Начало / Екскурзии / Kаньоните на Кападокия

Kаньоните на Кападокия

20.05 – 29.05.2022г.

Тази екскурзия в Турция съчетава седмица преходи през долините и каньоните на Кападокия. Това е екскурзия, предназначен за пешеходци в един от най–добрите райони на Турция. Кападокия е една от най–необичайните дестинации в света и по време на нашия престой, ще посетим много от нейните невероятни забележителности, пленяващи и най–богатото въображение.

Препоръчително е да се уверите, че имате добри обувки за ходене, за да може да се изследва и проучи тази област правилно.

Приключенска програма

Ден 1 / София – Капитан Андреево – Истанбул 

Тръгваме от София–паркинга пред Национален стадион „В. Левски –(17.00ч.). Ще се отправим към Турция. Напускаме България и трансфер към Истанбул.

Ден 2 / Истанбул – Аладжахююк – Богазкале

Рано сутринта пристигаме в Истанбул. Тук ще направим кратка почивка, където ще имаме възможност да се насладим на турско кафе в чаша с утайка на дъното и ароматен горещ турски чай.

Следва трансфер през Анкара  към свещения град Аладжахююк /3000-2000 г. пр.н.е. Древното неолитно хетско селище, което  също като Хатуша, има порта с два свинкса от двете и страни. Също и няколко гроба, в които са открити богати погребения. На територията на обекта се намира и модерен музей, в който са изложени по-голямата част от находките. Тук се намират едни от малкото  останки на древен строеж подобни на древните строежи в Перу преди инките. Разглеждаме малкия музей и останките на древния град. Следва трансфер към Богазкале. Нощувка на хотел.

Ден 3 / БогазкалеЦентрална Анадола – Гьореме

Тук се намира едно от най-впечатляващите места, свързани с историята на Хетското царство, древната Хатуша, която крие в себе си забележителни богатства за любителите на древните светове. Целият град е украсен с красиви порти, чиито барелефи са украсени с воини, сфинксове и лъвове. Сред руините ясно си личат отделните жилищни комплекси, дворци и храмове, които са разположени в специално изградени дворове.

Столицата на древната Хетска империя е един музей на открито, където ще разгледаме останките от Долния и Горен град, основан около 1600 г. пр. н.е. В Долния град се намира Великият храм, който е най-впечатляващият от всички запазили се постройки. На около (2 км.) от Хатуша се намира и най-важният храм извън града–култовото светилище Язълъкая. Гледаме древната Хатуша.

Истинското приключение все още ни предстои! Трансфер към сърцето на Кападокия, където ни чака един интересен и уникален свят. Кападокия, вероятно един от най-забележителния регион на Централна Анадола, където се намира нашия хотел пещера в Гьореме.

Привечер пристигаме в Гьореме. Колоритни улици, магазинчета и пазари, предлагат произведения на местни занаяти, които разкриват безброй цветове, шарки и форми. Нощувка на хотел пещера в Гьореме.

Ден 4 / Централна Анадола –  Гьореме

Ние сме в сърцето на Кападокия. След традиционната турска закуска, Гълъбовата долина е идеален избор за нашия първи трек. В долината наблюдаваме изкуствени пещери, които можете да проучите. Долината е спечелила името си от стотиците гълъби, които са направили домовете си в скалите. Ще се отправим в горната част на долината към Ючхисар, където се издига 60 метрова крепост, считана за най–високата точка на Кападокия. Едно прекрасно място, където ще се възхищавате на околността и природните чудеса на района.

По обратния път ще минем през Долината на любовта. Това е нежна разходка за тези, които не търсят напрегната дейност. В долината се намират известните приказни комини в цяла Кападокия. Нощувка в хотел пещера в Гьореме.

Ден 5 / Централна Анадола –  Гьореме

Ще започнем деня си в посока (Open Air Museum). Тук се намират многобройни християнски църкви. Гледаме съхранилите се фрески, които представляват главния интерес за посетителите. Много от тях са запазили все още своята цветова гама и Вие имате възможност да ги проучите.

