хотела нощувка в Бамако.

Ден 2 / Бамако – Джене

Закуска, след това откриваме очарованието на Мали. Отпътуваме за Джене по живописните пътища на Мали. Нощувка в Джене.

Ден 3 / Джене – Мопти

Разглеждаме Джене. Историята на Джене е тясно свързана с тази на древният град Тимбукту. Между 15-17 век голяма част от транспорта на юг от Сахара е преминавал от тук. Търговия със стоки, като например сол, злато и роби, които се е движел от Тимбукту са преминал през Джене. С малко късмет ще видим в деня на пазар, хиляди подправки и стоки и характеризиращи се с еферични цветове облекло. Посещение на величествената Голяма джамия, най – голямата сграда в света, построена от кирпичени тухли, която е построена през (1907г.) на мястото на по – ранна джамия, регистрирана в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Посещение на местни занаятчии, които се намират по древните улици и алеи. Оставаме за нощувка в Мопти.

Ден 4 / Мопти

Целият ден, прекарваме на турне около Мопти, наречен „Венецията на Мали“, защото тя се намира в басейна на две реки на Нигер. Ще посетим красивата Судански стил джамия Komoguel, рибарското пристанище и оживения пазар, където можете да видите мозайка от етническите групи в Мали – Бамбара, Бобо, Божо, Догоните, Фулани и Tуареги. Следобед круиз по река Нигер под лъчите на залязващото слънце. Нашата цел е Тимбукту, за да прекараме нощта в лагер на брега на реката.

Ден 5 / Мопти

Докато плаваме по река Нигер, покрай нашето платното преминават Божо рибари, ще посетим номадския лагер Фулани. Скоро ще можем да се нагледате на птичия свят, ние имаме голям шанс да видим и хипопотами, които играят в реката. (ЗАБЕЛЕЖКА: подържайте необходимото разстояние – хипопотамите са опасни). Нощувка на брега на реката.

Ден 6 / Мопти – Тимбукту

Последен ден на нашето плаване и наслаждаване на гледките и звуците на Нигер. Нашето пътуване завършва през нощта в Тимбукту. Трансфер от пристанището в града, нощувка в Тимбукту.

Ден 7 / Тимбукту

Забележка: От съображения за сигурност да не се отива в пустинята.
След закуска ще посетим легендарния град Тимбукту, наричан още врата към Сахара, ще видим древните джамии и бившите университети, музеи и архиви в Ахмед Баба. Институт по древни ислямски ръкописи. В местния пазар за сол от север в миналото се е разменяла за злато и роби от юг. През втората половина на деня ще тръгнем с истински керван камили в Сахара, ще посетим лагер на туарегите наричани първенците на пустинята. Вечеря и нощувка на дюните на Сахара със туарегите – приятелски настроени домакини.

Ден 8 / Тимбукту

Раздяла с гостоприемните и горди Туареги. Връщаме се в Тимбукту, за останалата част от деня в релаксация или да разгледаме този исторически град по своему. Нощ в Тимбукту.

Ден 9 / Тимбукту – Сахел

Този ден е едно дълго пътуване през Сахел да очарователните догони, обедна почивка по пътя.

Ден 10 / Сахел

Ние ще посетим няколко села на догоните на ръба на Бандиагара, ще видим много образци на традиционната архитектура, характерна за културата на догоните, ние ще се срещнем с племенните старейшини. Вечерта – традиционен танц маски на догоните. Нощувка в селото на догоните.

Ден 11 / Сахел – Бандиагара

Изследване на догонските селища, древни пещерни жилища в скалите. Нощувка в Бандиагара.

Ден 12 / Бандиагара

Днес ще посетим село Songo, известен със своите пещери с картини по стените, където на всеки три години практикуват церемония по обрязването на всички момичета на възраст 9-14 години. Картините представят благороднически фамилии на догоните. Късно вечерта – посещение на село в южната част на склона, включително Nando и Niongono. Нощувка в Бандиагара.

Ден 13 / Бандиагара – Сегу

Още един дълъг ден. Връщаме се към Mopti и за последен път ще минем пеша по натоварените и колоритни улици, последна възможност да купите местни ръчно изработени одеяла от памук или вълна. В следобедните часове заминаваме за Сегу, вторият по големина град на Мали. Нощувка в Сегу.

Ден 14 / Сегу – Бамако

Посещение на Сегу, бившата столица на Мали, с интересна смесица от колониална и модерна архитектура и традиционната кратка разходка сред керамика. Екскурзия до село Sekoro, бившата столица на царството на Бамбара, и посещение на гробницата на цар Biton Кулибали. Връщане в Бамако, свободно време, нощувка в Бамако.

Ден 15 / Бамако

Бамако, обиколка на града, панорамна гледка на процъфтяващата метрополия. Посещение на Националния музей, пазара на медицински фетиши. Вечерта – Трансфер до летището и отпътуване.

Ден 16 / Бамако – София

Пристигане в София.

Цена: 3890лв.

Дата на тръгване: 03.02.2018г.

Цената включва:

 • Самолетен билет София – Париж – Бамако – Париж – София.
 • Нощувки в хотели, нощувка в къмпинг в „Страната на Догоните“.
 • Хранене на полупансион в хотелите.
 • Хранене на пълен пансион в „Страната на Догоните”.
 • Всички трансфери на територията на Мали.
 • Екскурзовод, който говори английски език.
 • Хотелски такси и данъци.
 • Всички екскурзия и входни такси, посочени в програмата.

Цената не включва:

 • Летищни такси 190 евро (подлежат на уточнение).
 • Входна виза за Мали.
 • Изходна виза за Мали.
 • Медицинска застраховка.

Здраве и медицински въпроси:

Имате нужда от ваксината срещу жълта треска, за да влезете в Мали. Също така би било добра идея да се уверите, че имате други ваксини, като тетанус, бяс и др. Най – добре да получите съвет от лекар.

Също така, не забравяйте да попитате вашия лекар за превенция на малария – това е обикновено мефлокин (Lariam), доксициклин, или Malarone във вид на таблетки, взети за продължителността на пътуването си плюс кратък период преди заминаването си и след завръщането си.

Друга важна и допълваща превантивна мярка е за покриване на ръцете и краката си, особено през нощта, и да се използва препарат против комари.

Съвет: наличността на лекарства в Западна Африка е ограничена, и наличните марки вероятно няма да са вече познати, така че вземете със себе си всички лекарства, които е вероятно да се наложи, докато пътувате.

Съвет: за храна и вода предпазни мерки – пие се само варени или бутилирани течности. Да не се яде нищо сурово.

Съвет: за да се избегне обезводняване, направете усилие, да пиете повече вода, отколкото обикновено, дори и ако не се чувствате жадни. Ако местните температури са топли за вас, тогава трябва да се пие, пие, пие.

Съвет: спортни барове, сушени плодове, мюсли или други закуски могат да бъдат много удобни за дълги дни, или ако местната храна не отговаря на вашия вкус (шоколад не е добър избор, тъй като се топи).

Съвет: Измивайте ръцете си. Това ще помогне за предотвратяване на много бактериални и вирусни инфекции.

 

Виж още

Оман

Живописния Оман

Разнообразието на пейзажите, див животински свят и културно и историческо наследство, които Оман предлага, означава, че тук наистина може да намери по нещо, което да задоволи вкуса на всеки един от нас. Със своето целогодишно слънце и гостоприемни хора, Оман е най - добре пазената тайна в Близкия изток. Дата: 14.04.2018г.                          Цена: 2860лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *