Начало / Екскурзии / Остров Гьокчеада

Остров Гьокчеада

Името на острова е комбинация от думата за остров-„ада“ и древната дума „гьокче“, която означава синьо небе или богиня на небето. Това е лесно обяснимо, тъй като там много трудно можете да забележите облаци. Другото старо име на острова е Имброс, защото много дълго време е бил във владение на Гърция.

Островът е опасан от красив криволичещ асфалтов път, от който се отварят много приятни гледки от пустинните хълмове, през няколко дълги плажа, до красиво подредени със зърнени култури полета. За да му се насладите напълно и да може да видите всичко, за да го обиколите ще ви отнеме около два, три дни, но няма как да останете недоволни.

Ще опитаме от невероятно вкусният хляб, който всички пекат в малки собствени фурни, изобилие от мезета, богати салати, печени и задушени меса с екзотични аромати и пикантни подправки, пилафи, сладкиши и още много изкушения-истински рай за сетивата.

03 – 06 септември 2022г.

Програма

Ден 1 / София – Капитан Андреево – Одрин – Гьокчеада

Тръгваме от София – паркинга пред Национален стадион „В. Левски“ – (06.00ч.). Ще се отправим към Турция. Преминаваме ГКПП Капитан Андреево/Капъкуле и трансфер през Едирне към Кабатепе, където се качваме на ферибота и след час и половина стъпваме на най-северния турски остров-Гьокчеада. Трансфер до най-западния край на острова, където се настаняваме в хотелче близо до градчето Угурлу, където слънцето залязва последно в Турция. Тук сме близо до най-западния плаж на Гьокчеада.

Ден 2 / Гьокчеада

Трансфер към Тепекьой, най-високо разположеното село на остров Гьокчеада, откъдето ще се любуваме на една от най-красивите гледки на острова. Необятна морска шир с гръцкия остров Самотраки на хоризонта. Ще пием по кафе в кафенето под вековния чинар, с който се гордеят жителите на Тепекьой. Селото е малко и автентично, с каменни къщи и вековни дървета, даряващи ни с животворна прохлада.

Следва трансфер към село Зейтинли, което е следващата ни спирка. Маслиновото масло е един от типичните продукти на острова и днес ще се докоснем до извора на зехтина в местната фабрика на Зейтинли. Ще посетим и кафене, в което кафето се приготвя изцяло ръчно, и ще опитаме прочутия десерт казан диби. В Зейтинли има няколко малки кафенета известни още с домашно приготвения си крем Карамел и Малеби. Заедно със старата църква, останала от гръцко време, колоритните магазинчета, малките работилнички, пълни с неустоими аромати и запомнящи се вкусове, ще се пренесете в един пленяващ сетивата свят. Следобедът оставяме за почивка или плаж на най-западния плаж на Турция.

Ден 3 / Гьокчеада

Кратък трансфер до село Дереккьой, най-голямото село в Гьокчеада. Селото е било изоставено преди години. Хората се завръщат към това място, но все още празните калдъръмени улици, каменните къщи, старинните обществена перална и преса за добиване на зехтин са чудесен декор за любителите на фотографията.

След Дерекьой продължаваме на юг към соленото езеро Туз Гьол, в което през лятото се правят кални бани. В близост е село Ешелек и плажът на сърфистите. Възможност за разходка и кафе в някой от ресторантите на плажа.

Посещение на Гьокчеада, градче с малки магазинчета, ресторанти, сладкарници, бръснарници и открит неделен Пазар за плодове, зеленчуци, подправки и разни дреболии.

Трансфер към село Калекьой в североизточната част на Гьокчеада срешу остров Самотраки. Калекьой е малко пристанище за яхти и рибарски лодки, има открит пазар за сувенири и множество гръцки и турски рибни ресторанти, кафета и клубове до крайбрежната алея. Непосредствено до Калекьой се изгига хълм с останки от крепост и изключителна гледка по време на залез към остров Самотраки.

Ден 4 / Гьокчеада – София

Сутринта разглеждане на неделния пазар в Гьокчеада в централната част на града.
Обяд в някое от многобройните цветни ресторантчета по главната улица-пиде, лахмаджун, кебап, козе сирене, пилаф-има от всичко и все е вкусно.
Следва кратък трансфер към ферибота, изпращаме острова от кораба и обратно трансфер към България.

Дата: 03.09.2022г.

Цена: 465лв.

Цената включва:

  • Транспорт
  • 3 нощувки със закуски
  • Такса за ферибота
  • Застраховка за периода на пътуването

Цената не включва:

  • лични разходи
  • входни такси на музеи и забележителности
  • PCR тест
  • HES код

HES код, можете да попълните на адрес: https://register.health.gov.tr/ индивидуално за всеки участник! Попълва се не по-рано от 72 часа на пристигане в Турция.

Задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца от датата на отпътуване;

Екскурзията се осъществява при минимум 6 човека.

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по следния начин:

имейл на: ck.alpina@abv.bg
обаждане на тел. 0885 35 90 76

Виж още

Остров Тасос

Великден на остров Тасос

Тасос е остров, където можете да направите нещо. Едно от тези, неща е туризъм. Има чудесни пътеки, където ще откриете защо Тасос очарова своите посетители. Туризъм на остров Тасос е един чудесен начин да изследвате неизвестното лице на острова.

Дата: 22.04.2022г.