Следва долината Земи. Ще се движим около 3 часа по пътека през долината Земи. Долината е едно от рядко посещаваните места в района на Кападокия, в нея се намират зашеметяващи пещери, раннохристиянски изсечени в скали църкви и зашеметяващи скални образувания. Със сигурност е впечатляваща гледка. Долината Земи е рай за историци, фотографи и авантюристи. Отклонявайки се от пътеката, може да посетим църквата Ал Назар, която датира от 10-ти век и съдържа оригинални стенописи.
Алтернативна пътека минава през Горкундере и се връща в Гьореме, това е сенчеста пътека, която посещава забележителни места и предоставя невероятна гледка към уникалния пейзаж.

Ден 6 / Централна Анадола –  Гьореме

Долината Мескендир е очарователна гледка, скрита сред скалистите хълмове и стръмните долини, които съставляват региона Кападокия в сърцето на Централна Анадола на Турция. Долината Мескендир е известна със своите необичайни скални образувания, многоцветен камък и пейзаж, наподобяващ луната. Оттенъкът на скалите е особено поразителен под ярките лъчи на слънцето.

Добър начин да разгледаме долината Мескендир е пеша. Пътеката през долината Мескендир продължава около 4 километра през червеникави скали и впечатляващи приказни. Следваме пътека през скални образувания, минаваща покрай древни пещерни къщи и комплекси от стара християнска цивилизация.

Ако ходенето е вашата страст, ще комбинираме с пътуване до Червената долина, смятана за най–красивата в Кападокия със своите формации и цветове.

В Червената долина има много уникални скални образувания. Това е фантастична зона за туризъм с разнообразна флора и фауна. Пешеходните пътеки може да се комбинират с посещение на Розовата долина с превъзходна панорамна гледка в началото на долината, това също е идеално място за гледане на залеза.

От Червената долина преминаваме към Розовата долина, скални църкви и приказни комини всичко се слива, за да се направи проучването забавно и интересно. Има няколко по–малки долини в рамките на зоната, всички със собствен клас за трудности при ходене. Както можете да се досетите, долината получава името си от розовите оцветени скали, които ще променят цвета си в зависимост от времето на деня. Вечерта се връщаме в Гьореме. Нощувка в хотел.

Ден 7 / Централна Анадола – Аванос

Днес ни предстои една от най-малките долини в Кападокия, но е може би една от най-интересните за изследване. С право получила името „Долина на мечовете“ поради заострените скални образувания, които се извисяват над вас, докато се скитате из пейзажа. Може да се почувствате сякаш сте се пренесли обратно в средновековието, докато вървите под тези гиганти с формата на меч. В един момент пътеката става тясна като дефиле, нещо съвсем уникално за региона, и трябва да се качите по здрава стълба през вълнообразните скални стени.
Емблематичният приказен комин, покрит с конус, също може да бъде намерен в Долината на мечовете и можете да надникнете в някои от изкуствените пещери изсечени в скалите, които първоначално са били издълбани в камъка от ранните християни, намерили убежище тук. Също така в долината се намира входът на 300-метров тунел, който води в скалите до задънена улица, целта на тунела все още не е известна, но някога би могъл да е част от един от 36-те пещерни градове, разположени в Региона на Кападокия.

Предстои ни долината Зелве, за да видите на залез впечатляващите гледки на скалните комини издигащи се на височина 40 метра. В Злеве има най-голяма популация на приказни комини, те имат особено остри върхове и дебели стволове. Минаваме комините на феите и скали изглеждащи като животни. Долината прилича на лунен пейзаж със своят странен вид, наподобяваща на градина от скулптури, направени от самата природа и предлага прекрасен фон за перфектната снимката.

