Начало / Август / Царев връх и тракийското светилище Марков камък

Царев връх и тракийското светилище Марков камък

Царев връх и тракийското светилище Марков камък

Царевишкият дял на Рила обхваща територията западно от седловината Добро поле и носи името на най-високия връх в тази част на Рила – Царев връх. Заради впечатляващата гледка, която се разкрива от него, той е най – личният връх на Югозападна Рила. Царев връх е рядко посещаван. Под върха се намира древн мегалитен комплекс Марков камък. Причудливо подредените камъни, част от голямо тракийско мегалитно археоастрономическо съоръжение за определяне на лятното слънцестоенe. По много от заоблени камъни и до днес са запазени вдълбани дупки и соларни кръгове. Предполага се, че тук са се извършвали и ритуали в чест на почитаната от траките богиня Бендида.

Тази екскурзия включва посещение на тракйиското светилище Марков камък. Кулминацията е изкачване на рядко посещавания Царев връх, издигащ се на 2378 метра. Вие имате възможност да оцените природа и да почувствате атмосферата на региона.

Маршрут

Ден 1 / София – хижа Бодрост – София

Тръгваме от София – Руски паметник – (6 часа). Трансфер към Благоевград. От тук минаваме през красивата и дълбоката долина на река Благоевградска Бистрица, която разделя Югозападна Рила на две главни била – северно и южно. Вървим нагоре по красивата долина до хижа Бодрост.

Ние ще започнем нашето изкачване в посока Царев връх. Достигаме тревистото Добро поле, където близо до югоизточния склон на Царев връх е Марков камък. Това са огромни скали, натрупани в някаква крива симетрия, която напомня древен замък. Самият Марков камък са няколко скали една върху друга, в подножието на които има малка пещера. И тук има знаци от миналото. На най – личните скали отгоре има дупки. Огромните скали с хилядолетни знаци ни връщат към миналото на този край, обитаван от траките. Тук са скрити светилища на тракийски божества, оставени са знаци и жертвеници, разчитането на който ще ни върне назад към древни култури. Може би това са знаци свързани с тракийската богиня на лова Бендис или Бендита, но отговор на тези въпроси има науката.

От седловината Добро поле постепенно се изкачваме към рядко посещавания Царев връх, издигащ се на 2378 метра. От върха гледаме впечатляваща гледка, която се разкрива към Мальовишкия дял, циркуса на Рибни езера, Предела и Северен Пирин.
Оставяме планината и трансфер към Благоевград. Вие ще имате свободно време за турне по тесни калдъръмени улички с уникална архитектура и исторически паметници в стария квартал „Вароша”.
В следобедните часове трансфер обратно към София.

Цена: 50лв.

Цената включва:

  • Транспорт.
  • Водачески услуги.

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер.
  • Всички услуги предложени по желание.

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Дата: 05.08.2018г.

Хижа Бодрост... тревистото Добро поле ...На най – личните скали отгоре има дупки.... няколко скали една върхо друга ...Причудлив камък ... Тук са скрити светилища на тракийски божества ...Царев връх 2378 метра.Под върха се намира древн мегалитен комплекс Марков камък.По много от заоблени камъни и до днес са запазени вдълбани дупки и соларни кръгове.Царев връх е рядко посещаван.

Виж още

Водопадът Тупавица

Водопадът Тупавица – Сърбия

Едно еднодневно пътешествие в затънтените краища на сръбската Стара планина. Ще направим посещение на един от най – красивите водопади в Сърбия – водопадът Тупавица. Този дял от Стара планина е известен още с множеството си средновековни манастири и китни селца.

Дата: 28.04.2018г.                                Цена: 60лв.