Следва Аванос, разположен на брега на най-дългата река в Турция, Кизлирмак, Червената река. Името на Червената река идва от големите количества глинени находища, които от векове се използват в града за грънчарство. Търговията с керамика в Аванос датира още от хетите и все още можете да посетите Аванос сега и да разгледате работилниците в действие. Има безброи фабрики за керамика. В някои от тях съдовете се изработвани по древен начин от времето на Хетите.

Ден 8 / Гьореме – Деринкую – Ихлара

След закуска, трансфер към красивия каньон Ихлара. Пристигаме на място, където ще се спуснем в каньона. Всичко е като в приказен пейзаж. Стръмни скали стигащи до 100 и повече метра във височина. Долу в каньона тече река Мелендиз, която е основната причина този каньон да съществува. До дъното на каньона води каменно стълбище с близо 400 стъпала. Спускаме се покрай скалите, които се извисяват към небето, като се наслаждавате на буйната растителност и красивите отвесни скали с пещери наоколо.

Тук в скали хората населявали тези места са издълбали множество църкви, параклиси, манастири, жилища, дори и гробници. Много от тези съоръжения са свързани с проходи и тунели, понякога дълги цели километри. Това е бил начина на живот на хората тук през последните 2000 години. Посещаването на каньона не е свързано само с природните забележителности. По-скоро ще се запознаем с редица исторически факти, най-вече свързани с ранното християнство. Естествено ще разгледаме някои от съществуващите в долината повече от 140 християнски църкви. Това, което ще видим, е само върхът на айсберга, но и то е достатъчно за да може човек да добие представа за тези отминали епохи. Гледаме и катедрала Селиме, където са правени снимките на „Междузвездни войни“, кервансарай, грънчарска работилница.

Следва Деринкую, един от подземните градове, загадка за археолози и историци. Тук в Турция ни очаква една археологическа загадка с огромно значение. Древна цивилизация, почти непозната, прокопала подземни лабиринти с все още неизяснена цел. Вероятно най – горните етажи са били прокопани от хетите. По късно са използвани от фригите, от наследниците на Александър Велики, от римляните и дори от християните. Слизаме дълбоко в тези подземни пещери, за да проучим мистериите на този древен град. Строен в продължение на хиляди години, стигащ до 20 етажа надолу в земните недра. Никои не знае с каква цел са построени тези подземни градове и галерии. Няма отговор на тези въпроси. Следва кратка почивка на (гьозлеме) и на чаша от традиционният турски чай. Нощувка в хотел пещера в Гьореме.

Ден 9 / Езерото Туз Golu – Ескишехир

Трансфер към езерото „Туз Golu“. Езерото е изключителен физиологичен разтвор и през лятото по – голямата част от водата му пресъхва в слой от сол, който достига дебелина до 30см. Разположено на (905м.), то е второто по големина в Турция, след езерото Ван.

След това трансфер до Ескишехир. Днес градът е известен още като „Турската Венеция“, родно място на Настрадин Ходжа. Днес е модерен и бурно развиващ се град. Разходка в централната част на града и възможност за посещение на етнографския музей „Одунпазаръ“ и парка Сазова-съчетал множество атракции, сред които зоопарк с 234 обитатели, построен през 2017 г.–на територията на зоопарка има Тропически изследователски център, Японска градина, Къща на папагалите и др. Свободно време за разходка с гондола по каналите на река Порсук, по подобие на Венеция (нощем мостовете над каналите греят мостове в различни цветове). Нощувка на хотел.

Ден 10 / Ескишехир – Изник – Истанбул – София

Трансфер към град Изник, разположен на едноименното езеро, популярен в миналото християнски център с името Никея. Градът е бил домакин на Първия Вселенски събор свикан от император Константин Велики в IV век, на който се приема символа на вярата, а в VIII век тук отново се състоял Седмият вселенски събор, на който се премахва иконоборството. Възможност за посещение на Археологическия музей – Приютът Нилюфер Хатун, пстроен XIV век от Султан Мурад I, в чест на неговата майка и Музея на керамиката, с която градът става известен към XVII век, който днес се помещава в историческо здание-някогашния хамам на султан Мурад I.

Трансфер през Истанбул обратно до София.

Дата: 20.05.2022г.

Цена: 1295лв.

Цената включва:

  • Транспорт.
  • Пътни и магистрални такси.
  • Всички нощувки в хотел със закуска.
  • Медицинска застраховка.

Цената НЕ включва:

  • Лични разходи.
  • Входни такси за исторически обекти. Около 80 лв.
  • Полет с балон – около 150 евро (цената често се променя);
  • HES код!
  • PCR тест!

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Пристигаме в сърцето на Кападокия, където ни чака един интересен и уникален свят ...Кападокия cъc cвoитe гeoлoжĸи фopмaции e yниĸaлнa зa cвeтa.Кападокия пленява и най – богатото въображение ...Ако ходенето е вашата представа за забавление, ще се отправим в горната част на долината към Uchisar. Pigeon Valley е спечелилила името си от стотиците гълъби, които са направили домовете си в скалите.В долината наблюдаваме изкуствени пещери, които можете да проучите.Güvercinlik е идеален избор за нашия първи трек ...Вървим към горната част на долината до Uchisar ...В центъра на Учхисара се издига 60 метрова крепост, считана за най - високата точка на Кападокия.По обратния път, трек през Baglidere Valley, което означава Долината на любовта. Baglidere Valley ... Baglidere Valley ...... скулптури, направени от самата природа ... Baglidere Valley ... В долината се намират известните приказни комини в цяла Кападокия.

Започваме трек по Meskendir Valley с дължина от (4400м.)

Преминаваме от Meskendir Valley към Red Valley, смятана за най - красивата в Кападокия.

Каньоните на Кападокия. Комбинираме Meskendir Valley с пътуване до Red Valley, смятана за най - красивата в Кападокия със своите формации и цветове.При залез слънце, когато ярки оранжеви цветове, които се движат зад планините се произвеждат прекрасни снимки.Paşabağı Vadisi ... приказни комини с двойни и дори тройни скални шапки.Минаваме комините на феите и скали изглеждащи като животни. Зелве Valley ... Църкви издълбани в скалите впечатляват и си струва да бъдат посетени.Зелве Valley ... пирамиди и вълшебни комини ...Зелве Valley ... Зелве Valley ... пpeдocтaвя вeлиĸoлeпнa пaнopaмa ...

 Скалите впечатляват и си струва да бъдат посетени ...Долина може да удиви всеки ....Сутринта отиваме към плато предлагащо великолепна гледка към долината Uzengi.Следваме пътека през странни скални тунели .... Главната туристическа атракция на Кападокия ... летене на въздушен балон ...Летене на въздушен балон е преживяване, което няма равно на себе си. За последния ден оставяме – летене на въздушен ....Кападокия прилича на лунен пейзаж със своят странен вид, наподобяваща на градина от скулптури, направени от самата природа и предлага прекрасен фон за перфектната снимката. Вyлĸaнa Epджиec доминира хоризонта на региона.Издигаме се право нагоре към луната ...Незабравими гледки, към губещия се в далечината терен ...Загадъчните небесни нюанси на синьото и оранжевото, към великолепни конуси на пирамиди и вълшебни комини.

Derinkuyu - подземен град ...Derinkuyu - Строен в продължение на хиляди години, вероятно от времето на Хетите, стигащ до 20 етажа надолу в земните недра.Derinkuyu

Ihlara, четиринайсет километра дълъг каньон със стотици скални стаи и църкви.

Виж още

Остров Тасос

Великден на остров Тасос

Тасос е остров, където можете да направите нещо. Едно от тези, неща е туризъм. Има чудесни пътеки, където ще откриете защо Тасос очарова своите посетители. Туризъм на остров Тасос е един чудесен начин да изследвате неизвестното лице на острова.

Дата: 22.04.2022г.